İller Bankası: Belediyelerin borçları yeniden yapılandırılacak

Haber Giriş : 11 Mart 2005 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, belediyelerin İller Bankası'na olan toplam borçlarının 2 katrilyon lira civarında olduğunu, belediyelerin 2004 yılının Haziran ayına kadar olan borçların yeniden yapılandırılarak tahsil edileceğini söyledi.

Atasoy, İller Bankası Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, çalışmalar ve yeni projeler hakkında bilgi verdi. İller Bankası'nın belediyelere verdiği kredilere uyguladığı faiz oranının bugün itibariyle yüzde 9 seviyesinde olduğunu kaydeden Atasoy, bu oranı gelecek yıl için yüzde 5-6'ya düşürmeyi planladıklarını, nihai hedeflerinin de 5-6 yıla kadar faizi kaldırmak olduğunu belirtti. Atasoy, İller Bankası'nın ülke genelindeki belediyelerden toplam 2 katrilyon lira tutarında alacağının olduğunu, bunun da yeniden yapılandırılacağını sözlerine ekledi.

Belediyelerin borçlarının yeniden yapılandırılması sırasında, 2004 yılının Haziran ayından önceki dönem için yapılacak tespitin ardından çıkacak rakamın, belediyelerin ödeneklerinin yüzde 40'ını geçmeyecek şekilde taksitlendirileceğini ifade eden Atasoy, uygulama ile borçların faiz yüküyle büyümesinin önleneceğini ifade etti.

Bir soru üzerine, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 4.5 milyar dolar tutarında olduğu öne sürülen borcunun büyük bölümünün Hazine ile ilgili olduğunu kaydeden Atasoy, bu belediye ile İller Bankası arasında herhangi bir sorunun olmadığını dile getirdi. Atasoy, bir başka soru üzerine de İller Bankası'ndan belediyelere yapılan 'nüfus başına ödenek ayırma' uygulamasının özellikle son yıllarda istismar edildiğini belirtti. Bazı belediyelerin seçim dönemlerinde nüfuslarını yüksek göstermek için bazı girişimlerde bulunduğunu kaydeden Atasoy, İller Bankası'nın belediyelere her 1 kişi için yıllık 100 milyon lira ödediğini, fazla gösterilen nüfusun ödenek içerisinde yüklü miktarlara ulaştığını vurguladı.

Özellikle turistik yörelerdeki belediyelerde söz konusu haksızlığın daha büyük boyutlara ulaştığının altını çizen Atasoy, Başbakanlık tarafından 2 ay önce başlatılan çalışma ile ödeneklerin tespitinde nüfusun tek kriter olmaktan çıkarılacağını söyledi. İller Bankası olarak, çevre projelerine ağırlık verdiklerini kaydeden Atasoy, ülke genelindeki arıtma tesislerinin rehabilitasyonunu ve elektrik giderlerinin yarısını ödediklerini, atık suların deniz ve gölleri kirlettiği belediyelerin arıtma tesislerini hibe olarak yaptırdıklarını bildirdi. Atasoy, bu uygulamalar için 2003 yılında 44, 2004'te 50 trilyon lira harcadıklarını, 2005 yılı için de 45 trilyon lira harcamayı öngördüklerini sözlerine ekledi. Atasoy, İller Bankası'na bağlı yapılan uygulamalar içinde yargıya intikal eden yolsuzluklarla ilgili bir soru üzerine de 2003 yılında başlatılan soruşturma neticesinde 'ciddi' yolsuzluklar tespit ettiklerini söyledi.

Teftiş Kurulu tarafından konuya ilişkin yürütülen çalışmaların tamamlandığını ve 30-40 kadar dosyanın yargıya intikal ettiğini anımsatan Atasoy, birçok dosyaya ilişkin mahkeme sürecinin devam ettiğini sözlerine ekledi. Atasoy, bugüne kadar yargı kararı çıkan birçok dosya için de bazı müteahhitlere yapılan ödemelerin bir kısmının geri alındığını belirtti.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber