Babam gibi öğretmenlerin öldürüldüğü ortam gelmesin diye evet diyeceğim

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2010 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adanalı Yusuf Erdem'in öğretmen babası Adem Erdem sağ-sol çatışmalarının yaşandığı 12 Eylül döneminde öldürülmüş. Erdem ailesinin en küçük çocuğu olan ve babası öldürüldüğünde 1.5 yaşını dolduran Yusuf, 8 kardeşiyle maddi imkansızlıklar içinde büyümüş. Babasız büyümenin eksikliğinin yıllarca hisseden Yusuf, yeri gelmiş 8 kardeşle evlerinde ekmeğe muhtaç hale düşmüş.

Ailenin en büyük destekçisi anne Gülten Erdem, çocuklarını onca zorluğa rağmen büyütüp okutmuş. Babasının 12 Eylül darbesi öncesinde yaşanan sağ-sol çatışmalarında öldürüldüğü yakınları tarafından anlatılsa da Yusuf Erdem yıllarca 'Babam bir öğretmendi kime ne zararı olabilirdi' sorusunu aklından atamamış. Kendisinin Adanalı bir arkadaşının daveti üzerine gittiği bir sol görüşlü dernekte 'babasınını öldürülenler' listesinde gören Yusuf Erdem'in, yarası bir kez daha kanamış. Arkadaşı durumu fark edince listeyi ve fotoğrafları panodan kaldırsa da Yusuf Erdem, gözyaşlarını tutamamış.

Erdem, artık sağ-sol ayrımının yaparak Türkiye'nin geleceğinin yok edilmemesini istiyor. 'Babasız büyümenin ne olduğunu en iyi ben bilirim' diyen Erdem, "Her zaman bir yerim eksik kaldı. Babamın yokluğunu annem doldurmaya çalışsa da her zaman eksikliğini hissettik. " diyor. 1999 yılında vefat eden annesi Gülten Erdem'in kendilerine babalık yaptığını vurgulayan Yusuf Erdem, "Biz 1980'den beri hep sıkıntı çektik. Babamın öldürülmesinin tek nedeni sağcı olmaktı. Bizim 8 kardeşimizle çektiğimiz sıkıntıları görselerdi belki o tetiği çekenler binlerce kez pişman olacaklardı." diyor. Yusuf Erdem, darbeye zemin hazırlamak isteyenlerin yıllarca 12 Eylül'deki gibi 'Sağ-sol, Kürt Türk, Alevi-Sünni çatışması çıkarmak istediğini ancak başaramadığını söylüyor. Referandumda oyunun tereddütsüz evet olacağını kaydeden Erdem, "Benim babam ilk okul müdürüydü. Yaşasaydı yüzlerce genci eğitime katacaktı. Üniversiteli yapacaktı. Bir daha öğretmenlerin öldürüldüğü ortamın oluşturulmaması için referandumda 'evet' diyeceğim." ifadesini kullanıyor.

Darbecilerin yaptığı bir Anayasa'yı kabul etmediğini vurgulayan Erdem, "Türkiye'de artık sağ-sol düşünceye sahip insanlar sözlü çatışmayı bırakıp ülke menfaati için çalışmak için gayret göstermeli. Türkiye hepimizin. Bizler kavga ettikçe yüzlerce çocuk babasız büyüyor." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber