Gönül: Bedelli askerlik gündemde değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2010 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bedelli askerliğin gündemlerinde olmadığını söyledi.

BAKAN GÖNÜL

Bakan Gönül ise bedelli askerliğe ilişkin bir soru üzerine, bedelli askerlik konusunda bir kanun çıkmasına gerek olmadığını vurguladı. Bedelli

askerliğin Askerlik Kanunu'nun 10. maddesine göre düzenlendiğini anımsatan Gönül, şöyle konuştu:

?Ancak Genelkurmayın ihtiyaç gösterdiği asker miktarından daha fazlası celp olursa o madde kendiliğinden yürürlüğe girecek. Bugüne kadar bu olmadı, sebebi de 2004'te hükümetin aldığı bir kararla, kanunun kendisine verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanarak, askerlik süresini kısaltmasından dolayıdır. Bu tarihte askerlik süresi kısalınca asker mevcudu da yüzde 17 azaldı. Bu bakımdan Genelkurmayın 'Celp fazladır, bedelliyi uygulayın' diye bir işaretini bugün beklemiyoruz. Bu nedenle hep 'gündemde değil' diyoruz. Mevcut kanun böyle diyor.?

TEZKERE SÜRESİNİN UZAMASINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, El Mafraci ve beraberindeki heyet ile görüştü. Gönül'ün makamındaki görüşmenin ardından iki bakan gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin Türkiye'nin yurt dışına asker göndermesiyle ilgili tezkere süresinin uzatılmasına yönelik çalışmalarla ilgili görüşünü sorması üzerine El Mafraci

?Takdirle karşılıyoruz. Belki mecburiyetten dolayı bunun gibi bir tezkerenin devamını istediler. Bütün temennimiz sınırlı olması gerekiyor. İnşallah üçlü komutanın arasındaki bu işlerin çözümüne ulaşmamızı temenni ederim. Biz Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu konuda ne gibi zorluklar çektiğini takdirle karşılıyoruz? diye konuştu.

Türkiye ve Irak arasında sınırda terör konusunda yapılabilecek işbirliğine ilişkin soru üzerine ise El Mafraci, Irak'ın silahlı kuvvetlerinin sadece Irak'ın içindeki terör olayları ile mücadele ettiğini belirterek, ?İmkanı, gücü bu kadardır? diye konuştu. Irak'taki askeri birliklerin imkanlarını geliştirmek için çalıştıklarını da anlatan El Mafraci, ?İster hava kuvvetlerinde olsun, ister kara kuvvetlerinde olsun elimizden geldiği kadar askeri birliklerimizin imkanlarını geliştireceğiz. Bizim askerlerimizin helikopter kullanmasını da istiyoruz. Yalnız bunu bu sene içinde bizden beklemeyin. Benim tahminim ancak 2011 yılının ortalarında bu seviyeye gelebiliriz. Yalnız hava keşif konusunda imkanlarımız vardır? dedi.

Bir gazetecinin, ABD'nin Irak'taki kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Lloyd Austin'in Türkiye'ye bugün geleceğini belirterek Irak merkezi hükümeti olarak terörle mücadele konusunda Türkiye ile yapabileceklerini sorması üzerine de El Mafraci, şunları söyledi:

?Terörle mücadele konusunda sürekli istişare halindeyiz. General Austin'in buraya gelmesinden haberim var. Kendisiyle gelmeden önce görüştüm ve bir takım değerlendirmeler yaptım. Bizim en büyük ihtiyacımız Türkiye Cumhuriyeti ordusundan terörle mücadele konusunda destekleridir. Bu işbirliği içinde PKK unsurlarının sınırdan sızmalarının önleme imkanları ortaya doğabilir bize. Türkiye, Irak ve ABD arasındaki üçlü komitede bu konuları zaten ele alıyoruz. Kişisel görüşüm, ikili işbirliğinin bu seviyede kalmaması ve daha ileri bir seviyeye ilerlemesidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber