Tarım Bakanlığı, AB sürecinde yeniden yapılanıyor

Haber Giriş : 11 Mart 2005 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAKANLIĞIN ADI "TARIM VE KIRSAL KALKINMA BAKANLIĞI" OLARAK DEĞİŞECEK

Tarım Bakanlığı, kurumsal yapısını Avrupa Birliği'ne (AB) uydurmak için çalışma başlattı. Tarım Bakanlığı'nın ciddi bir piyasa düzenleyicisi ve Türk tarımının geleceğini planlayan bir kurum haline dönüştürülmesi amacıyla Tarım Bakanlığı'nın adının da "Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı" olarak değiştirilmesi planlanıyor. Türkiye'nin AB sürecinde en önemli gündem maddesini oluşturan tarım sektörünü yöneten Tarım Bakanlığı kendi kurumsal yapısını da AB'ye uydurmak için çalışma başlattı.

Bakanlık tarafından hazırlanan tasarı taslağıyla, tarım sektörünün geliştirilmesi gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanması, kırsal toplumun hayat şartlarının iyileştirilmesi, tarımsal piyasaların düzenlenmesi, desteklemelerin yapılması ve denetlenmesinin sağlanması amaçlanıyor. Taslakta Bakanlığın görevleri şu şekilde sıralanıyor:

"- Tarım sektörünün geliştirilmesi için politika ve ilkeleri tespit etmek, kırsal kalkınmaya yönelik stratejileri belirlemek, bunlara uygun projeler hazırlamak.

- Tarımsal destekleme politikaları ve uygulama araçlarını tespit etmek.

- Toprak, su, bitki, hayvan, biyolojik çeşitlilik, gen kaynakları ve benzeri doğal kaynakların ıslahı, geliştirilmesi ve korunması.

- Tarımsal amaçlı kooperatif, birlik ve diğer üretici kuruluşların yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik politika ve ilkeleri tespit etmek, bunların verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak.

- Her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde ve uygun kalitede üretimi, tasnifi, işlenmesi, muhafazası, depolanması, pazarlanması, izlenebilirliği ve işyeri sorumlulukları konusunda düzenlemeler yapmak, ulusal gıda planları hazırlamak ve bu planların uygulanmasını sağlamak, gıda güvenliği ve güvencesiyle ilgili her türlü denetimi yaptırmak ve yapmak.

- Ulusal ve bölgesel düzeyde tarımsal araştırmalar yaptırmak ve yapmak.

- Tarımla ilgili yurt içi ve yurt dışı piyasaları izleyerek sektörü bilgilendirmek ve gerekli piyasa düzenlemelerini yapmak, uygulamayı izlemek ve değerlendirmek."

STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

Taslakla; Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı'nın ana hizmet birimleri de değiştiriliyor. Buna göre bakanlık, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Gıda Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Eğitim, Yayım ve Enformasyon Başkanlığı birimlerinden oluşacak. Öte yandan teknik planlama, araştırma-geliştirme, hukuki ve mali konularda hizmet vermek amacıyla daha önce de olan Hukuk Müşavirliği, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği ve Bakanlık müşavirlerine ek olarak Strateji Geliştirme Başkanlığı oluşturulacak. Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın görevleri ise şöyle sıralanıyor:

"- Ulusal kalkınma strateji ve politikaları, yıllık program ve hükümet programı çerçevesinde bakanlığın orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirlemek, amaçlarını oluşturmak üzere gerekli çalışmaları yapmak.

- Bakanlığın görev alanına giren konularda performans ve kalite ölçütleri geliştirmek ve bu kapsamda diğer görevleri yerine getirmek.

- Bakanlık bütçesini stratejik plana ve yıllık hedeflere göre hazırlamak; bakanlık faaliyetlerinin bunlara uygunluğunu izlemek ve değerlendirmek."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber