Cezaevinde ölümde yeni iddia

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Ağustos 2010 13:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Zonguldak Kapalı Cezaevi'nde mahkum 15 yaşındaki Kudret K.'nın basketbol potasına asılı halde ölü bulunmasının ardından başlayan tartışmalar sürerken, başka gelişmeler de ortaya çıkmaya başladı. Çocuk koğuşunda kalan mahkumlar 18 yaşındaki B.A. ve T.K. ile 16 yaşındaki E.A. ve İ.U.'nun, aynı koğuştaki 4 çocuk mahkuma karşı cinsel saldırıda bulundukları, tuz döktükleri ellerini gözlerine sürdürerek, ayak topuklarını çakmakla yakarak, plastik bardağı eritip vücutlarına damlatarak, döverek eziyet ettikleri iddiasıyla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları öğrenildi.

Geçen Nisan ayında alkollü bir kişinin önünü kesip parasını gasp ettiği iddiasıyla tutuklanan ve 4 yıl 15 güne mahkum edilen Kudret K. geçen cumartesi günü sabah saatlerinde kaldığı koğuşun bitişiğindeki havalandırma bahçesinde bulunan basketbol potasına çamaşır ipiyle asılı halde ölü bulundu. 38 yaşındaki Yeter ve 41 yaşındaki Çetin K.'nın 8 çocuğundan biri olan Kudret'in cenazesi, geçen pazar günü gözyaşları arasında toprağa verildi.

Kudret K.'nın ailesi, çocuklarının gardiyanlar tarafından dövüldüğünü, koğuştaki diğer mahkumların parasını alıp eziyet ettiklerini ileri sürmüştü. Kudret K.'nın kaldığı çocuk koğuşunda 2009'un ocak ayında yaşanan cinsel saldırı ve eziyet iddiaları, saldırıya uğrayan ve o zaman 16 yaşında olan K.T.'nin yaşadıklarını annesine anlatmasıyla yargıya taşındı.

Cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianamede, cinsel saldırı suçundan yatan E.A. ve İ.U., kasten yaralama suçundan yatan T.K. ve yağma suçundan yatan koğuş lideri B.A.'nın, cinsel saldırı suçundan yatan müşteki mahkumlar K.T., 18 yaşındaki E.K., 17 yaşındaki L.G. ve hırsızlıktan yatan 18 yaşındaki E.K.'ya cinsel saldırıda bulunup, eziyet ettikleri belirtildi.

İddianamede şüpheli mahkumların müşteki mahkumların ellerine tuz döküp gözlerine sürdürdükleri, ayak topuklarını çakmakla yakıp, iz kalmaması için soğuk suya soktukları, plastik bardağı eritip ayaklarına damlattıkları, kemer ve sopa ile dövdükleri, zaman zaman soyup çıplak haldeyken dövdükleri ve cinsel saldırıda bulundukları belirtildi. Şüphelilerin ayrıca, yaşadıklarını kimseye anlatmamaları için müşteki mahkumları boğazlarına jilet dayayarak tehdit ettikleri belirtildi.

Şüpheli mahkumlardan E.A, İ.U. ve T.K, iddiaları kabul etmezken, B.A., müştekilere yönelik eziyette bulunduğunu itiraf etti. Ancak tehdit ve cinsel saldırı iddialarını kabul etmedi.

Alınan doktor raporlarında vücutlarında işkence izlerine rastlanan müşteki mahkumların, olaylar nedeniyle ruh hallerinin olumsuz etkilendiği belirtildi. Olaya ilişkin hazırlanan uzman raporunda da cinsel suçtan yatan çocuk mahkumlarla diğerlerinin aynı koğuşta kalmalarının uygun olmadığı ve bu olaya maruz kalan çocukların düzenli olarak psikologla görüştürülmelerinin uygun olduğu ifade edildi.

İddianame doğrultusunda haklarında, 'silahla tehdit, eziyet, çocuğa karşı cinsel saldırı' suçlarından 6 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan sanıkların 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılanmaları sürüyor. Geçen ay görülen duruşmada, ruh ve beden sağlıklarının bozulup bozulmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Kurulu'na sevk edilen müşteki çocuklar için 1 Haziran 2011'e verilen randevu tarihinin daha öne alınması için Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na yazı yazılmasına karar verildi. Duruşma ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber