HSYK'nın hedefindeki 21 hâkim ve savcı kritik kararlar aldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Ağustos 2010 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıdaki yaz kararnamesi atamaları, HSYK üyelerinin korsan liste vermeleriyle yine kilitlendi. Yüksek yargıdan gelen üyelerin değişmesini istediği isimler arasında yer alan 21 hâkim ve savcı, Ergenekon, Balyoz, faili meçhul cinayetler, İrticayla Mücadele Eylem Planı ve Cihaner davalarında kritik kararlar verdi.

Görevden alınmak istenen isimler aynı zamanda açılan davalar sebebiyle sanıkların da hedefinde. Kurul'un son dakika teklifiyle değiştirmek istediği isimlerden bazıları şöyle:

Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı: 2004'ten bu yana İstanbul cumhuriyet başsavcı vekili olarak görev yapıyor. Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili savcılar Çolakkadı'ya bağlı.

Zekeriya Öz: 2005'ten beri özel yetkili İstanbul cumhuriyet savcısı olarak görev yapıyor. Ümraniye'deki gecekondunun çatısında bulunan 27 el bombasına ilişkin soruşturmanın üzerine giderek Ergenekon soruşturmasının başlamasına sebep oldu. Öz, 1. Ordu Komutanı Org. Hasan Iğsız'ın da şüpheli olduğu internet andıcı soruşturmasını da yürütüyor.

Hasan Hüseyin Özese: Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi. Başkan Köksal Şengün'ün olmadığı durumda heyete kıdemli üye olarak başkanlık ediyor.

İdris Asan: İstanbul Özel Yetkili 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi. Mahkemenin en kıdemli üyesi. Asan'ın görev yaptığı 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne korsan kararname krizinden sonra Tuncay Arslan ve Yılmaz Alp tayin edilmişti. Ergenekon kapsamında pek çok arama ve tutuklama kararı verdi. Balyoz davasında 102 sanıkla ilgili yakalama kararı veren heyette yer aldı.

Mehmet Karababa: Oktay Kuban'ın üyesi olduğu 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakimlik yapıyor. Kuban'ın 19 Balyoz sanığıyla ilgili tahliye kararını kaldıran heyette yer aldı. Kafes ve Poyrazköy davaları bu mahkemede görülüyor.

İsmail Şahin: Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi, Cihaner'in makamında ve evinde yapılan arama kararını ve sonrasında da tutuklama kararını nöbetçi hakim olarak verdi.

Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak: Faili meçhullerin üzerine ısrarla gitmesi ve Cemal Temizöz soruşturması sebebiyle HSYK'nın hedefi oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber