Kararnamede sorun Ergenekon

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ağustos 2010 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzlerce hâkim ve savcının yeni görev yerlerinin belirleneceği yaz kararnamesi geçen yıl olduğu gibi yine zamanında çıkartılamadı

ANKARA Milliyet

Yüzlerce hâkim ve savcının yeni görev yerlerinin belirleneceği yaz kararnamesi geçen yıl olduğu gibi Ergenekon soruşturmaları odaklı derin görüş ayrılıkları nedeniyle yine zamanında çıkartılamadı. En geç ağustos ayı başında açıklanması beklenen kararname, Adalet Bakanlığı'nın unvanlılar kararnamesi taslağını temmuz ayı sonuna kadar Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) göndermemesi, kurulun da kararnamenin asıl boyutunu oluşturan düz hakim ve savcılar kararnamesini bu nedenle sonuca bağlamaması nedeniyle krize dönüştü.

Kararnameler üzerinde bütün olarak görüşülmeye ancak geçen hafta başlanırken, kulislere başta Zekeriya Öz olmak üzere Ergenekon savcıları, Erzurum'daki Ergenekon davasının sanığı Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ve Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın atamaları olmak üzere çok sayıda atama konusunda tartışma yaşandığı bilgileri yansıdı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in ?kriz yok? açıklamasına rağmen söz konusu savcılar ve Ankara Başsavcılığı kararname çalışmaları bitene kadar geçen yıl olduğu gibi gerilim yaşanacağı ifade ediliyor. Ergin kriz haberleri nedeniyle basını suçladı.

Kurul'un dünkü görüşmesi Adalet Bakanı Ergin'in başkanlığında, müsteşar Ahmet Kahraman'ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Öncelikle 1325 hâkim ve savcıyla ilgili kararnameyi ele alan kurul çalışmaları sırasında bazı kurul üyeleri, bakanlığın kurula sunduğu taslakta isimleri yer almayan Ergenekon davasına bakan hakim ve savcılarının da kararnameye dahil edilmesini istedi. Ancak bakanlık, taslakta yer almayan hakim ve savcıların yerlerinin değiştirilmesi sonucunu doğuracak bu isteklere baştan karşı çıktı. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in ?Atamalar kesinleşmedi? demesine rağmen, Cihaner'in Sinop Başsavcılığı'na getirilebileceği iddiası kulislere yansıdı.

Ankara'ya 2 isim

7 aydır boş olan Ankara Başsavcılığı için geçen iki ismin de Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilleri Levent Tacer ve İbrahim Özyurt olduğu iddiaları kulislere yansıdı. Tacer, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1972 yılında mezun olarak sırasıyla Şemdinli, Kars, Keskin, Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcı Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Askeri Yargıtay Başsavcı Yardımcısı olarak görev yapan Tacer, 1992 yılında Ankara Adliyesi'ne atandı. Özyurt ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1980 yılında mezun oldu. Sırasıyla Diyarbakır, Malazgirt/Muş, Çamardı/Niğde'de Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Bakanlığı Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nde Tetkik Hâkimliği'nde görev yapan Özyurt, 2004 yılında Ankara Adliyesi'ne Başsavcı Vekili olarak atandı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber