Yargıtay taş atan 56 çocuğu 45 gündür ?çuval'da unuttu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Eylül 2010 07:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokratik Açılım'ın önemli ayaklarından olan ?taş atan çocuklar yasası' çıkalı 45 gün olmasına rağmen, dosyaları Yargıtay'da çuvallarda tutulan 56 çocuk, bayrama cezaevinde girdi

HATİCE YAŞAR İSTANBUL

Suça itilmiş çocukların salıverilmesini öngören yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden 1.5 ay geçmesine rağmen hala cezaevlerinde tahliye olmayı bekleyen 56 çocuk bulunuyor. Ailelerinin bayramı birlikte geçirmeyi umut ettiği ancak kavuşamadığı çocukların 35'i İstanbul'da bulunuyor. Çocukların hala cezaevinde bulunmasının nedeni ise dosyalarının bulunduğu Yargıtay'daki iş yükü... Bazı dosyaların hala Yargıtay'a gönderilen çuvalların içinde bulunduğu, bazılarının ise savcının incelemesini beklediği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün jet hızıyla onayladığı ve 24 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yasanın ardından çocukların hemen tahliyesine başlanmıştı. Tutuklu olarak yargılanan ve sayılarının 196 olduğu tahmin edilen çocuklardan 56'sı ise hala cezaevinde özgürlüğüne kavuşmayı bekliyor.

DEFTER ALMAYA GİTTİ, CEZAEVİNE KONDU

Taş atan çocukların davalarını takip eden Çocuklar İçin Adalet Takipçileri (ÇİAT) grubundan Arif Akkaya, Malatya'da 2, Adıyaman'da 3, Bitlis'te 5, Mardin'de 4, Diyarbakır'da ise 7 çocuğun hala tahliye edilmediğini söyledi. Tahliye edilmeyen çocukların bir suça karışmadığını savunan Akkaya, şunları kaydetti: ?Bunlardan geçen Cuma günü tahliye edilen15 yaşındaki U.K geçtiğimiz Aralık ayında bakkala defter almaya giderkenken gözaltına alınmıştı. Bronşit hastası olduğu için bakkala giderken başına şapka geçirmiş, ağzını da kapatmış. Polis eyleme katıldığı gerekçesiyle almış. U.K'ye 3 yıl 4 ay ceza verildi. Yargıtay 9. Daire'de dosyası bekliyordu. Diğer çocukların da U.K gibi bir an önce tahliye edilerek okullarına gitmeleri sağlanmalı.?

Bayrama cezaevinde girdiler

Suça itilen çocukların Terör Mücadele Kanunu kapsamından çıkarılmasından sonra cezaevlerinde tutuklu olan 196 çocuğun çoğu serbest bırakıldı. Ancak çoğu İstanbul'da olmak üzere dosyaları Yargıtay'da bekleyen 56 çocuk Ramazan Bayramı'na tutuldukları cezaevlerinde girdi.

Nöbetçi savcılar görevde

Çocukların Yargıtay'daki dosyalarına ulaşmaya çalışan Avukat Göktan Koçyıldırım, Yargıtay'daki iş yükü fazlalığı nedeniyle tahliyelerin geciktiğini, kimi dosyaların ise hala çuvallardan çıkmadığını söyledi. ?Günlerce çocukların dosyasını bulmak için çalıştım? diyen Koçyıldırım, ?Dosyaların savcının önüne gelmesi zaman alıyor. Dosyalar PTT kanalıyla Yargıtay'a gönderiliyor. Barkod numaralarından dosyaları bulmaya çalışıyoruz. Savcının önüne gelebilirse tahliyeler başlayabilecek? diye konuştu.

Hukukçu Mehmet Uçum da yasadan yararlanan çocuklar için herhangi bir tahliye engeli olmadığını söyledi. Yargı faaliyetinin bayram süresince durmadığını, olağanüstü durumlar için nöbetçi ve savcıların görevlerinin başında olduğunu belirten Uçum, şu ana kadar tahliye edilmeyen çocukların Eylül ayı içinde özgürlüğüne kavuşabileceğini kaydetti.

BAYRAMDA DA TAHLİYE OLURLAR

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Mustafa Şentop, ?Bayramda da tahliye şartları işler. Eğer şartlar oluşmuşsa avukatların başvurusuyla acil karar çıkarttırılabilir? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber