Yazın ayaklar daha çok özen ister

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 17 Ağustos 2010 22:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Vücudun tüm yükünü çeken ayaklar, her zaman özel bakım ister. Sıcak yaz günlerinde ise daha fazla...

Özellikle yaz aylarında sık rastlanan mantar enfeksiyonları ve tırnak batıklarının yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürdüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, mantar enfeksiyonlarının toplumda yaygın olduğunu söyledi.

Mantar enfeksiyonuna erkeklerde daha sık rastlandığını belirten Akın, ?Mantar etkenleri nemli ve karanlık ortamlarda kolayca ürer. Uzun süre ayakkabıda kalan terli ayaklar mantar üremeleri için uygun ortam oluşturur. Ayak mantarlarının bulaşmasında yüzme havuzları, spor salonları, saunalar ve kuaförler önemli rol oynuyor. Aile içinde de hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde bulaşmaya da sık rastlanıyor? dedi.

Ayak mantarlarının farklı şekillerde görülebileceğine dikkat çeken Dr. Akın sözlerine şöyle devam etti:

?Mantar enfeksiyonu belirtileri genellikle ayak 4 ve 5. parmak arasından kaşıntılı kızarıklık ve pullanma olarak başlar. Bazen ayakaltında su toplamasına benzer kabarcıklar olarak da ortaya çıkar. Unutulmamalıdır ki, ayakta oluşan her kızarıklık ve kaşıntı da mantar değildir. Bu nedenle, bir dermatologa başvurmadan ilaç kullanılması doğru değildir. Ayak tırnaklarındaki mantar enfeksiyonları ise, tırnakta kalınlaşma ufalanma ve renk değişikliği olarak ortaya çıkmaktadır. Mantar enfeksiyonlarında tanı kliniklerde alınan deri veya tırnak örneğinin mikroskop altında incelenmesi ile kolayca konulabilmektedir. Ayak tırnak mantarlarında ayrıca kültür yapılması da gereklidir.?

MANTAR ENFEKSİYONLARI NASIL TEDAVİ EDİLMELİ?

Mantar enfeksiyonlarında tedavi kadar bulaşın engellenmesinin de önem taşıdığına işaret eden, Dr. Figen Akın hastalığın tedavisi ve korunma yollarıyla ilgili şunları anlattı:

?Deriye sınırlı mantar enfeksiyonlarında sadece deriye uygulanan antifungal kremler veya spreyler yeterlidir. Eğer mantar enfeksiyonu yaygınsa 2-3 hafta sistemik tedavi topikal uygulanan kremlere eklenebilir. Tedavi süresi 6-8 haftadan kısa süreli olmamalıdır. Eğer tedavi kısa süreli uygulanırsa mantar enfeksiyonu tekrarlayabilmektedir. Tırnak mantar tedavisinde ise tırnak tek ve kısmı olarak etkilenmişse, tırnak törpülenerek uygulanan antifungal tırnak cilaları ile iki aylık bir tedavi yeterli olabilmektedir. Tırnağın tamamı veya birden fazla tırnak etkılenmişse sistemik antifungal tedaviler, el tırnakları için 2 ay, ayak tırnağı için ise 3 ay yeterli olmaktadır. Eğer tırnak mantarı tedavi edılmezse ayak mantarı enfeksıyonları da tekrarlamaktadır. Ayakta ve/veya ayak tırnağında mantar enfeksiyonları varsa havuza girilmemeli ve toplu yaşam yerlerinde çıplak ayakla dolaşılmamalıdır.

AŞIRI TERLEME TIRNAK BATIĞINA NEDEN OLUR

Tırnak batıkları en sık ayak baş parmakta oluşmaktadır. Tırnaklar kenarlardan deri içerisine girerek bu bölgede kızarıklık şişlik ve ağrıya neden olur. Tırnak batığında enfeksiyon gelişmişse sistemik antibiyotik tedavisi gerekli olmaktadır. Tırnak batığına neden olan faktörler arasında, ayağın çok terlemesi, uygunsuz tırnak kesimi, uygunsuz sivri topuklu ve dar ayakkabılar giyilmesi, ayağı sıkan çorap kullanımını sayabiliriz.?

Tırnak batığı tedavisinde tırnakta kızarıklık, şişlik ve ağrı varsa batık kısmın altına destek konulması ve kurutucu pansumanların yeterli olabileceğini belirten ve ?Batık nedeniyle tırnağın bu bölümünde kabarıklık meydana gelmişse hasta cerrahi müdahale ile rahatlayacaktır. Tırnak kökü kalıcı olarak çıkarıldığında tırnak bu bölümünden tekrar çıkmayacağı için problem tamamen ortadan kalkar? diye konuşan Akın, ayak sağlığını korumak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

? Ayaklar her gün düzenli olarak yıkanmalı, parmak araları dahil çok iyi kurulanmalıdır. Kurulama işlemi kurutma makinesi kullanılarak da yapılabilir.

? Çoraplar günlük olarak değiştirilmeli ve çorapların ayakları terletmemesi için pamuklu olmasına dikkat edilmelidir.

? Ayakkkabı seçimi de ayak saglığı açısından önemlidir. Ayakkabıların üstlerinin deri olmasına, ayak ergonomisine uygun olmasına, bayanların ayakkabı topuklarının 5 cm'den fazla olmamasına dikkat edilmelidir.

? Aynı ayakkabı üst üste uzun süre giyilmemelidir.

? Çocuklarda ilk yaşlarda, ayak kaslarının gelişimi ve ayak parmaklarının kavrama özelliği kazanması için ayakkabı giydirilmemelidir.

? Ayak problemlerinin genellikle çocukluk çağında başladığından sorun büyümeden bir hekime başvurulmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber