Gribe yakalanmamak için aşı olun

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2010 23:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sonbaharın gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon vakalarında da artış yaşanıyor. Uzmanlar mevsimsel gribe karşı vatandaşlara aşı olmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Malatya Sağlık İl Müdürü Bayram Zengin, mevsimsel hastalıklardan olan grip ve nezle konusunda vatandaşların daha duyarlı olmaları gerektiğini bildirdi. Gribe asıl olarak solunum yollarında yerleşen Influenza A, B ve C virüslerinin neden olduğunu ifade eden Zengin, hastalığın yüksek ateş, yaygın kas ağrıları ve kırgınlık ile seyreden bulaşıcı bir rahatsızlık olduğunun altını çizdi.

Grip hastalığının mevsimsel değişikliklerde, kişilerin vücut direncine bağlı yayılabildiğini anlatan Zengin, grip, hapşırma ve öksürmeyle de yayıldığını ifade etti. Gripte genel temizlik kurallarının önemli olduğuna dikkat çeken Zengin,"Özellikle eller sürekli sabunlanmalı. Öksürdükleri zaman ağızlarını mendille kapatmaları gerekiyor. Kapalı ortamda ve insanların bulundukları ortamda iseler, hapşıracaklarsa mendil yoksa dirseklerinin veya kollarının içerisine hapşırmalarını öneriyoruz. 1,5 metreye atılan partiküller diğer insanlara geçebiliyor." dedi.

Hastalığa karşı alınabilecek en gerekli tedbirin aşı olduğunu vurgulayan Zengin, aşı için en uygun dönemin eylül-ekim ayları olduğuna dikkat çekti.

Toplumdaki riskli grupların mutlaka aşı olması gerektiğini dile getiren Zengin, şöyle devam etti: "Toplumdaki herkesin aşılanması hem mümkün değildir hem de gereksizdir. Sadece gribe yakalanma riski ve grip olduğunda ölüm riski fazla olan kişilere önerilmektedir. Bunlara ilaveten bakım ve huzur evlerinde çalışan ve yaşlılara hastalık taşıyabilecek olan personel ile hekim, hemşire, ebe, hasta bakıcı gibi sağlık personeli, evinde yaşlı, kronik hastası olanlar, toplum hizmeti gören ve insanlarla sıkı teması olup hastalık bulaştırıcısı olabilecek memurlar ve grip mevsimine isabet eden son 2.-3. evredeki gebelere de önerilmektedir. Grip aşısının 6 aydan küçük çocuklara yapılması önerilmemektedir. 8 yaş ve daha küçük çocuklar eğer ilk kez aşılanıyorlarsa, tam etkinin oluşması için en az 1 ay ara ile 2 doz aşı uygulanmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber