Başbakan: İsrail özür dilemek zorunda

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Ekim 2010 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesinin ardından, ortak bir basın toplantısı düzenledi. İşte Erdoğan'ın açıklamasından satırbaşları:

Şahsımıza ve heyetimize gösterilen ilgi sebebiyle teşekkür ediyorum. Türkiye ve Suriye iki kardeş ülke. Özellikle son dönemlerde gerek siyasi, gerek ekonomik ve kültürel alanlarda çok ciddi mesafeler aldık. Geçen hafta Lazkiye'de 12 bakanımız muhataplarıyla bir araya geldi. Orada kendi aralarında geldiğimiz noktayı değerlendirdiler

IRAK'TA HÜKÜMET KURULAMADI

Kasım ayında dışişleri bakanlarımız, Ocak ayında da Başbakanlar bir araya gelecek. Bölgemizde bazı sıkıntılar var. Irak'ta yaşanan sıkıntılar var. 7 ay seçimden bu yana hala orada hükümet kurulamadı. Bu durum bizi üzüyor. Ortada bir boşluk var. Bu boşluğun giderilmesi lazım. Ne Irak halkına ne Irak'a kazandırır.

O yüzden bir milli mutabakat hükümetinin Irak'ta kurulması arzumuzdur. O yüzden gereken katkıyı vermeye hazırız. Barışla ilgili başlayan bir süreç vardı. Belli bir noktaya gelmişti sonra süreç tıkandı. Gazze'ye bombardımanla bu süreç tıkandı. Onun ardından meydana gelen hadiseler, bir gönüllüler heyetinin üç gemiyle Gazze'ye gidişi esnasında yaşanan hadise ortadadır.

İSRAİL ÖZÜR DİLEMEK ZORUNDA

Silahsız insanlara karşı silahlı yapılan baskın ortadadır. İsrail özür dilemek durumundadır, ailelere tazminatlarını ödemek durumundadır. 9 şehidin üzerinden infaz yapılmış, 30 mermi çıkmıştır.

Bu mermiler yakın mesafeden adeta infaz edercesine kullanılmıştır. Adli tıp raporları uluslar arası camiaya da ulaştırılmıştır. Bütün bu olaylar cereyan ederken hala burada çekimser kalabilen, İsrail'in yanında yer alabilen ülkeler de vardır.

Böyle bir insanlık suçu karşısında bu takınılan tavırları tarih affetmeyecektir. Bu bölgedeki sorunlar üzerinde bundan sonraki sürece yönelik neler yapabileceğimizi konuştuk. Terörle ilgili konuda neler yapabileceğimizi konuştuk.

Gösterdikleri destek noktasında teşekkür ediyorum. Bu terör örgütünün içerisinde Suriye'de yaşayan ailelerden olanlarda var. İşbirliği süreci içerisinde attığımız adımlardan bir diğeri de Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'da barışa yönelik neler yapabileceğimizdi.

Türkiye-Suriye-Lübnan-Ürdün noktasındaki ilişkilerde barışın güçlü bir biçimde tesisin devamını da bekliyoruz. Bu ziyaretimizin ülkelerimiz için yeni bir geleceğe zemin hazırlamasını diliyorum.

SORULAR:

PKK içindeki Suriye uyruklu vatandaşların silah bırakması halinde affedebileceğinizi söylediniz? Bu konu gündeme geldi mi?

BEŞAR ESAD: Bu durum yeni bir şey değildir. Yanlış yapan herkes için bir geri dönüş kapısı açmamız lazım. Affetme konusunda kapı her zaman açık kalmalıdır. Bir sefere mahsus insanları affedip sonra kapıları kapatmamak lazım. İster Türkiye'de, ister Suriye'de ister Irak'ta olsun.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin durumu nedir?

ERDOĞAN: Bir özür dilenmesi konusu önem ifade ediyor ve bir de tabii tazminatların ödenmesi. İsraille ilişkilerde ya durağan hale gelen var, ya da ilişkileri ya gözden geçiriyoruz ya da kesiyoruz. Askeri noktalarda ortak tatbikatları yapmıyoruz. Ticari olarak özel sektör yaptığı ticari anlaşmaları sürdürüyor. İsrail'in bundan sonraki süreçte takınacağı tavra göre bizim de tavırlarımız değişir. İsrail böyle ferman dinlemez tavırlarını sürdürürse bölgede yalnızlaşacaktır.

Kandil'deki terörist varlığı büyük bir sorun. Bu konu gündeme geldi mi görüşmede? MİT Müsteşarı'nın Suriye'ye gelmesi planlanıyor mu?

ERDOĞAN: İçişleri Bakanlarımız geçenlerde Lazkiye'de görüştü. İstihbarat teşkilatımız sürekli irtibat halinde olacaklar bugüne kadar nasıl irtibat halinde oldularsa. Bundan sonra daha da sık olarak biraya geleceklerdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber