Türkiye'nin ilk Otomotiv Teknik Lisesi yarın eğitime başlıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2010 15:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye'nin tek Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi, 180 öğrencisi ile yarın günü eğitim-öğretime başlıyor. Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yaptırılan lise, yaklaşık 250 bin kişiye doğrudan, 1,5 milyon kişiye de dolaylı istihdam sağlayan ve milyarlarca dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörüne ara eleman yetiştirecek.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, OİB Otomotiv Teknik Lisesi'nin büyük bir açığı kapatacağını söyledi. Kentte bu yıl 577 derslikli 28 yeni okulun eğitime kazandırıldığını anlatan Gülsar, Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'nin Türkiye bir ilk olması sebebiyle ayrı bir önemi olduğunu dile getirdi. Gülsar, "OİB tarafından yaptırılan Türkiye'nin ilk ve tek eğitim kurumu olan 'OİB Otomotiv Teknik Lisesi, bu yıl ilk öğrencilerini aldı. Yaklaşık 180 öğrenci Anadolu Lisesi sınavları ve puan üstünlüğü ile alındı." diye konuştu.

Sektörün talep ettiği, aradığı, eğitimli, donanımlı ara elemanların bu lisede yetiştirileceğinin altını çizen Gülsar, "Meslek lisesinde okuyan çocuklarımızın da sosyal ve kültürel olarak gelişmesi lazım. Bu okuldaki oluşturulan ortam ile öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif olarak da gelişmelerine katkı sağlanacak. Bu meslek lisesi önemli bir açığımızı kapatacak. Bu okul örnek alınarak sayılarının artırılması lazım." şeklinde konuştu.

21 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, lisenin tüm Türkiye'nin otomotiv sektöründeki nitelikli insan gücü ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacağını dile getirdi. Otomotiv lisesinin yaklaşık 21 milyon liraya mal olacağını bildiren Sabuncu, lise ile yaklaşık 250 bin kişiye doğrudan, 1,5 milyon kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlayacağını vurgulayarak, Bursa'nın milyarlarca dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörünün çekim merkezi haline geleceğini anlattı. Sabuncu, lisenin yalnızca Bursa değil, ülkemizin diğer tüm bölgelerindeki firmaların da nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılayacağını belirterek, şunları kaydetti: "Bu ülkenin sanayicileri olarak eğitim alanında yaptığımız bu yatırımla üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz."

'HEDEFİMİZ 2023'TE 75 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GELİRİ'

OİB Teknik ve Endüstrisi Meslek Lisesi'nde yetişecek nitelikli insan gücüyle sektörde daha güçleneceklerine vurgu yapan Sabuncu, şu görüşleri dile getirdi: "Bu büyük projeyle, geleceğe büyük bir adım atarak Türk otomotiv endüstrisini eğitimli gençlerimizle birlikte geliştireceğiz. Nitelikli gençlerle sektörün çok daha iyi noktalara geleceğine inanıyorum. Hedefimiz 2023 yılında 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar dolarlık ihracat geliri."

6 PROGRAMDA EĞİTİM VERİLECEK

OİB Otomotiv Teknik Lisesi Müdürü Uğur Nikbay, Türkiye'de bir ilk olan okulda 6 programdan oluşan teknik lise eğitimi verileceğini hatırlattı. Nikbay, şunları söyledi: "Bu yıl ilk kez 180 öğrenci kaydı yaptık. 4 yıl sonunda 720 öğrenciye ulaşacağız. Okulumuz yatılı olup, il dışından gelen öğrencilerimizi yatılı olarak barındırıyoruz. Bu yıl 60 yatılı, 120 ise gündüzlü öğrencimiz var. Yatılı öğrenciler Bursa'nın uzak yerlerinden gelmekte. 45 öğrenci ise Hakkari, Mersin, Aydın gibi illerden geldi. 4 yıl eğitim verecek okulumuz Anadolu statüsünde olup öğrencilerin üniversiteye gitme imkanları da var."

Çok farklı bir proje ile hayata geçirilen okulda her türlü ihtiyacın en ince detayına kadar düşünüldüğünü anlatan Uğur Nikbay, "Öğrencilerimizi buradan 4 yıl sonra mezun ettiğimizde sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu, kalifiye elemanı yetiştirmiş olacağız. Öğrencilere iş garantisi verebilecek durumdayız." ifadesini kullandı.

Autolıv Cankor Otomotiv kalite sorumlusu Nur Seda ise, OİB Otomotiv Teknik Lisesi'nin ara elaman yetiştirmesi açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Okulun son derece yararlı olacağına işaret eden Seda, "Teknik açıdan eğitilmiş, bilinçli öğrenciler yetiştirilecek. Bizim için son derce faydalı olacaktır. Teknik bilgisi ve berecisi olan öğrenciler yetişmiş olacak, bunları da bizim çalıştırmamız faydalı olur." dedi. Otomotiv lisesinin büyük bir açığı kapatacağının altını çizen Seda, şöyle devam etti: "Bu okul Türkiye'de içerik olarak büyük bir açığı kapatacaktır. Verdiği eğitim diğer meslek liselerinden ayrılmalı ve onlardan daha iyi olmalı. Ayrıca öğrenciler yan sanayi üreticilerinde staj yaparak bizzat çalıp proje üretmeleri lazım. Bunun yanında yabancı dilde öğrendikleri takdirde mezun olduklarında işleri hazır hale gelecektir."

UİB tarafından kendilerine hediye edilen elbiseleri alan okulun ilk öğrencileri ise kendilerini yaşıtlarını göre şanslı hissettiklerini belirterek, mezun olduklarını işlerinin hazır olduğunu belirttiler. Veliler de, çocuklarının bu liseyi kazanmalarından dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, işsizliğin yoğun olduğu bir dönemde çocuklarının iş garantili bir okulda okumalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

720 öğrenci kapasiteli, 24 derslikli okul, 21 bin 760 metrekarelik bir ala inşa edildi. Fizik kimya ve biyoloji laboratuarları, 6 atölye, 300 öğrenci kapasiteli pansiyon binası, 720 kişilik spor salonu, 511 kişilik çok amaçlı salon ve 4 daireli lojmandan oluşan bir eğitim kompleksi olarak tasarlandı. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi adıyla kurulan ve kendi alanında Türkiye'nin ilk ve tek eğitim kurumu olan okulda, Bilişim Teknolojileri, Elektrik - Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Makine Teknolojisi, Metal Teknolojisi ve Motorlu Araçlar Teknolojisi olmak üzere 6 programda eğitim verilmesi planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber