Özürlülere memurluk kolaylaşacak

Haber Giriş : 10 Mart 2005 06:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Güldal Akşit, Özürlüler Kanunu Tasarı Taslağı yasalaştıktan sonra engellilerin özründen dolayı herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulmayacağını vurguladı.

Akşit'in verdiği bilgiye göre, Devlet Memurları Kanunu'nda özürlülerin memur olmasını engelleyen ayrımcı uygulamalar kaldırılacak. ?Vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak' ibaresi yerine sadece ?zihinsel özürlü olmamak' ibaresi yer alacak. Yeni doğan çocuklarda özürlülüğü tespite yönelik yeni tarama yöntemlerinin yapılması zorunluluğu getirilecek. Özürlülüğe yol açan kalıtsal hastalıklar da koruyucu sağlık hizmetleri kapsamına alınacak. Sosyal güvenlik kapsamı dışında kalan 200 bin ağır özürlüye 5 yıl içinde bu hizmet verilmeye başlanacak.

Bakan Akşit, AK Parti Sosyal İşler Koordinasyon Merkezi'nce düzenlenen toplantıda, ?Özürlüler Hakkında ve Bazı Kanunlar ile Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı' hakkında bilgi verdi. Kanunun 22 maddelik çerçeve kanun ve 12 kanunda 27 maddelik değişiklik getiren 49 maddelik düzenlemeden oluştuğunu belirtti. Bakan Akşit, ?Benim başkanlığımda, sağlık bakanı, çalışma ve sosyal güvenlik bakanı ve maliye bakanı ile Başbakanlık müsteşarının da yer aldığı komisyon tarafından, taslağa son şekli verilerek Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmak üzere Başbakanlık'a gönderildi.? dedi. AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, özrün, insanlığa katkıda bulunma ve üretime engel olmadığını ifade etti. Ayva, bazı düzenlemelere rağmen özürlülerin hâlâ sıkıntı yaşadıklarını belirterek, bu düzenlemelerin artık uygulamaya konulması gerektiğini kaydetti.

Engellilere yönelik ayrımcılık kaldırılıyor

Özürlüler, özürlerinden dolayı herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulamayacak. Sosyal güvenlik kapsamı dışında kalan 200 bin ağır özürlü bu kapsama dahil edilecek.

Bakım hizmeti, özel sektörden hizmet satın alma yoluyla sunulacak.

Yeni doğan çocuklarda özürlülüğü tespite yönelik yeni tarama yöntemleri geliştirilecek. Özürlüler için zorunluluk doğması halinde, apartmanlarda gerekli düzenlemeler salt çoğunluğun kararı ile olacak.

Bakanlar Kurulu'na belli durumlarda vergi oranlarını sıfıra kadar indirme yetkisi veren düzenlemenin kapsamına ?özürlüler' ibaresi de eklenecek.

Özürlülerin çıraklık eğitimine alınmalarında uzmanlardan oluşan bir kurulun tespit ve yönlendirilmesi esası getirilecek.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda engellilere yönelik ayrımcı düzenlemeler kaldırılacak. Özürlü çocuğu olan anne veya babalara, çocuklarını ilgili eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına götürmeleri için bir buçuk saate kadar izin verilecek.

KİT'lerde çalışan ve özürlü bireyi olan aileler de bir buçuk saatlik izinden yararlanacak. Radyo ve televizyon yayınlarında, özürlülere karşı şiddetin ve ayrımcılığın teşvik edilmemesi esası getirilecek.

Özürlülüğe yol açan kalıtsal hastalıklar da koruyucu sağlık hizmetleri kapsamına alınacak. İşitme, konuşma ve görme özürlülere, mali sonuç doğurmayan işlemlerinde noterde tanık bulundurup bulundurmamaları isteklerine bırakılacak.

Özürlü kimlik kartları taşradan da alınabilecek. Özürlülere engel oluşturan altyapı sorunları 5 yıl içerisinde giderilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber