Sigaranın 7 yıldır yasak olduğu köy!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 18 Ağustos 2010 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bitlis'in Ahlat ilçesine bağlı 25 haneli Soğanlı köyünde, 7 yıldır sigara içme yasağı uygulanıyor

AHLAT- Soğanlı köyü muhtarı Memduh Marangoz, 185 kişinin ikamet ettiği 25 haneli köylerinde, 7 yıl önce alınan karar gereğince sigara içilmediğini söyledi.

Köyün 18 yıldır muhtarlığını yaptığını belirten Marangoz, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 7 yıl önce köyümüzde yaşayan bazı yakınlarımızda kalp damar şikayetleri meydana geldi. Doktorlar bunun nedenini sigaraya bağladı. O zaman köyde yaklaşık 50 kişi sigara içiyordu. Bunun üzerine biz de hem sağlığımızı olumsuz etkileyen hem de bütçemize zarar veren bu kötü alışkanlıktan kurtulmak için kampanya başlattık. O günden bu yana aldığımız karara uyduk."

Amaçlarının tamamen sigara içilmeyen bir köy yaratmak olduğunu dile getiren Marangoz, "Biz kendi aramızda bir karar aldık. 'Köyümüzde sigara içilmeyecek' diye. Şu anda sadece benimde amcam olan Yusuf Marangoz sigara içiyor. O da inşallah ramazan ayı nedeniyle sigarayı bırakacak. Çünkü bize öyle bir söz verdi ve bırakacağını söyledi."

Köyde hiç yabancı yaşamadığını ve herkesin bir aile olduğunu dile getiren Marangoz, şunları aktardı:

"Köyümüzde yabancı yok. Köyümüz 185 nüfuslu köyde, hepimiz bir aile gibiyiz. Yaklaşık 7 yıl önce böyle bir karar aldığımızda, tüm köylü bu karara uydu. Sağlıklı bir yaşam için herkes sigarayı bıraktı. Umarım bu kötü alışkanlığı herkes en kısa sürede terk eder. Çünkü sigara birçok hastalığa neden oluyor. Havamızı kirletiyor ve çocuklarımızı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle köyümüzde sigara içilmemesi bizim için ayrıca sevindirici bir durum."

Köyde sigara içen tek kişi olan Yusuf Marangoz ise, kimsenin sigara içmesini istemediğini belirterek, "Sigara iyi bir şey değil, çok kötü bir alışkanlık. Zaten ben de sigarayı azalttım ve bırakmaya çalışıyorum" dedi.

Köy sakinlerinden Gürgin Marangoz ise, köylerinde yıllar önce başlayan ve hala devam eden kampanya çerçevesinde köyde sigara içmeme kararı alındığını ve alınan sigara içmeme kararından çok memnun olduklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber