Başbakan göz yaşlarına boğuldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2010 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şimdi diyorlar ki 'sahiller korkuyor'. Niye korkuyorsun kardeşim? Yıllardır bunu konuştunuz, korku, korku... Korktunuz da ne oldu? Ne yapıldı? Neyin elinden alındı? Eğlence dünyana mı girildi? Yani Bodrum'un yaşam tarzı mı değişti? Ne oldu? Nereye müdahale edildi?" dedi.

Başbakan Erdoğan, Atv'de canlı yayında soruları yanıtladı.

Halk oylamasında "hayır" sonucu çıkarsa nasıl bir tepki vereceğinin sorulması üzerine Erdoğan, milletin tercihi olacağı için buna saygı duyacağını ve ekibiyle nerede bir sorun olduğunu tespit edeceklerini söyledi.

Referandumdan "Hayır" sonucu çıkması halinde küresel sermayenin Türkiye'ye girişinin ertelenmiş olacağını ifade eden Erdoğan, "Çünkü küresel sermaye şu anda mevcut tablodan çok rahatsız. Bu biraz ertelenmiş olacak. Ama 2011'e iyi hazırlanırsak, inşallah başarıyla oradan geçersek, çıkarsak tekrar biz bu süreci oturacağız, değerlendireceğiz. Buna yine devam etmemiz lazım. Çünkü şu 26 maddenin içerisinde öyle maddeler var ki bu maddeler yani hakikaten Türkiye'nin ayaklarında adeta bir pranga gibi duruyor ve biz bunların tamamını temizleyebilmiş değiliz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "(Evet) sonucu çıkarsa genel ve daha büyük bir yargı reformu için de çalışma başlayacak mı?" şeklindeki soruya karşılık, 26 maddelik değişikliğin Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısına ilişkin bir takım değişiklikler getirdiğini anımsattı. Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunların burada (HSYK) 10 tane üyeyi seçecek olmaları ciddi manada nedense bunları rahatsız ediyor. Bunların da en az 15 yıl hakimlik veya savcılık yapmış olması gerekiyor. Bunlar da bizim dönemimizde yargıya alınmış insanlar değil. Birinci derece hakim, savcı ve bunların içerisinden seçilecek. Diğer yönden baktığınız zaman orada da yine bir başka yaklaşımda, bir art niyet söz konusu. Anayasa Mahkemesi ile ilgili olan tablo için de burada bizim bir siyasi organ olarak, hükümet olarak şu bizim tarafımızdan atansın diyebileceğimiz bir isim yok."

Yüksek yargıya yönelik farklı ülkelerde de benzer düzenlemeler yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, Anayasa Mahkemesinin yaptığı değişikliklerin ardından düzenlemenin halk oylamasına gittiğini vurguladı.

Erdoğan, "Peki şimdi neyin 'hayır kampanyası'nı yapıyorsunuz? Yargıya saygınız varsa sözünüzde durup sizin de 'evet' demeniz gerekirdi. Dert başka. Onun için de şu anda halkımızın vereceği karar bütün bu kararların üstünde bir karar olacaktır" dedi.

"(Dert başka) dediğiniz şey nedir?" sorusu üzerine de Erdoğan, "Ben size çirkinini söyleyeceğim, 'AKP'ye hayır, referanduma hayır'. Böyle bir kampanya olur mu? Şimdi yani AKP'ye 'hayır' diyeceksen, bunu 2011 yılı için de. Ama şu anda, bu defa bu kampanyanın AK Parti ile uzaktan yakından alakası yok" diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN DUYGULANDIĞI ANLAR

Programda, Başbakan Erdoğan'ın ve sanatçı Ahmet Kaya'nın bir araya geldiği Cumhuriyetin 75. yıl dönümünde İstanbul'da düzenlenen bir etkinliğe ait görüntülere yer verildi.

Kaya'nın "Şafak Türküsü" adlı eserini seslendirdiği görüntüleri izlediği sırada gözyaşlarını tutamayan Erdoğan, "Sağ olsun orada da bizi yalnız bırakmadı" dedi.

Cezaevinde kaldığı döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Bu arada işte siz de birçok şeyleri öğreniyorsunuz. İşte o olmasaydı ben özgürlüğü bu kadar iyi öğrenemeyecektim. Ama süreç oldu, özgürlüğü daha iyi anladım" diye konuştu.

"Sizi bu kadar duygulandıran, gözyaşlarınıza engel olamadığınız nokta nedir burada? Dönüp baktığınızda ne hissediyorsunuz?" sorusuna Erdoğan, su yanıtı verdi:

"Bir defa burada beni bir kenara koyalım, ben yok. Burada biz var çünkü ben merhum Ahmet Kaya'da o bizi gördüm. Ahmet Kaya, şahsımın dünya görüşünü bilen, tanıyan bir insandır. O, şiir okuduğu için özgürlüğü elinden alınan bir belediye başkanı için kalktı, oraya geldi. Türkiye bu kadar büyük bedeller ödememeliydi. Ama ne yazık ki Türkiye'ye bu bedelleri ödettiler."

Bugün hala bedel ödetmek isteyenlerin bulunduğunu belirten Erdoğan, "İşte şimdi şu anayasa değişikliği, bu bedel ödetmenin önüne geçiyor. Şimdi bundan rahatsız olan çevreler zaten 'hayır'da toplandılar, sıkıntı burada, bunu hiç hazmedemiyorlar. Merhum Ahmet'in oradaki yaklaşımı, sözleri, aynı şey Ali Sami Yen'deki, o çatalların, bıçakların, her şeyin o fırlatıldığı akşamdaki sözleri filan... Hakikaten izlediğinizde orada insan gözüyle baktığınız zaman şu andan daha farklı bir şey düşünmemiz mümkün değil" diye konuştu.

Ahmet Kaya'nın dünya görüşüne herkesin saygı duyması gerektiğine, bu konularda hakarette bulunulmaması gerektiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bazı sanatçılar var, sanat adı altında bakıyorsun hakaret yapıyorlar, bu hoş değil. Eleştir ama hakaret etme. Ama Ahmet'te bu yoktu. Ahmet sanatını en güzel şekilde icra etmek suretiyle düşüncesini, sanatına yansıtan, şurada anne ile ilgili olan şeyi dinleyip de ağlamamak mümkün mü? Hele hele bir de ebediyete intikal eden anne, yaşayan anne bunlarla şöyle hemhal olmamak mümkün mü?"

Başbakan Erdoğan, Sezen Aksu'nun referandumda "evet" oyu vereceğini açıkladığının hatırlatılması ve görüşüp görüşmedikleri yönündeki soru üzerine bu konuda arkadaşlarına görüşülmesi talimatı verdiğini, kendisinin yoğun program nedeniyle iletişim kuramadığını söyledi.

"BU TAVRI İNSANİ BULMUYORUM"

Erdoğan, "Sezen Hanım'a karşı takınılan bu tavrı da ben insani bulmuyorum. Şimdi 'hayır' diyenlere karşı şak şak, Sezen Hanım'a karşı çok çok gayri insani ifadeler, bunlar hoş şeyler değil" dedi.

Kendisi için "hayır" oyunun da "evet" oyunun da saygın olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Demokraside eğer mesafe alıyorsak herkesin buna alışması lazım. Şimdi diyorlar 'sahiller korkuyor'. Niye korkuyorsun kardeşim? Yıllardır bunu konuştunuz, korku, korku... Korktunuz da ne oldu? Ne yapıldı? Neyin elinden alındı? Eğlence dünyana mı girildi? Yani Bodrum'un yaşam tarzı mı değişti? Ne oldu? Nereye müdahale edildi?" şeklinde konuştu.

"Aydınlarla siyaset ve siyasetçi arasındaki ilişki hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna karşılık Erdoğan, bunun Türkiye'de istedikleri seviyede olmadığını, aydınlarla iletişim kurmaya çalıştıklarını, değişik alanlardaki aydınlarla bir araya gelerek görüştüklerini söyledi.

Erdoğan, "Türkiye'nin çeşitli dönemlerinde şairler, yazarlar, gazeteciler ve genel olarak aydınlar çok etkili olmuş insanlar. Bugüne baktığınız zaman bu toplum-aydın, aydın-siyaset ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de, aydınların hem alim hem de arif olursa halkı "damardan yakalayabileceğini" belirtti.

Aydınların mütevazı olması gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Burada böyle bir sıkıntı, bizim aydınımızda var ve bu da aydınımızı şöyle bir yere taşıyor, bir gurur, onur. 'Ben şu kariyer sahibiyim'. Bir defa hiç bir zaman diploma irfanı garanti etmez. İsterseniz ordinaryüs profesör olun" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber