MEB, anaokullarını çocuk kulüpleri konusunda uyardı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Ekim 2010 09:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü 11/06/2010 tarih ve 1926 sayılı ?Çocuk kulübü ücretleri ve yönetim kurulu? konulu yazıları ile bazı okullarda çocuk kulübü yönetim kurulunun eksik oluşturulduğu, öğretmenler kurulunca seçilmesi ve yönetimde bulunması gereken öğretmene görev verilmediği, bazı okullarda ise müdür yardımcısının da kulüp yönetim kuruluna atanmadığı; ancak kulüp yönetim kurulu üyelerine ayrılan %15 lik payın tamamının okul müdürü tarafından alındığı veya müdür ile müdür yardımcısının %7,5 luk oranlarda paylaştıkları, kulübe kayıt yaptırma konusunda velilerin zorlandıkları şeklînde duyumlar alındığından bu durumdaki okulları uyardı

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğünün 11/06/2010 tarih ve 1926 sayılı ?Çocuk kulübü ücretleri ve yönetim kurulu? konulu yazılarında; ? 11/02/2008 tarihli ve 39 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Okul öncesi Eğitim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesinin tanımlara ilişkin 4 üncü maddesinin (ı) bendinde çocuk kulübü yönetim kurulu; ?Bünyesinde çocuk kulübü açılan okulun müdür, müdür yardımcısı ve okulun öğretmenler kurulunca seçilen bir okul öncesi eğitimi öğretmeni ile okul-aile birliğince çocukları kulübe kayıtlı velilerin arasından seçilen dört temsilciden oluşan yönetimi,? şeklinde tanımlanmıştır.

Personel giderleri ile ilgili 20 nci maddesinin ikinci fıkrasında ise "Kulüp gelirlerinin % 10 u eğitini etkinlikleri materyal alımında, % 30 u çocukların beslenme giderlerinde kullanılır. % 35 i kulüpte görevlendirilen öğretmen ve usta öğreticilere, % 15 i okul-aile birliği üyeleri dışındaki kulüp yönetim kurulu üyelerine, % 5 i kulübün yazışma ve muhasebe işlerinde görevlendirilen personele, % 5 i kulübün temizlik, bakım, evrak ve baskı işlerini yürütmekle görevli personele ödenir. Müdür ve görevli müdür yardımcısı ile öğretmenlere ödenecek haftalık ek ders ücreti, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda belirtilen ders saati ücret tutarlarını aşamaz. Artan miktar, okul-aile birliğinin hesabına aktarılır." hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda belirtilen maddelerdeki açık hükümlere rağmen, bazı okullarda çocuk kulübü yönetim kurulunun eksik oluşturulduğu, öğretmenler kurulunca seçilmesi ve yönetimde bulunması gereken öğretmene görev verilmediği, bazı okullarda ise müdür yardımcısının da kulüp yönetim kuruluna atanmadığı; ancak kulüp yönetim kurulu üyelerine ayrılan %15 lik payın tamamının okul müdürü tarafından alındığı veya müdür ile müdür yardımcısının %7,5 luk oranlarda paylaştıkları, ilgi Yönergenin 7 nci maddesinin (a) bendinde çocukların kulübe kayıtlarının velilerin isteğine bağlı olduğu belirtilmesine rağmen, kulübe kayıt yaptırma konusunda velilerin zorlandıkları şeklînde duyumlar alınmaktadır.

Söz konusu Yönerge maddelerinin birlikte incelenmesinden de anlaşılacağı üzere; çocuk kulübü yönetim kurulunda okul-aile birliği üyelerinin dışında okul müdürü, müdür yardımcısı ve öğretmenler kurulunca seçilen bir okul öncesi eğitimi öğretmeninin bulunması gerekmekte olup, bunlara ayrılan pay oranı %15 dir. Her bir görevliye düşen payın İse % 5 i geçmemesi, artan miktarın okul-aile birliğinin hesabına aktarılması gerekmektedir.

Bilgilerinizi; uygulamanın ilgi Yönerge hükümlerine ve yukarıda belirtilen açıklamalara uygun olarak yapılıp yapılmadığının izlenmesini, mevzuata aykırı ödeme yapan yöneticiler hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını önemle rica ederim? Açıklamasında bulunuldu.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber