Yeni geometri müfredatı kargasa yarattı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Eylül 2010 07:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Uğur Dershaneleri Matematik-Geometri Bölüm Başkanı Adil Kurt, lise geometri dersi müfredatında büyük çelişkiler olduğunu, bu durumun öğretmenleri ve eğitim sistemini olumsuz yönde etkilediğini söyledi

Geometrinin, doğru ve analitik düşünme sanatı olduğunu belirten Adil Kurt, şunları söyledi: 'Geometri sayesinde doğada var olan gerçekleri görür, bunlar arasındaki ilişkileri keşfederiz, soyut alanda bu ilişkileri yeni gerçek ve yeni ilişkilere götürürüz. Çevreyi ve olayları eleştirel biçimde gözleyip, bir öğreticiye ihtiyaç duymadan bu gözlemlerimizi diğer kişilerle tartışarak yeni kazanımlara sahip oluruz' dedi.

2009-2010 öğretim yılının başında geometri dersinde yeni bir düzenlemeye gidildiğini söyleyen Kurt, şöyle devam etti: 'ÖSS'deki değişiklik nedeniyle, 'Geometri 1-2-3' ve 'Analitik geometri'nin bazı bölümleri düzenlenerek 9. sınıf geometri dersi müfredatı oluşturuldu.

Yeni müfredata göre geometri kitabı www.egitim.gov.tr de '9.Sınıf Geometri Eğitim Aracı' olarak yayımlandı. Ancak Talim Terbiye Kurulu geometri müfredatını tekrar değiştirerek 30.12.2009 tarihli 334 sayılı kararnameyi yayımladı.

Yeni müfredat programı; analitik geometri, katı cisim ve vektörler üzerine kurulmuş olup 6, 7 ve 8. sınıflarda okutulan matematik dersi içersinde işlenen geometri konularının devamıdır ve eskiden okutulan geometri konuları ile örtüşmemektedir.

Bu yeni müfredata, Avrupa'da okutulan 'geometric design' derslerinin bazı konuları da alınmıştır. Bu konuların gelişimini sağlamak için ülkemizde yeterince kaynak bulunmamasına rağmen, bugüne kadar Bakanlık sitesinde, yeni geometri dersiyle ilgili -müfredat dışında- herhangi bir kitap ya da bilgi yayımlanmamıştır. Hatta, www.egitim.gov.tr'de, 9. sınıf geometri kitabı diye, bu sene uygulanan (eski) müfredata uyan bir kitap yayımlanmaktadır. Bu da bir çelişki yaratmaktadır.

Çünkü okullar, başlayacakları öğretim yılında hangi kitabı uygulayacaklarını öğretim yılı sonunda belirlemekte ve ona göre eğitim öğretim hazırlığı yapmaktadırlar. Ağustos ayında Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan kararda kabul edilen geometri müfredatı uygulanacaktır. Yeni müfredattaki konuların içeriği önceki geometriden farklı olacaktır. Bu nedenle Bakanlık, 9 ve 10. sınıflarda geometri okutacak öğretmenleri öğretim yılı başlamadan hizmet içi eğitim yoluyla bilgilendirmelidir' dedi. Kurt, önümüzdeki yıl, değiştirilerek 9 ve 10. sınıf için beraber hazırlanmış olan müfredat uygulandığında, bu yıl 9. sınıfta okumuş öğrencilerin, yeterince 9. sınıf alt yapısına sahip olmadıklarından 10. sınıf geometri uygulamasında büyük sıkıntı yaşayacaklarını öne sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber