Adalat Bakanı: Yeni Ferhat Sarıkaya'lar olmasın

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Ağustos 2010 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK'da yaşanan krizin ardında, Ergenekon davalarına bakan hakim ve savcıları Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın uğradığı akibete uğratma çabasının yattığını söyledi.

Adalet Bakanı Ergin, Adli Yargı 2010 Yaz Kararnamesi'yle ilgili olarak, "Son dakikada kurul üyeleri çantalarından talepler çıkarıyorlar" diyerek serzenişte bulundu. "Bizim bunları incelememiz lazım" diyen Ergin, 'Bu yöntem, doğru bir yöntem değil. Devam etmekte olan davaların, soruşturmaların etkinlenmesine dönük olduğunu düşünüyoruz. Çünkü eğer ihtiyaç için veriliyor ise orada şu an çalışan hakim ve savcıları niye alıyorsunuz?" diye sordu

Adalet Bakanı Ergin, Hakim ve Savcılar yüksek kurulu'nda yaşanan krizin ardında, Ergenekon davalarına bakan hakim ve savcıları Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın uğradığı akibete uğratma çabasının yattığını belirtti. Ergin, "Yeni Ferhat Sarıkaya'ların olmaması için mücadele ettiğini" söyledi.

JET HIZIYLA İHRAÇ

Kamuoyunda,"İyi çocuklar" diye bilinen Şemdinli davasıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, HSYK tarafından jet hızıyla meslekten ihraç edilmiş ve avukatlık yapma hakkı dahi elinden alınmıştı. Şemdinli davası Savcısı Sarıkaya'nın bir sembol olduğunu belirten Bakan Ergin,"o mahkemede görev yapan hakim ve savcıların başına ne geldi iyi bakın" diye konuştu.

Ergin aynı işlemin İstanbul ve Erzurum'da Ergenekon davasına bakan hakim ve savcılara yapılmak istendiğini, kararname krizinin altında yatan nedenin bu olduğunu söyledi. Ergin, HSYK'nın yüksek yargı kökenli üyeleri tarafından hazırlanan "Korsan Liste" ile Ergenekon davasını etkilemek istenildiğini dile getirdi. "Niye İstanbul'da Erzurum'da bu mahkemelere bakan hakim ve savcıları hedef aldılar" diye soran Bakan Ergin Bir iç baskı oluşturmak istiyorlar" dedi. "Yeni Ferhat Sarıkaya'lar olmasın" diye mücadele ettiğini söyleyen Ergin, "Geçmişte Şemdinli davasına bakan mahkemenin başına gelenlere bakın. Orada sadece bir kişi sembol haline geldi ama o mahkemede görev yapan hakim ve savcıların başına ne geldi iyi bakın" şeklinde konuştu.

BASKININ NEDENİ ORTADA

'Yaz Kararnamesi' son taslağının tamamen HSYK'nın belirlediği ilkeler çerçevesinde hazırlandığını ifade eden Ergin, "Bu talepleri devam etmekte olan davaların, soruşturmaların etkinlenmesine dönük olduğunu düşünüyoruz" dedi. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in "İhtiyaç var" sözlerini de eleştiren Ergen, "Eğer ihtiyaç için veriliyor ise orada şu an çalışan hakim ve savcıları niye alıyorsunuz? Madem (ihtiyaç var), diyorsunuz ama yaklaşık 12-13 tanesini geri çekiyorsunuz hakim ve savcıların yerine 20 küsur tane yeni hakim, savcı veriyorsunuz. Burada 250. madde ile yetkili mahkemeleriyle savcılıklarının mevcut yapısını dağıtarak yeni bir kompozisyon oluşturmak, yeni bir dizayn yapmak ihtiyacı ortaya çıkmış gözüküyor" dedi. Ergin, 2010 Yılı Yaz Kararnamesi'ni Yüksek Kurul'dan çekme gerekçesini Tv-Net'e açıkladı.

DAVALARI ETKİLEME ÇABASI

İlke kararlarına aykırı olarak yer değişikliği talepleriyle özel yetkili mahkemelerin kompozisyonunun, yapısının tamamen değiştirilmek istendiğini anlatan Bakan Ergin, "Kararname çalışmaları yapılıyor, görüşmeler bitiyor. En son gün imza atılıp kararname bağlanıp yayımlanacağı esnada, son anda kurul üyelerinin cebinden, çantasından çıkarttığı talepler geliyor. Şimdi (Bu son derece doğal. Kurul üyelerinin her zaman böyle talepte bulunma hakkı var) deniyor. Evet kurul üyeleri, kararname taslağına ilave taleplerde bulunabilirler ama bunun mutat olan yolu, hazırlık esnasında bunların bildirilmesidir. Bence bunun sebebi şu. Gündeme getirilen talepler, mutat talepler, normal talepler değil. Kendi aldıkları ilke kararlarına aykırı talepler" dedi.

İyi çocuklar mahkemesi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "İyi çocuklar" dediği askerler hakkında soruşturmayı yürüten hakim ve savcılarına başına gelenleri hatırlattı. HSYK, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Şemdinli davası sanık astsubayları cezalandıran ve Yargıtay'ın "dosyayı askeri mahkemeye gönderin" kararına uymayan mahkeme üyelerini görevlerinden almış, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı ise "Avukatlık bile yapamayacak" şekilde meslekten men etmişti. Bakan Ergin bu olayı anlatarak, "Ben yeni Ferhat Sarıkaya'lar olmasın diye mücadele ediyorum" dedi. Şemdinli davasına bakan hakim ve savcıların yaşadıklarının başka kimsenin yaşamaması için mücadele ettiğini ifade eden Bakan Ergin, Ergenekon'a bakan mahkemelerin etki altına alınmasına müsaade etmeyeceğini belirtti. Sadullah Ergin, "Geçmişte Şemdinli davasına bakan mahkemenin başına gelenlere bakın. Orada sadece bir kişi sembol haline geldi ama o mahkemede görev yapan hakim ve savcıların başına ne geldi iyi bakın" şeklinde konuştu.

Gecikmenin sebebi HSYK

Kararnamenin gecikmesinin sebebinin, HSYK'nın, Kararnameyi doğrudan ilgilendiren bazı çalışmaları 02 Temmuz'da tamamlamasının yattığı ortaya çıktı. 2010 Yaz Kararnamesi Taslağı, atama kararnamesi için olmazsa olmaz işlemlerden birisi olan yargının etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması kapsamında yapılan mahkeme, hakim ve Cumhuriyet savcısı sayılarının yeniden gözden geçirilmesine ilişkin çalışmanın HSYK tarafınan 23 Haziran'da sonuçlandırılması ve Yargıtay'ın ilave tetkik hakimi ataması yapılmasına ilişkin talebi ile ilgili olarak yasal prosedürün Kurulca 02 Temmuz'da tamamlanması nedenleriyle Adalet Bakanlığı'nın 1325 kişilik Adli Yargı Kararname Taslağı 6 Temmuz, 135 idari yargı hakimini kapsayan İdari Yargı Kararname Taslağı 27 Temmuz, 138 unvanlı Adli Yargı hakim ve Cumhuriyet savcısına ilişkin kararname taslağı ise 30 Temmuz tarihinde HSYK'ya sunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber