Maliye'de 6.405 Kadro İptal Ediliyor

Başbakanlıktan Meclis Başkanlığına gönderilen Gelir İdaresinin yeniden yapılandırma ile ilgili "Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı"nda şu anda fiilen görev yapmakta olan 1.089 Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı, 245 Gelir Müdür Yardımcısı 5.071 Şef kadrosu olmak üzere, toplam 6.405 adet kadro iptal edilmiş ve yerine herhangi bir kadro ihdas edilmemiştir. Devamı için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 07 Mart 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAMUOYUNA DUYURU

Başbakanlıktan Meclis Başkanlığına gönderilen Gelir İdaresinin yeniden yapılandırma ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun Tasarısında şu anda fiilen görev yapmakta olan 1089 Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı, 245 Gelir Müdür Yardımcısı 5071 Şef kadrosu olmak üzere Toplam 6405 adet kadro iptal edilmiş ve yerine herhangi bir kadro ihdas edilmemiştir.

Kanun Tasarısının Geçici 2. maddesinde bu kanuna göre kadro ve görev unvanları değişen yahut kaldırılan veya gerekli şartları taşımayan personel, durumlarına uygun boş kadrolara en geç 1 yıl içinde atanır ve atama işlemi yapılıncaya kadar Başkanlıkça ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilebilir denilmektedir.

Kanun Taslağı ve ekli cetveller incelendiğinde Müdür Yardımcısı ve Şef kadrolarına uygun herhangi bir kadro bulunmamaktadır. Vergi Dairelerinin başında sadece Vergi Müdürleri kalmaktadır. Taslağın Geçici 3. maddesinin (D) bendinde Müdür ve Vergi Müdürü kadrolarına atanacaklar arasında Vergi Dairesi Müdür Yardımcıları ve Servis Şefleri bulunmadığına göre yıllardır vergi dairelerinde ara yöneticisi olarak çalışmakta olan, bilgi birikimi ve deneyimi en üst seviyede olan 6405 kişinin nerede ve nasıl istihdam edilecekleri belirtilmemiştir.

Mevcut haliyle işlemediği düşünülen ve yeniden yapılanmasına ihtiyaç duyulan vergi dairelerinde ara yöneticilerin (Müdür Yardımcıları ve Şefler) kadrolarının iptal edilmesi ile vergi dairelerinin sadece Müdür yönetiminde nasıl çalışacağı anlaşılmamaktadır.

Bugüne kadar Devletin Vergi Politikasının belirlenmesinde en ufak bir görüşü alınmayan vergi dairesi müdür yardımcısı ve servis şeflerinin kadroları iptal edilerek vergi dairelerindeki kötü işleyişin sebebi ve sorumluluğu bu kadroların üzerine ihale edilmiştir. Ancak, şu ana kadar uygulanan vergi politikalarını belirleyen ve bu tasarıyı kendi başına hazırlayan üst düzey yöneticileri aynen kadrolarını korudukları gibi kendilerine yeni kadrolar ihdas etmişlerdir.

Ayrıca, vergi dairelerinde çalışan vergi müdürü ve diğer tüm personelin vergi dairesinin üzerinde bulunan görevlere yükselmesi taslakla engellenmiş ve tüm çalışanların hedefleri karartılmıştır.

Sonuç olarak, hazırlanan bu taslak Gelir İdaresinin sorunlarını çözmeyeceği gibi yetkilerin tek elde toplanması sonucu Vergi Dairelerindeki iş akışını engelleyecek ve vergi dairesini sorunlar yumağı haline getirecektir. Bu nedenle taslağın geri çekilerek çalışanlarında görüşleri alınarak yeniden düzenlemesi gerekmektedir.

VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARI

Not: 07/03/2005 Pazartesi günü Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı ile ilgili önerilerimizi İstanbul Defterdarı Sayın Mehmet Akif Ulusoya dilekçe ile, Cağaloğlu'ndaki İstanbul Defterdarlığı binası önüne yürüyerek, saat 14:00'da basın açıklamasıyla beraber ileteceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber