İstatistikler 'evetler MHP'den' diyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 15 Eylül 2010 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uğur BECERİKLİ

MHP'nin 2009 yerel seçimlerinde büyükşehir, il ve ilçe belediyelerini kazandığı merkezlerdeki sandıklardan çıkan oylar, parti tabanının 'evet'e destek verdiğini ortaya koydu

Oyların hangi partilerden geldiği tartışmaları kapsamında MHP tabanının da "evet" dediği iddiaları gündeme geldi. İstatistikler de MHP'nin geçen yerel seçimde başarı gösterdiği bir çok şehirde "evet" oyu çıktığını ortaya koyuyor. MHP'nin güçlü olduğu Hatay, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale gibi illerde "hayır" oyları yine yüksek çıktı. Ancak bu illerde CHP'nin de güçlü olması kafaları karıştırırken dağılıma ilişkin ipuçlarını, yerel seçim- referandum kıyaslaması netleştirdi. Ankara gibi demografik özellikleri iyi bilinen şehirlerde durum daha net görülürken küçük şehirlerde yerel seçim ile referandum arasındaki makas açıldı. Ankara'da CHP'li belediyelerin bulunduğu Çankaya'da yüzde 71 "hayır" çıkarken, Yenimahalle'de "hayır" oranı yüzde 56 oldu. MHP'nin merkezdeki iki büyük belediyesinden Etimesgut yüzde 52, Gölbaşı yüzde 63 "evet" dedi. MHP'nin güçlü olduğu tek büyükşehir belediyesi olan Adana'da yüzde 66 "hayır" çıkarken, il belediyelerine sahip olduğu 9 ilden yalnızca 3'ünden "hayır" çıktı. Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Osmaniye, Bartın, Karabük "evet", Balıkesir, Manisa ve Uşak ise "hayır" dedi.

ÖNEMLİ AYRINTILAR

İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu'da belediyeleri kazandığı ilçelerin tamamına yakını "evet"çi çıkarken, yalnızca Akdeniz ve Ege kıyılarındaki bazı ilçeler "hayır" dedi.

Evet oyları, MHP'nin belediye başkanlığı kazandığı Şanlıurfa Harran'da yüzde 99, Sivas Doğanşar'da yüzde 93, Yozgat Saraykent'te yüzde 92 oldu.

MHP liderinin memleketi Osmaniye'deki 4 MHP'li ilçeden Devlet Bahçeli'nin soyadını aldığıı Bahçe dahil 3'ünde "evet" çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber