Genelkurmay susuyor heron tartışması büyüyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Ağustos 2010 07:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Heronların karakol baskını sırasında çektiği görüntülerin dikkate alınmadığı iddiaları için Gül, "TSK soruşturuyor" dedi

AKP'nin Başbuğ'a emekli olmadan önce Heronlar'la ilgili iddialara açıklama getirmesi çağrısının ardından Cumhurbaşkanı Gül, ?Silahlı Kuvvetler içinde de soruşturmalar yapılıyor. Hiçbir şeyin üstünü kapatma diye bir şey söz konusu değil. Sabredin? dedi.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın önceki gün Heronlar'la ilgili iddiaları hatırlatıp, İlker Başbuğ'u emekli olmadan önce açıklama yapmaya çağırması tartışmayı yeni bir boyuta taşıdı.

Konu dün İlker Başbuğ'la görüşmeden önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de soruldu. Gül, gazetecilerin ?Başbuğ'un veda ziyaretinde heron olayının? gündeme gelip gelmeyeceği sorusu üzerine şunları söyledi: ?Olur mu. Genelkurmay Başkanımız yaşı dolayısıyla emekli oluyor onun için bugün bana vedaya gelecek. Bununla ilgili bir açıklama Genelkurmay tarafından yapılacak. Bu konularda kamuoyunda kafa karıştırıcı bir çok şey oluyor. Onunla ilgili açıklamalar yapılacak. Zaten herkes, Genelkurmay da biz de böyle bir olay olunca tabii ki herkes sorar. Silahlı Kuvvetler içinde de soruşturmalar yapılıyor. Hiçbir şeyin üstü kapatma diye bir şey söz konusu değil. Bununla ilgili açıklamalar yapılacak. Bunlar, yalnız çok teknik konulardır. O bakımdan onu beklerseniz daha iyi olacak.?

Parti açıklama yaptı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise 'Heron' skandalıyla ilgili basın mensuplarının sorularını cevapsız bıraktı. Bakan Gönül, Meclis'te Cuma namazı sonrası basın mensuplarının 'Heron görüntüleri ile ilgili açıklama yapacak mısınız?' sorularına karşılık ilginç bir cevap verdi.

Bakanlığını konunun dışında tutan Gönül, bu konudaki açıklamayı partinin yaptığını söylemekle yetindi.

AKP Grup Başkanvekillerinden Suat Kılıç da yaklaşık üç haftadır heronlardan gelen görüntülerin terörle mücadelede yeteri kadar kullanılmadığı yönünde iddialar bulunduğunu hatırlatarak ?Silahlı Kuvvetlerimizin bu kaygıları giderecek şekilde çok şeffaf, net, kesin, kararlı ve yüzde yüz doğru bilgiyle halkımızı bilgilendirmesi bir zaruret olarak önümüzde durmaktadır? dedi.

Şahin: Açıklama bekliyoruz

Konuyla ilgili bir açıklama da TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den geldi. Şahin konuyla ilgili sorular üzerine vatandaşı tatmin edecek açıklama yapılmasını kendisinin de istediğini söyledi.

Heron görüntülerinin oraya ait olup olmadığının da henüz belli olmadığını hatırlatan Şahin, ?Türkiye artık çok açık ve şeffaf toplum haline geldi. Artık katılımcı demokrasinin uygulanır olduğu hale geldik. Artık her şey milletin gözünün önünde cereyan ediyor. Milletin gözünden de hiçbir şey kaçmıyor. Millet adına görev yapan kamu kurum ve kuruluşları yetkilileri bu konuda açıklama yapmalarında zaruret olmalarını düşünüyorum.? diye konuştu.

Şahin, Genelkurmay'ın Başbakanlığa bağlı olduğunu ifade ederek, Milli Savunma Bakanlığı ve hükümetin inceleme yaparak hep birlikte açıklama yapmaları gerektiğini açıkladı.

18 GÜNDÜR TARTIŞILAN HERON GÖRÜNTÜLERİ

20 Temmuz 2010 tarihinde Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde PKK'lı teröristlerin baskını sonucunda 7 asker şehit oldu. Ancak daha sonra bu baskınla ilgili bir iddia ortalığı karıştırdı. 2 Ağustos 2010 tarihli Taraf gazetesinde PKK baskının dakika dakika Genelkurmay başta olmak üzere 30 birim tarafından Heron uçakları yoluyla izlendiği iddia edildi. Bu haberin yayınlanmasından sonra Heron'lar tarafından çekildiği iddia edilen baskın görüntüleri de basında yer aldı.

Konuyla ilglii açıklama beklenirken ilk tepki Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'den geldi. Gönül söz konusu görüntelerin Hantepe baskınına ait olmadığını açıkladı. Gönül'den bu açıklama gelirken Genelkurmay'dan konuyla ilgili açıklama yapılmadı. Ancak bu süreçte Heron görüntülerini izlediği iddia edilen 30 birim çalışanı hakkında operasyon başlatıldı. Bu birimlerde çalışan askeri personelin evlerine baskın düzenleyerek görüntüleri sızdarınların peşine düşüldüğü iddia edildi.

?Heron'lardan gelen Hantepe'nin görüntüsü değildi' açıklaması yapılırken baskından yaralı kurtulan askerler basına konuştu. Askerler Heron'lardaki görüntünen kendilerine ait olduğunu iddia etti.

9 Ağustos 2010 tahinde ise Başbakan Erdoğan konuyla ilgili araştırma yapıldığına dair ilk açıklamayı yaptı: ?Milli Savunma Bakanımız, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklama yapmıştı. Genelkurmay konuyla ilgili çalışmasını şu anda sürdürüyor.?

Başbuğ Gül'e veda etti

AKP temsilcilerinin Heron olayı nedeniyle ağır sözlerle yüklendiği Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e veda ziyaretinde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, 30 Ağustos'ta emekliye ayrılacak olan Başbuğ'u Tarabya Köşkü'nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 1 saat 10 dakika sürdü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber