Diyarbakır'da 143 STK barış çağrısı yaptı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 19 Ağustos 2010 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'daki 143 STK, operasyonların durdurulması için barış çağrısı yaptı

Diyarbakır'daki 143 STK, operasyonların durdurulması, seçim barajının düşürülmesi gibi taleplerle PKK'nın eylemsizlik kararının kalıcı ateşkese dönüşmesini istedi.

PKK'nın 20 Eylül tarihine kadar eylemsizlik kararı ilan etmesinin ardından Diyarbakır'da 143 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ortak bir açıklama yaptı. Açıklama daha önce 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı önünde yapılacağı duyurulurken, bu karar son anda komutanlığın önündeki caddenin dar olması ve gerginlik olmaması gerekçesiyle değiştirilerek, Sümerpak'a alındı.

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı metni Diyarbakır Barosu eski Başkanı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilcisi Sezgin Tanrıkulu okudu. Tanrıkulu, bölgenin sivil toplum örgütleri olarak kısa bir süre önce yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi konusundaki görüşlerini kamuoyu ile paylaştıklarını ve öncelikle silahların susmasını talep ettiklerini belirterek, ?Bu yönlü yapılan tüm çağrılara sevindirici bir biçimde PKK yanıt vermiş ve 20 Eylül'e kadar sürecek eylemsizlik kararı aldığını kamuoyuna açıklamıştır. Türkiye'nin içinde bulunduğu bu dönemde PKK'nın ilan ettiği bu kararın Kürt meselesinin şiddet dışındaki barışçıl çözümüne büyük bir olanak sağladığı düşüncesindeyiz? dedi.

Ön yargısız yaklaşın

Tanrıkulu, geçmişte bir çok kez ateşkes ve eylemsizlik kararlarının alındığını, uzun dönemlere denk düşen bu süreçlerin sorunun özgürlükçü ve barışçıl çözümü bakımından devletin kurumları tarafından değerlendirilmediğini ve sorunun daha da derinleşmesine neden olduğunu söyledi. Tanrıkulu, ?Öncelikle eylemsizlik kararının alındığı bu dönemde bu süreci boşa çıkartacak operasyonlar yapılmamalı, sorunun yaratılacak güven ortamı içerisinde barışçıl ve özgürlükçü çözümüne zemin hazırlanmalıdır. Bu sürece bütün Türkiye toplumu sahip çıkmalı, operasyonların yapılmaması konusunda toplumun bütün kesimleri ısrarcı olmalıdır. Özgürlüğü ve eşitliği esas alacak çözüme, kalıcı bir ateşkese zemin hazırlayacak bu konudaki somut önerilere ön yargısız yaklaşılmalı, önerilerin aynı zamanda barışçıl çözüm zeminini güçlendireceği de gözden uzak tutulmamalıdır? diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tanrıkulu, en azından 20 Eylül'e kadar savaş uçaklarının mümkünse eğitim uçuşu bile yapmamalarını istediklerini belirterek, ?Bu eğitim uçuşları bile halkın psikolojisini bazmaktadır? dedi.

Operasyonlar yapılmamalı

Tanrıkulu taleplerini şöyle sıraladı: ?Kürt siyasetçiler, seçilmiş belediye başkanları ve insan hakları savunucularına yönelik hukuka ve adalete aykırı, kamu vicdanını yaralayan uygulamalara son verilmeli, bir an önce serbest bırakılmaları sağlanmalıdır. Temsilde adaletsizliğe sebep olan seçim barajı kaldırılmalı veya makul bir seviyeye düşürülmeli, siyasi partiler yasası yasaklardan arındırılmalıdır. Kalıcı bir çözümü mümkün kılmak için diyalog süreci başlatılmalı.. Sürece bütün Türkiye toplumu sahip çıkmalı, operasyonların yapılmaması konusunda toplumun bütün kesimleri ısrarcı olmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber