Van'da öğrenciye 'pardon'

Haber Giriş : 12 Mart 2005 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'ın Çatak İlçesi'nde Alaçayır İlköğretim Okulu'nda 2 kız öğrenci, okul idaresinin sorumsuzluğu yüzünden 6. sınıfı üste üste 2 yıl okudu.

2 bin 500 nüfuslu Çatak İlçesi'ne 14 kilometre uzaklıktaki Alacayer Köyü'nde 5. sınıfı bitiren Elif ve Bilge Karan, ailelerinin desteğiyle ilçedeki Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na 2002-2003 sezonunda kayıt yaptırdı. Alacayer Köyü'nden ilçeye okumak için giden ilk 2 kız olma unvanını da kazanan amca kızları, her sabah 2 kilometre yol yürüyerek kendilerini ilçeye götürecek servise ulaştı. Kız öğrenciler, ders çıkışında da aynı yolu yürüyerek tekrar evlerine geri döndü. Köyde ilköğretim 2. kademesi yani

6-7-8. sınıflar bulunmadığı için büyük zorluklarla okumaya çalışan kızlar 6. sınıfı ilçede tamamladı.

Ancak o yıl Van Valiliği Özel İdare Müdürlüğü kaynaklarıyla köye 6 derslikli bir ek bina yapıldı. Öğretmen atamalarıyla köy okulunda 6-7-8. sınıflar açılmış oldu. 400 öğrencisi bulunan ve ikili öğretim yapan okulun isteği üzerine ilçeye giden 2 amca kızı da okudukları okuldan nakillerini alarak, köydeki eski okullarına kayıt yaptırdı. 2003-2004 eğitim öğretim yılında köy okuluna 7. sınıf olarak nakil aldıran 2 kız öğrenci, ilçeye gitmekten kurtuldu.

Çatak Cumhuriyet İlköğretim Okulu'ndan nakil alan 2 kız öğrenci, köydeki okul idaresi tarafından 6. sınıf öğrencileriyle birlikte okutulmaya başlandı. Kızların 6. sınıfta okudukları, devletin okuyan kız çocuklarına ödediği Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) için istenen belge ile ortaya çıktı. Şahabettin ve Aydın Karan isimli veliler, ŞNT için aldıkları belgede kızlarının 6. sınıfta okuduklarını öğrenince soluğu vekaleten okul müdürlüğü görevini yürüten M. Faruk Üçyol'un yanında aldı. Veliler, Üçyol'a kız çocuklarının 6. sınıfı Çatak'ta okuduklarını, şimdi 7. sınıfta olmaları gerektiğini söyledi. Üçyol, velileri "Önemli değil, ben hallederim" diyerek geri gönderdi.

Okulların tatil edilmesiyle her iki kıza karne bile vermeyen okul idaresi bu kez "İş işten geçti, yapacak bir şey yok" cevabını verdi. Öfkeli veliler bunun üzerine Çatak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yanlışlığın düzeltilmesi için dilekçe verdi. Dilekçeden sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, M. Faruk Üçyol'a kınama cezası verdi ve tayinini Çatak 75. Yıl Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'na (YİBO) çıkarttı. Çocuklarının bir yılına mal olan ihmalin sadece kınama cezası ile geçiştirilmesine kızan veliler, bunun üzerine Çatak Kaymakamlığı, Van Milli Eğitim Müdürlüğü ve Van Valiliği'ne birer dilekçe daha yazdı. Olayı soruşturmak üzere müfettiş gönderilirken, velilerden Şahabettin Karan ise Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne çağrılarak ifadesi alındı.

Boşa geçen bir yılın ardından ancak bu yıl 7. sınıfa kaydedilen çocuklarının hakkını arayan velilerden Şahabettin Karan, "Kız çocuklarımız okusunlar diye 14 kilometre uzaklıkta bulunan Çatak'a gönderdik. Ama boşuna göndermişiz. Kız çocuklarımız 6. sınıfı 2 yıl üste üste okudu. Okulu Müdürü'ne ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yaptığımız müracaatlarda bir yılın hiçbir önemi yokmuş gibi davrandılar. 1 yılın hesabını kim verecek. Peki batıda böyle bir olay meydana gelseydi ne olurdu. Şimdi biz hakkımızı mahkemelerde arayacağız. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası Haydi kızlar evine' oldu" diyerek tepki gösterdi.

Elif ve Bilge Karan isimli amca kızları da 2 yıl üst üste okumalarına sebep olan okul idarecisi M. Faruk Üçyol'a tepki göstererek, "Faruk hoca bizim hakkımızı yedi. Arkadaşlarımız bizlerle alay ediyorlar. 'Siz bir yıl boyunca okula gittiniz de ne oldu. Şimdi bizlerle aynı sınıftasınız' sözleri bizi üzüyor" diye konuştular.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber