Sağlık Yöneticileri Arasında, Ek Ödeme Farklılığı

İl sağlık müdürlüklerinde teknik (doktor olan) ve idari olmak üzere 2 tür sağlık müdür yardımcılığı ve şube müdürlüğü bulunmaktadır. Ancak, Sağlık Hizmetlerinin Yürtülmesi Hakkında Yönerge ile görev tanımları belirlenmiş olan sağlık müdür yardımcıları ve şube müdürlerinin ek ödemeleri farklılık göstermektedir. Aynı işi yapan idari kökenli sağlık müdür yardımcıları ve şube müdürleri ile tabip kökenli sağlık müdür yardımcıları ve şube müdürleri arasında 5-6 kata varan ek ödeme farklılığı bulunmaktadır. Devamı için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 08 Mart 2005 01:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 20.12.2001 tarih ve 8597 sayılı "Sağlık Hizmetlerinin Yürtülmesi Hakkında Yönerge" ile sağlık müdür yardımcılarının görevi "Sağlık müdürü görevleri müdür yardımcıları arasında dengeli bir şekilde dağıtır. Sağlık müdür yardımcıları kendilerin verilen görevleri Sağlık müdürünün vereceği yetki sınırları içinde yürütüler" şeklinde izah edilmektedir. Bu tanımlamadan da anlaşılacağı üzere sağlık müdür yardımcılarının hepsi eşit görevler yapmaktadırlar. Lakin ek ödemelerin hesaplanmasında aynı görevleri yaptığımız halde aşikar farklılıklar oluşmaktadır.

Şöyleki: 01.02.2005 tarih ve 349 sayılı Sağlık Bakanlığına bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarında görevli personele döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılmasına dair yönergenin 8. sayfasında Ek-1 ve Ek-2 tablolar gözükecektir. Ek-2'de sağlık müdür yardımcılarının ek ödemesi 3.00 katsayı ile çarpıldığı halde ve sağlık müdür yardımcılarının aralarında herhangi bir ayrıcalık görülmediği halde Ek-1'de bu apaçık bozulmaktadır. Zira Ek-1 sadece doktorlara dört sutün ayrılırken, bunların dışında kalan diğer tüm personele1,5 katsayısının uygulanacağı belirtilmiştir. Bu da aynı işi yaptığınız halde farklı ek ödeme alınmasına neden olmaktadır.

Doktor kökenli olan bir sağlık müdür yardımcısı ve şube müdürü 4 milyara kadar ek ödeme alabiliyorken, aynı işi yapmakta olan diğer sağlık müdür yardımcıları ve şube müdürleri 5-6 kat eksiğini almaktadırlar.

Bu hukuki bir sorundur. Bu nedenle Ek-1'e sağlık müdürü, sağlık müdür yardımcısı ve şube müdürlerinin katsayısının tekrar belirlenerek eklenmesi ve birinci basamakta çalışan idarecilerin mağduriyetini önleyecektir.

Bu mail şikayet amacıyla değil, varolan bir haksızlığın ve çalışam barışını olumsuz yönde etkileyen bir uygulamanın değiştirilmesine katkıda bulunulmak amacıyla gönderilmiştir.

Saygılarımla

Haberi yazan: Sağlık

EK ?1

Bu Yönerge Kapsamındaki Çalışan Personel İçin Tavan Ek Ödeme Tutarına

Esas Belirlenen Katsayılar

  Katsayı
Pratisyen Tabip ve Diş Tabiplerinden serbest çalışanlar 2,5
Pratisyen Tabip ve Diş Tabiplerinden serbest çalışmayanlar 5
Uzman Tabip, Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda bu tüzük hükümlerine göre uzman olanlar ve uzman diş tabiplerinden serbest çalışanlar 3,5
Uzman Tabip, Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda bu tüzük hükümlerine göre uzman olanlar ve uzman diş tabiplerinden serbest çalışmayanlar 7

Bunların dışında kalan diğer personel

1,5

EK-2

Hizmet Alanı-Kadro-Unvan Katsayıları

  Katsayı
İl Sağlık Müdürü 6,00
Sağlık Müdür Yardımcısı (Gelir Tahakkuk Memuru) 3,25
Sağlık Müdür Yardımcısı 3,00
Şube Müdürü (İdari ve Mali İşler,Gider Tahakkuk Memuru) 1,75
Şube Müdürü 1,50
Halk Sağlığı Laboratuar Müdürü 1,50
Uzman Tabipler ve Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda bu Tüzük hükümlerine göre uzman olanlar, 1,25
Koruyucu sağlık hizmetlerinde aşılama, eğitim, denetim, çevre sağlığı, mobil sağlık hizmetleri gibi görevlerde fiilen görev yapan Tabip ve Diş Tabipleri 1,00
Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Grup Başkanlıklarında ve Sağlık Kuruluşlarında çalışan Tabip ve Diş Tabipleri 1,00
Eczacılar, Avukatlar, Sivil Savunma Uzmanı, Diyetisyen, Çocuk Gelişimcisi Psikolog, Sosyal Çalışmacı, Biyolog, Mühendis, Veteriner Hekim, Kimyager, Tıbbi Teknolog ve benzeri 0,75
Sağlık Müdürlüğünde görevli Birim Amiri, Sağlık Müdürlüğü Ayniyat Saymanı 0,75
Sağlık Grup Başkanı 1,75
Sağlık Ocağı Sorumlu Tabibi ve Baştabipler 1,25
112 Acil Sağlık Komuta Merkezi Baştabibi 1,50
112 Acil sağlık istasyonlarında çalışan Sorumlu Tabip 1,25
Sağlık Hizmetleri Sınıfı personeli 0,40
Teknik Hizmetler Sınıfı Personeli 0,40
Genel İdare Hizmetleri Sınıfı Personeli 0,35
Yardımcı Hizmetler Sınıfı Personeli 0,30
Sağlık Kuruluşu Döner Sermaye Sayman Mutemetleri 0,60
İlçe ve AÇS/AP Merkezleri Ayniyat Saymanları ile diğer ayniyat saymanları ve Sağlık Müdürlüğünde görevli şefler 0,50
Döner Sermaye Saymanlık Müdürü  1,00
Döner Sermaye Saymanlık Müdür Yardımcısı 0,70
Döner Sermaye Saymanlıklarında görevli diğer personel 0,50

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber