Yoğun bakım öldürüyor mu?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Ağustos 2010 12:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İngiltere'de bir bilim adamının yoğun bakımın zararları konusunda geliştirdiği tez tartışma yarattı.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

College London Üniversitesi'nin Dr. Mervyn Singer bir dizi araştırmadan sonra yayınladığı makalesinde ?Hastalar yoğun bakım ünitesi sayesinde değil, yoğun bakım ünitesine rağmen yaşıyorlar? dedi. Singer, uluslararası uzmanlardan övgü alan tezini evrimsel biyolojiye dayandırıyor. Singer'e göre vücut atalarımızdan ötürü, kritik hastalıklar da dahil olmak üzere bir çok hastalığa adapte olmuş durumda. Fakat vücudumuz yatıştırıcılar ve tonla ilaçla bir yatağa bağlanmaya karşı evrilmediği için bu durum doğal bağışıklık sistemine zarar veriyor.

Tıp dünyası tartışıyor

Yoğun bakıma kaldırılan hastaya ilaçlar ve antibiyotiklerle müdahale edildiğinde, vücudun normal çalışma düzeni bozularak, metobolizmanın hızlanması sağlanıyor. Bu hızlanma anormal vücut ısıları, artan kalp atışları, sıklaşan nefes alışverişler olarak hastaya yansıyor. En iyi senaryoda, hastalar normale dönüyorlar fakat bir çok durumda hastada bu zor dönem bir kaç günü geçiyor ve organların normal işleyişine zarar vermeye başlıyor, hatta organların iflasına neden oluyor. Yoğun bakım ölümlerinin üçte ikisi bu nedenle meydana geliyor.

Singer bu sonuçlardan yola çıkarak vücudun hastalıkla savaşırken enerji tasarrufu yapmak için organları ?kapattığını? ancak organların sağlık durumunda bir değişiklik olmadığını söylüyor. Tıp dünyası şimdi Singer'in sıradışı tezini tartışıyor. Birçok uzman yoğun bakımdan vazgeçilmesine sıcak bakmamakla birlikte sistemin reforma ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber