Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı: Okulun boykot edilmesi insan hakları ihlali

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2010 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, okullarda eğitim sürecinin boykot edilmesinin çocuklar için açık bir insan hakları ihlali olduğunu belirtti. Başkanlık tarafından yapılan açıklamada, "Çocuklarımızın siyasi amaçlara alet edilmesi ve eğitim haklarının elinden alınması doğrudan ve ağır bir hak ihlalidir." denildi.

İnsan Hakları Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2010-2011 eğitim öğretim döneminde 16 milyon öğrencinin ders başı yaptığı belirtildi. Açıklamada, 16 milyon öğrenci içerisinde bazı okullarda çocukların sıralarına oturamadıkları kaydedildi. Eğitim ve öğretim görmenin insan hakkı olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi: "Gerek ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve gerekse anayasamız her çocuğun eğitim ve öğrenim görme hakkını garanti altına almaktadır. Birleşmiş Milletler Evrensel Beyannamesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Anayasa'mız bu konuda çok açık hükümlere sahiptir. Tüm bu belgeler çocukların eğitim hakkının ne kadar hayati öneme sahip olduğunu göstermektedir."

Açıklamada, eğitimi boykotun çocukların geleceğini boykot olduğuna işaret edilerek, şöyle devam edildi: "Eğitim hakkının bu kadar önemli olduğu açıkken ülkemizin bazı okullarında siyasi amaçlar uğruna çocukların eğitim boykotuna alet edilmesi üzüntü vericidir. Siyasi tartışmaların içine çekilerek çocuklarımızın geleceği karartılmaktadır. Her vicdan sahibi insan, bu tartışmaların görüşüleceği mercileri bilir ve geleceğimizin teminatı çocuklarımızın eğitim hakkından mahrum edilmesini, doğrudan bir hak ihlali olarak görür."

Temel insan haklarından olan eğitim ve öğrenim hakkının özünün zedelenmesi, bir başka hakkın temini iddiası ile bile olsa kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Tüm çabalara rağmen toplumda hala kız çocuklarının okula devamı açısından bir açık bulunduğu göz önünde alındığında, bu tür eylemlerin ne gibi olumsuz sonuçlar doğuracağı kestirilemez. İnsan haklarının geliştirilmesi ve korunması ancak hak arama kabiliyetine ulaşan eğitimli ve kültürlü nesiller tarafından gerçekleştirilebilir. Sonuç olarak çocuklarımızın siyasi amaçlara alet edilmesi ve eğitim haklarının elinden alınması doğrudan ve ağır bir hak ihlalidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber