MHP'de iç hesaplaşma

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Eylül 2010 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alparslan Türkeş'in ölümü ve Devlet Bahçeli'nin genel başkanlığı ile başlayan ayrışma referandum sonrasında genişleyerek, yeni bir boyut alarak tekrar kendini gösterdi

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU, MANSUR ÇELİK Ankara

MHP'de, Alparslan Türkeş'in ölümü ve Devlet Bahçeli'nin genel başkanlığa seçilmesinden sonra başladığı belirtilen ayrışma, kendisini en net biçimde referandum sonrasında yeni bir boyut alarak kendini tekrar gösterdi. Ak Parti'nin ?evet? çağrısına destek verdiği söylenen ve ?evet? oyu vereceğini açıklayan ülkücülerle, referandumda ?hayır? oyu verilmesini isteyen MHP yönetimi arasındaki görüş ayrılıkları net biçimde su yüzüne çıktı. Referandum öncesi ?evet? oyu vereceğini açıklayarak, MHP yönetimini Daltonlar'a benzeten Ongun, derin ayrışmanın bugünün meselesi olmadığını, ancak referandumla iyice kendisini gösterdiğini söyledi. Eski ülkücülerin başını çeken Ramiz Ongun, Milliyet'e süreci şöyle değerlendirdi:

?Devlet bey, geldiği tarihten beri ülkücülerle tepe arasında bir kan uyuşmazlığı var zaten. Devlet bey ve yakın çevresi, PKK'dan çok ülkücülerle kavga eder. Ülkücüler hak iddia ediyor. Yetişmiş adamlar orada dururken, sol partiden, liberal partiden insanları devşirerek bu geniş kitlenin tepesine bu isimleri getirmesi ülkücüleri rahatsız ediyor. 100 yıllık fikir geleneği olan bir hareket bu. MHP, başka fikir hareketlerinin hurdalığı haline geldi, çöplüğü haline geldi. Adam MHP'ye girdiği tarihten itibaren MHP'nin tarihini başlatıyor. Bu yenilerle, fikri kadrolar arasında bile sürtüşme oluyor. Fikri kaynakları ile bağı kesildi partinin. Devlet beyin bu hareketin içerisinden çıktığı tartışmalı. Adalet Partisi Gençlik Kolları'nda tanıdım ben kendilerini. Devlet beyin ailesi de CHP'liydi.?

Eski ülkücüler-Yeni ülkücüler!

Referandum öncesi ?evet? çağrısı yapan, MHP'lilerin varlığını kabul etmedikleri Kurucular Kurulu'nun üyelerinden Avukat Faruk Evirgen de tartışmalar için, ?Ülkücünün eskisi yenisi olmaz? dedi. MHP'nin etkili isimleri, tartışmalar ve iddialarla ilgili olarak şu görüşleri dile getirdi:

MHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı: ?Eski ülkücü' denilen kesimin hiçbir etkilerinin olduğunu zannetmiyorum. Bu yönde propaganda yapıyorlar, oyun oynuyorlar.

MHP MYK Üyesi, Teşkilattan Sorumlu Başkan Yardımcısı Kadir Şekerci: Ülkücünün eskisi diye bir kavram söz konusu değil. Öyle bir şey olmaz, ülkücü ülkücüdür ve adresi de bellidir, MHP'dir.

Ramiz Ongun:

Bahçeli'nin partinin başına dışardan isimleri getirmesi ülkücü kesimi rahatsız ediyor

Deniz Bölükbaşı:

Hiçbir etkileri yok. Oyun oynuyorlar


CHP sevdası MHP'yi bitirdi

12 Eylül mağduru ülkücülerin 'Evet'ini dışlayarak CHP'nin ulusalcı söylemini tercih eden Bahçeli, sandıkta büyük hezimete uğradı. Oyları baraj altına düşen MHP, şimdi de yüzde 42'lik 'hayır' pastasını paylaşmak için CHP'yle kavgaya tutuştu.

İlgili haberler

? Baykal'ın sözlerini Bahçeli kullanıyor

BEHÇET GÜNGÖR / ANKARA

Anayasa değişikliği referandumu yüzde 58'le kabul edilirken, "Hayır" kampanyası yürüterek ülkücü camiayla ters düşen MHP, referandumun en başarısız partisi olarak ilan edildi. Doğal lideri Alparslan Türkeş ve ülkücü camiama ile ters düşme pahasına CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun peşine takılan Devlet Bahçeli MHP'yi referandumdan en zararlı çıkan parti konumuna düşürdü. Tarhan Erdem'in koordinatörü olduğu KONDA Araştırma Şirketi'nin referandumdan kısa bir süre önce yaptığı kamuoyu araştırmasında MHP'nin oy oranı yüzde 8.9'a geriledi. 12 Eylül mağduru olan ülkücülerin Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi için çalışan ülkücüleri her konuşmasında eleştiren Bahçeli, Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştirilerinde ise Kılıçdaroğlu ile yarışmıştı. Partinin CHP çizgisine kaymasının sorumlusu olarak genel başkan yardımcıları Deniz Bölükbaşı ve Oktay Vural'ı gören MHP tabanı ise bu iki isme tepki gösteriyor.

ÜLKÜCÜLERE HAKARET EDİLDİ

Milliyetçi-maneviyatçı ülkücüleri dışlayarak CHP'nin "ulusalcı" söylemini tercih eden Bahçeli, 12 Eylül'de başta Mamak Cezaevi olmak üzere cezaevlerinde yatan ve ağır işkencelere maruz kalan ülkücülerin seslerine ise duyarsız kalmıştı. MHP Muğla İl Başkanı Mehmet Korkmaz ise referandumda evet diyen ülkücülere, "Kemik yalayıcılar" diye hakaret etmişti. Referandumda Kılıçdaroğlu'nun peşine takılmak Bahçeli'ye pahalıya mal oldu. Yüzde 42'lik hayır oylarına CHP sahip çıkınca, MHP referandumun en zararlı çıkan partisi konumuna düştü. Ülkücü tabandan tepki toplayan ve MHP'li bazı Belediye Başkanlarının partilerinden istifa etmesine yol açan, "Hayır" kampanyasında CHP'nin peşine takılmak MHP'yi barajın altına düşürdü.

HAYIR CEPHESİ KAYBETTİ

Öte yandan özgürlüklerin ve demokrasinin önünü açan Anayasa değişiklik referandumunda, halkın yüzde 58'i 'evet' derken değişime karşı ve statükoyu savunan hayır cephesinin toplamı ise ancak yüzde 42'ye ulaşabildi. Referandumda hayır çıkması için CHP, MHP, DSP, İP, BTP, DP, YARSAV ve Süleyman Demirel ittifak yapmalarına rağmen vatandaş yine de 'evet' dedi.

CHP: MHP BECEREMEDİ

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, referandum çalışmasını tek başına sırtladıklarını iddia etti. 'Hayır' kampanyasına katkı verdiğini düşünen partilerin arkalarına dönüp bakmasını isteyen Ersin, "CHP dışındaki partilerin dönüp bir arkalarına bakması lazım. Bana göre CHP, bu kampanyadan yüzünün akıyla çıkmıştır ve bana göre başarılıdır" dedi.

CHP SAĞA MHP SOLA KAYIYOR

CHP'nin Kılıçdaroğlu liderliğinde sağa kaydığı bir dönemde MHP ise Baykal döneminin CHP misyonununu üstlenerek sola kayıyor. Ülkücü camanın ileri gelen isimleri, özellikle partide etkili Deniz Bölükbaşı'nın yeni dönem söyleminin mimarı olduğunu belirtiyor .

Osmaniye'de bile kaybetti

Anayasa değişikliğine "Hayır" kampanyası yürüterek tabanının büyük eleştirisine sebep olan MHP, referandumda büyük bir şok yaşadı. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin memleketi olan Osmaniye başta olmak üzere MHP'li belediyelerin görev yaptığı 9 ilin 6'sında evet oyları fazla çıktı. Isparta, Gümüşhane, Kastamonu, Karabük, Bartın ve Osmaniye'de millet tercihini "Evet" yönünde kullanırken, Uşak, Balıkesir ve Manisa da ise seçmen tercihini hayırdan yana kullandı.

Anketlerde barajı aşamadı

Referandum sonuçlarını en yakın tahmin eden KONDA Araştırma Şirketinin Eylül ayına ilişkin yaptığı kamuoyu araştırmasında MHP'nin oy oranı yüzde 8.9 olarak tespit edildi. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde yüzde 14.27 oranında oy alarak üçüncü sırada parlamentoya giren MHP'nin oy oranı, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yolundan gidince, araştırmaya göre barajın altına gerileyerek yüzde 8.9 oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber