Arınç: Terör örgütüyle konuşmadık, konuşmayız

Haber Giriş : 25 Ağustos 2010 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç "Terör örgütüyle konuşmadık, konuşmayız. Böyle bir bilginiz varsa onu açıklamanın zamanı şimdidir. Önümüzdeki 15 günlük süreci etkilemeye çalışıyorlar" dedi.

Referanduma ilişkin tahminini daha önce de yüzde 60 olarak açıkladığını anımsatan Bülent Arınç, ''Altına inmiyorum ama tabii ne olacağını beraber göreceğiz." dedi ve ekledi:

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa değişikliklerine ilişkin 12 Eylülde yapılacak referanduma ilişkin, ''Gittiğimiz bir seçim değil. İktidar, muhalefet değişmeyecek. Seçim sonuçları milletvekilleri, parlamentoyu yeniden teşkil etmeyecek. Yaptığımız tek şey, Anayasa değişikliklerinin olumluysa 'evet', olumlu değilse 'hayır' noktasında bir tercihe kavuşması'' dedi.

Arınç, Radyo Klas'ta Michael Kuyucu'nun ''Michael Show'' programına katılarak, gençlerin sorularını yanıtladı.

12 Eylülde yapılacak halk oylamasının çok önemli olduğuna işaret eden Arınç, seçim bölgelerine giderek bu Anayasa oylamasının halk için ne denli yararlı olduğunu anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Anayasanın 26 maddesinin değişeceğine dikkati çeken Arınç, ''Değişiklikler her kesime ayrı ayrı hitap eder özellikte ama bir toz duman bulutu var. Kimin ne söylediği de çok fazla belli değil. Siyasi liderler iktidarıyla, muhalefetiyle maalesef Anayasa oylamasının ne getirip götürdüğünden ziyade birbirlerini suçlayacak, belki bir seçim atmosferinde birbirlerini yaralayabilecek bir söylem seçtiler'' dedi.

Bundan rahatsız olup olmadığına ilişkin soru üzerine de Arınç, ''Bundan rahatsızım. Çünkü gittiğimiz bir seçim değil. İktidar, muhalefet değişmeyecek. Seçim sonuçları milletvekilleri, parlamentoyu yeniden teşkil etmeyecek. Yaptığımız tek şey, Anayasa değişikliklerinin olumluysa 'evet', olumlu değilse 'hayır' noktasında bir tercihe kavuşması. 12 Eylülden sonra sadece Anayasa değişmiş veya değişmemiş olacak'' diye konuştu.

Arınç, Anayasadaki değişikliklerin ne getirip ne götürdüğüne ilişkin bir tartışma ortamının olmasının önemine işaret ederek, bu tartışmaların bilinçlenmeye katkıda bulunmasını istediğini de dile getirdi.

Bülent Arınç, miting meydanlarına siyasi liderlerin kendi taraftarlarının toplandığını belirterek, 49 milyon seçmen olduğunu, bu seçmenlerin 49 milyonunun da miting meydanlarında olmadığını ifade ederek, ''sessiz kalabalıklar'' da denebilecek bu seçmenlerin ne düşündüğünün önemli olduğunu ve onlara ulaşmak gerektiğini söyledi.

-12 EYLÜL TARİHİNİN ÖNEMİ-

Referandum tarihinin 12 Eylül olarak belirlenmesi sürecine ilişkin de Arınç, kendilerine göre bu halk oylamasının temmuz ayında yapılması gerektiğini, bu konuda bir kanun değişikliği de yapıldığını, ancak YSK'nın ise 120 gün hesabına göre 12 Eylülü belirlediğini anımsattı.

Arınç, 12 Eylül tarihi konusunda memnun olduklarını da anlatarak, ''Çünkü 12 Eylül 1980'in üzerinden 30 yıl geçti. 12 Eylül süreci veya darbe sürecinin inşallah sonlanacağı gün olarak da çok anlamlı bir gün olacak'' dedi.

13 Eylülde nasıl bir gündem olacağına ilişkin de Arınç, şöyle konuştu:

''Bence millet iradesinin, halk iradesinin tahakkuk ettiğini göreceğiz. Çok rahatım ben, 'evet' de çıksa, 'hayır' da çıksa. Bu milletin vereceği karardır. Buna karşı hiçbir itirazımız da olmaz ama ben bütün gönlümle, siyasi birikimimle, Türkiye'nin geleceğine dair umudumla, 'evet' oylarının daha fazla çıkması umudumla 'evet' oylarının daha fazla çıkmasını ve böyle bir Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesini temenni ediyorum. Böyle gerçekleşirse çok sevineceğim ama tersi olursa da buna halkın kararı deyip saygı göstereceğim.''

Referanduma ilişkin tahminini daha önce de yüzde 60 olarak açıkladığını anımsatan Arınç, ''Altına inmiyorum ama tabii ne olacağını beraber göreceğiz. 'Evet' oylarının daha fazla olacağı noktasında inanç sahibiyim. Başlarda söylediğim bu yüzde 60'lık noktaya umarım geleceğiz'' dedi.

Anayasa değişikliğine ilişkin bilgi de veren Arınç, toplumun gençleriyle, şehitlerin aileleriyle, dul ve yetimleriyle, kadınlarla, özürlülerle, memurlarla ilgili hükümlerin var olduğunu anlattı.

Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi, HSYK'nın yapısıyla ilgili, YAŞ ile meslekten ilişiği kesilen subaylar için yargı yolunun açılması, askeri ve sivil yargının kapsamının belirlenmesine ilişkin değişiklikler olduğunu da hatırlatarak, değişikliklerde kişisel verilerin korunması, ''fişlenmeye son''un var olduğunu da söyledi.

Arınç, Anayasa değişikliklerinde gençler ve çocuklarla ilgili bölümlerin de bulunduğunu belirtti.

DHA - AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber