En düşük maaşına %18 zam geldi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Ağustos 2010 08:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

En düsük maasa %18 zam geldi, Memur-Sen 'varım' Kamu-Sen 'yetmedi' dedi

Hükümetle sendikalar arasında görüşmeler tamamlandı. Hükümetin yüzde 4+4 zam, 80 TL ek ödeme, 20+20 TL aile yardımı ve 15 TL toplu görüşme primi teklifiyle 2011 Temmuz'unda en düşük memur maaşı yüzde 18 zamla 1.534 TL'yi bulacakDevlet Bakanı Hayati Yazıcı, 9'uncu dönem toplu görüşmenin tamamlanmasının ardından, hükümetin teklifini kabul eden Memur-Sen'in Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile Başbakanlık Merkez Bina'da açıklamalarda bulundu. Görüşmeler boyunca önerilerini kademeli olarak konfederasyonlarla paylaştıklarını anlatan Yazıcı, aralar verildiğini, öneriler getirildiğini, önerilerin revize edildiğini, sonuç olarak kamuda çalışan memurlara 2011 yılının ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4 olmak üzere toplam yüzde 8 oransal zam yapılması, ocak ayından itibaren 80 lira ek ödemede bulunulması, ilk 6 ayda 20, ikinci 6 ayda 20 olmak üzere 40 lira aile yardımı ödemesini taahhüt ettiklerini, bu ödemeden sözleşmeli personelin de yararlanacağını kaydetti. Ayrıca konfederasyonların uzun bir süredir talep ettikleri ancak, Anayasa Mahkemesi kararı dolayısıyla alamadıkları 10 liralık toplu görüşme priminin 15 liraya çıkarıldığı bilgisini veren Yazıcı, 2011 yılında her üç ayda bir olmak üzere 45'er lira ödeme yapılacağını söyledi.

ORTALAMA ARTIŞ 215 TL OLACAK

En düşük memur maaşının 2003'te 398 lira olduğuna dikkati çeken Yazıcı, o tarihten bu yana maaşlara yapılan artışların daima enflasyonun üzerinde olduğunu vurguladı. Yazıcı, hiçbir zaman kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmediğini dile getirerek, şöyle konuştu: 'Yaptığımız zamla bin 300 TL olan en düşük memur maaşı 2011 yılı temmuz ayı itibariyle aile yardımıyla birlikte bin 534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karşılığı yüzde 18. Bu zam fevkalade bir zam. Türkiye'nin bütçesi vesaire faktörler dikkate alındığında hep ifade ettiğimiz enflasyon oranını da çok çok aşmış ve verdiğimi örnek olduğu gibi yüzde 18 seviyesine ulaşmıştır. Ortalama memur maaşlarındaki artış oransal olarak 13.7'ye, miktar olarak 2011 Temmuz ayı itibarıyla 215 liraya erişecek.

Teklifi Başbakan da onayladı

BÜTÜN bu çalışmalar, sonucunda varılan noktanın çalışanlar için önemli bir imkan olduğunu vurgulayan Yazıcı, ''Elbette ki son önerileri derleyip toparladıktan sonra Sayın Başbakanımızı bürokrat arkadaşlarımızla bulunduğu yerde ziyaret ettim. Onun da görüşlerini aldık. Nihai rakamları, oransal durumları Sayın Başbakanımız da uygun gördü. 'Bunları verelim' diye talimatlandırdığı hususlardır'' dedi.

Kamu-Sen'i anlayabilmiş değilim

KAMU-SEN'İN teklifi kabul etmemesine ilişkin Bakan Yazıcı şunları söyledi: 'Bu sözleşmenin diğer konfederasyon başkanınca, niçin imzalanmadığını anlayabilmiş değilim, çünkü onlar da nihayetinde memurlar için 2011'de 4 artı 4 zam önerisinde bulundu. Yani önerileri karşılandı, sendika üyelerine prim olarak 15 TL talep etti, o da karşılandı. Ek ödemeye ilişkin 50 TL talebi biz 80 TL'ye getirmişiz ama bir taban aylığından söz ederek ayrıldılar.'

En ideal toplu görüşmeyi yaptık

Toplu görüşmenin tamamlanmasının ardından hükümetin teklifini kabul eden Memur-Sen'in Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Başbakanlık Merkez Bina'da açıklamalarda bulundu. Gündoğdu, görüşme sonucunda, memur maaşlarında yüzde 4+4 artış, 80 TL ek ödeme, sözleşmeliler dahil 20+20 TL aile yardımı, 15 TL toplu görüşme primi verilmesinde anlaşıldığını, ayrıca memurlarla ilgili 54 madde üzerinde uzlaşı sağlandığını ifade etti. Gündoğdu, mutabakatla en düşük memur maaşında yüzde 18'lik artış olacağına dikkati çekerek, ''Yapılabilecek en ideal toplu görüşmeyi yaptık'' diye konuştu.

MEMUR NE ALACAK?

GörüŞmeler sonucunda alınan karara göre, mamuda çalışan memurlara - 2011 yılının ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4 olmak üzere toplam yüzde 8 oransal zam yapılacak. - Ocak ayından itibaren 80 lira ek ödemede bulunulacak. -İlk 6 ayda 20, ikinci 6 ayda 20 olmak üzere 40 lira aile yardımı ödenecek. - Toplu görüşme primi kapsamında 2011 yılında her üç ayda bir olmak üzere 45'er lira ödeme yapılacak. - Memur maaşlarındaki artış ortalama 13.7'yi bulacak. - En düşük maaş yüzde 18 artışa 1.300 TL'den 1.534 TL'ye çıkacak.

'Taban aylık' görüşmeleri tıkadı

Teklİfİ kabul etmeyen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan

Akyıldız ise, toplu görüşmenin sona ermesinin ardından Başbakanlıktan ayrılırken yaptığı açıklamada görüşmelerin son safhasında yüzde 4+4 artış, 50 TL ek ödeme, 15+15 TL aile yardımı, 30+30 TL taban aylığında artış ve 15 TL toplu görüşme primi isteğini dile getirdiklerini, bunun üzerine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşerek, yüzde 4+4'ün kabul edildiğini, 80 TL ek ödeme, 20+20 TL aile yardımı, 15 TL toplu görüşme primi erilmesinin uygun bulunduğunu ilettiğini kaydetti. Akyıldız, ek ödemenin sınırlı sayıda kamu çalışanına yansıyacak olması, aile yardımının evli olmayanlara ve toplu görüşme priminin de sendikasızlara yansımayacak olması nedeniyle yapılacak zammın yüzde 4+4'ten öteye geçemeyeceğini, taban aylığında en azından 25 TL'lik artış yapılmaması halinde siyasi iradenin nihai teklifini kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ettiklerini söyledi.

Sİyasİ İrade kaybetmİŞtİr

AKYILDIZ, şöyle devam etti: 'Türkiye Kamu-Sen olarak toplu görüşme sürecinin takviminin daraltılmasını, pazarlık sürecinin kısa süreye sıkıştırılmasını protesto ediyoruz. Danışıklı dövüşün şike şeklindeki uygulamalarını gördük. Siyasi irade bize göre kaybetmiştir. Çünkü kamu çalışanları, kendi gayretini görmeyen, samimiyetini görmeyen, kısaca kamu çalışanları kendisini sevmeyen bir görüntüyle karşı karşıyadır.' Akyıldız, haklarını aramak için kanunen ne yapılması gerekiyorsa bunu yerine getireceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber