Muhtarların maaşı asgari ücret düzeyine çıkmadı ama çıkacak

Haber Giriş : 10 Mart 2005 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Torba kanun olarak bilinen ve 25 ayrı kanunda değişiklik öngören tasarı Meclis genel kurulunda görüşüldü.

Kanunun 9'uncu maddesinde konuya ilişkin olarak şu hükme yer verilmiştir.

"MADDE 9.- 29/8/1977 tarihli ve 2108 sayılı Kanunun l inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Bu gösterge rakamını, muhtarlıkların bulunduğu yerleşim biriminin idari yapısı ve nüfûsu gibi kriterleri ayrı ayrı veya birlikte dikkate almak suretiyle içişleri Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine bir katına kadar farklı olarak belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir."

2108 sayılı Kanunda muhtarlara 3000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından oluşacak tutarda maaş verileceği belirtilmiştir. Bu madde ile yerleşim biriminin idari yapısı ve nüfus kriterlerine göre muhtar maaşları arasında farklılar oluşturulması konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmektedir. Verilen bu yetki ile az nüfuslu yerlerdeki muhtarlara bir kat daha arttırımlı maaş verilmesi sağlanması planlanmaktadır.

Diğer taraftan, Meclis genel kurulundaki görüşmeler sırasında çıkan tartışmalar üzerine AK parti grup başkanvekili Eyüp Fatsa, muhtar maaşlarının asgarti ücret düzeyine çıkarılması konusunda kanun çalışmalarına başlandığını ifade etmiştir.

Hali hazırdaki duruma göre muhtarlar 120 milyon TL tutarında maaş almaktadır. Meclis genel kurulunda kabul edilen kanun ile az nüfuslü yerlerdeki muhtarlara bakanlar kurulu kararı ile 240 milyon liraya kadar ödeme yapılması sağlanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber