Kadir Özbek'in istifasının sebebi, Yargıtay'da boşalan daire başkanlığı mı?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 12 Ekim 2010 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Murat Yetkin/ Radikal

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanı Kadir Özbek öğle saatlerinde 3 asil, 3 de yedek üye ile birlikte istifasını açıkladığı sırada, Ankara'da istifa sonrası senaryolar çoktan konuşulmaya başlamıştı.

Özbek'in istifa açıklamasında artık iş yapamaz hale gelmelerinin sebebi gösterdiği Adalet Bakanlığı'nın karşı açıklamasında da bu senaryoların izleri vardı. Bakanlık açıklaması, istifaları Yargıtay ve Danıştay'ı, ayrıca tam da bu hafta sonu 17 Ekim Pazar günü yapılacak HSYK seçimlerini etki altına alma çabasına bağlıyordu.

Gerçi istifacılardan Özbek ve Musa Tekin'in görev sürelerinin dolmasına günler kalmıştı. Bu nedenle çıkışları, yalnızca dikkatleri 12 Eylül'deki halkoylamasıyla değişen anayasanın hükümeti yargı üzerinde denetim kurmaya el veren yönüne dikkat çekmekle sınırlı kaldı.

Ama bu çıkış dahi muhalif çevrelerde yeterli ve anlamlı bulunmadı. Hem Adalet Bakanlığı hem de HSYK'ya mesafeyle bakan bir yargı kaynağı dün ?Bu istifa 13 ya da 14 Eylül'de verilseydi bir anlamı olurdu? dedi; ?Şimdi hem etkisi olmayacak hem de akla Yargıtay'da boşalan daire başkanlığı koltuklarını doldurma hesaplarını getiriyor.?

İsmini vermek istemeyen bir başka kaynak, aynı noktaya bir başka örnekle değiniyor. Bu anlatıma göre, Adalet Bakanlığı döneminde Seyfi Oktay da HSYK ile bir atama nedeniyle takışmış ve katılmamak suretiyle toplantıları engelliyordu. HSYK üyesi Vural Savaş bu ?pata' durumu bozmak için kuruldan istifa edip Yargıtay 8'inci Daire'deki işine dönmüştü. Sonrasını biliyoruz; Savaş Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçildi ve hem Refah hem Fazilet partilerinin kapatılmasıyla sonuçlanan davaları açtı.

Tabii bu bakımdan benzerlik kurulması gerçekçi ve doğru değil. Şimdi hem parti kapatmalar o döneme göre daha zorlaştı hem de son anayasa değişikliği ile Anayasa Mahkemesi'nin kompozisyonu değişmeye başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber