Tiroid kısırlığın da en önemli sebebi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Eylül 2010 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye'de sık görülen ve ilaçla tedavi edilebilen tiroid hastalıkları, hormonal bozukluklara yol açarak kadınlarda kısırlığa neden olabiliyor

ÖZLEM YURTÇU İSTANBUL

Günümüzde çiftlerin en büyük sorunlarından biri de çocuk sahibi olamamak. Kısırlık görülme sıklığı toplumda yaklaşık yüzde 10-15 civarında. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 2 milyon çift çocuk sahibi olamıyor ya da zorlanıyor. Korunmaksızın, bir yıl süreyle düzenli bir cinsel yaşama rağmen hamile kalınamaması durumunda kısırlıktan (infertilite) söz ediliyor. Çiftlerin büyük bir kısmında hamile kalamamanın nedenini açıklayacak sebepler bulunabilirken, yaklaşık yüzde 10-12'sinde herhangi bir sebep tespit edilemiyor.

HORMONAL DENGE ÖNEMLİ

Erkeğe ait en çok görülen kısırlık nedenleri, sperm sayısında azlık ve hareketlerinde yavaşlık, şekil bozukluğu veya sperm hücresinin görülememesi. Kadında ise yumurta kanallarının (fallop tüplerinin) tıkalı olması, rahim (uterus) ve doğumsal anormallikleri, iyi huylu rahim urları (myomlar), uterus içi yapışıklıklar, ilerlemiş yaş faktörü bunların başında geliyor. Hormonal düzensizlikler de kısırlığa sebep olabiliyor. Son yıllarda endokrin (hormonal) bozukluklar ile infertilite arasındaki bağlantıların araştırmasıyla tiroid hormon sorunlarının da kısırlıkta önemli bir yeri olduğu ortaya kondu.

KADINLARI SEVİYOR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burcu Arslan, tiroid hastalıklarının infertiliteye nasıl yol açtığını şu şekilde özetliyor: Tiroid hastalıklarının tüm formları kadınlarda erkeklere göre 4-5 kat daha sık görülür. Hipotiroidinin ergenlik öncesi ortaya çıkması ilk adette gecikmelere yol açabilir. Daha sonraki yıllarda özellikle çocuğu olmayan kadınlarda tiroid hormon problemleri saptanmaktadır. Bebeklikten itibaren hipotiroidi (tiroid hormonlarının az olması) tedavi edilmediği zaman seksüel gelişim bozukluğuna, hemen ergenlik öncesi başlayan hipotiroidi ise ilk adetin gecikmesine neden olabilir. Doğurganlık döneminde kadınlar arasında hipotiroidi ile karşılaşma oranı yüzde 2-4 arasındadır.?

Hipertiroidi, yani tiroid hormonlarının normalden yüksek olması, hele bir de sigara kullanımı söz konusuysa adet düzeni bozukluklarına yol açıyor. Dr. Arslan, hipertiroidisi olan kadınların yaklaşık yüzde 6'sında infertilite görüldüğüne dikkat çekerek ?Birkaç haftalık tedavi sonrası bu düzeyler normal sınırlara dönmektedir. Adetlerin tamamen kesilmesi de hipertiroidinin etkilerinden biri olabilmektedir? diyor.

Göz damlası gözlüğü ve lensi tarihe gömecek

? İngiliz bilim adamları, miyopluğa yol açan geni belirledi. Londra'daki King's College'te, 4 bin ikiz üzerinde yapılan araştırmada uzağı görememe hastalığı olan ?miyop' araştırdı. Dr. Pirro Hysi, miyopluğa RASGRF1 adlı genin yol açtığını, bu genin kalıtımsal olarak çocuğa da geçtiğini açıkladı. Araştırma sonucuna göre dünyada en yaygın görülen göz rahatsızlığı olan miyop, küçük yaşta kullanılan göz damlasıyla önlenebilir. Bu genini etkisiz hale getirecek göz damlası sayesinde, gözlük, kontak lensler ve lazer ameliyatları da tarih olacak. Bilim adamları göz damlasının 10 yıl içinde piyasaya sürüleceğini duyurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber