Türban üniversiteleri ikiye böldü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2010 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın üniversitede türbana izin veren açıklamalarının ardından üniversiteler türban konusunda ikiye bölündü. Bazı üniversitelerde türbanlı öğrenciler derse girebilirken, bazılarında ise türban yasağı sürüyor.

YÖK'ün İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği kılık kıyafet uygulaması hakkındaki yazı sonrasında üniversitelerdeki "türban" belirsizliği nedeniyle farklı uygulamalar dikkat çekiyor. ANKA'ya konuşan üniversite rektörleri ve yöneticileri uygulama hakkında bilgi verdi.

-TÜRBANA VİZE VEREN ÜNİVERSİTELER-

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın: "YÖK'ün İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği talimatı olumlu buluyoruz. Türbanlı öğrenciler derslere türbanla girebiliyor. Daha önce türban kampüste serbesti. Şimdi ise türbanlı öğrenciler derslere türbanlı şekilde girebiliyorlar. Türbanlı derse giren öğrencileri dersten dışarı atmıyoruz ya da onlara soruşturma açmıyoruz. Olması gereken de buydu; çünkü eğitim talebinde bulunan kişiye eğitim vermemek yanlış. Öğrencilerin özel hayatlarına müdahale edilmeden öğrencilere eğitim hakkı verilmelidir."

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ: "YÖK Başkanı Özcan'ın üniversitelerdeki öğrencilerin kılık kıyafetiyle ilgili açıklamalarından sonra türbanlı öğrencileri derslere almaya başladık. Daha önce şortla ve türbanla gelen öğrencileri derslere almıyorduk. Şimdi kılık kıyafet ayrımı yapmıyoruz. Özcan'ın türban konusunda açıklamalarını olumlu buluyorum. Demokrasi ve insan hakları konusunda evrensel standartlara yaklaştığımızı düşünüyorum."

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şevket Büyükhatipoğlu: "Başı kapalı öğrenciler türbanla derse girdiklerinde dışarı çıkarılmıyor. Derse başörtüsü ile gelen öğrenciler hakkında tutanak da tutulmuyor. Öğrencilerimizi eğitimden mağdur etmek istemiyoruz."

Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Metin Aktaş: "YÖK Başkanı Özcan'ın İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği yazı sonrasında türbanlı öğrenciler türbanlı olarak derslere alınabiliyor. Öğretim üyeleri rahatsız olursa türbanlı öğrenciler için tutanak tutulacak. YÖK'ün İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği yazı basında duyulduktan sonra buradaki öğrenciler de yazının içeriği kapsamında derslere başörtülü girmeye başladılar. Öğretim üyeleri ve yöneticiler bir tarafta yasaları uygulama bir tarafta da YÖK'ün talimatı arasında kaldılar."

Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu: "Üniversitemizde türban konusunda hiçbir sorun yaşanmıyor. Türbanlı öğrenciler türbanlı olarak derslere girebiliyor. Daha önce derslere peruk ile giren türbanlı öğrenciler YÖK Başkanı Özcan'ın açıklamasından sonra türbanlı olarak derslere girmeye başladılar. Öğretim üyelerinden ya da öğrencilerden herhangi bir şikayet gelmedi. Eğitim hakkı herkese verilmeli öğrenciler ister açık ister kapalı şekilde eğitim alabilirler."

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Ekiz: "Üniversitemizde türbanlı öğrenciler derslere türbanla girebiliyorlar. Geçen sene türbanlı öğrenciler türbanla kampüse girebiliyor iken YÖK Başkanı Özcan'ın açıklamasından sonra türbanlı öğrencileri türbanla derslere girmeye başladılar. Öğretim üyeleri eğer rahatsız olursa tutanak tutabilirler. Üniversitede bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Öğrenci ya da öğretim üyelerinden rektörlüğe ulaşan herhangi bir şikayet ya da tutanak olmadı."

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Peyami Battal: "Türbanlı öğrenciler türbanla derslere girebiliyorlar, yasaklama yok. Bu konuda herhangi şikayet bana ulaşmadı. Geçen sene öğrenciler mevzuata uygun davranıyorlardı. Öğrencileri rencide edecek panikletecek bir durum yoktu. YÖK Başkanı Özcan'ın açıklamalarını dikkate alıyoruz. Sınıfları gezmedim ama bu konuda herhangi bir tartışma ya da sorun bana ulaşmadı."

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü: "Türbanlı öğrenciler derslere girebiliyor. YÖK'ün verdiği talimat uygulanıyor. Derslere türbanla girebiliyorlar, dersten çıkarma söz konusu değil. Öğretim üyeleri derslere türbanla giren öğrenciler hakkında sadece tutanak tutabiliyor. Şimdiye kadar bu konuda herhangi bir tutanak tutulmadı."

Düzce Üniversitesi Rektörlüğü: "Türbanlı öğrenciler türbanlarını takıp derslere girebiliyor. Derslere türbanla giren öğrenciler dersten dışarıya atılmıyor. Öğretim üyeleri türbanlı giren öğrenciler hakkında tutanak tutabilirler. Bu konuda öğretim üyelerinden herhangi bir şikayet gelmedi ve tutanak tutulmadı. Güvenlik birimleri de herhangi bir tartışma oluşturulmaması için uyarıldı."

Aksaray Üniversitesi Rektörlüğü: "YÖK Başkanı Özcan'ın açıklamalarından sonra türbanlı öğrenciler türbanla derslere girebiliyor. Öğrencilerden ve öğretim üyelerinden konuya ilişkin hiçbir şikayet gelmedi."

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü: "Üniversitede türban yasağı yok. Türbanlı öğrencilere yönelik bir kısıtlama mevcut değil. Tüm öğrenciler eğitim ve öğretim hakkında eşitler. Türbanlı öğrencilerin kimisi temkinli olmak için derse türbanla girmiyor. Öğretim üyelerinin bakış açısına göre öğrenciler derslere girebiliyor."

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü: "Üniversitemizde türbanla ilgili herhangi bir sorun yok. Türbanlı öğrenciler bir senedir kampüse türbanla girebiliyorlardı. YÖK'ün açıklamalarından sonra türbanlı öğrencilere herhangi bir kısıtlama getirmedik. Türbanla derse girmek öğretim üyesinin inisiyatifine bağlı. Türbanlı öğrencilerden ve diğer öğrencilerden türban konusunda herhangi bir şikayet almadık. Zaten öğrenciler daha önce kampüse ve koridorlara türban ile girebiliyorlardı."

Konya Üniversitesi Rektörlüğü: "Türbanlı öğrenciler YÖK Başkanı Özcan'ın açıklamalarından sonra türbanla derse girmeye başladı. Türbanlı öğrenciler geçen sene perukla ya da başını açarak derse girebilirken bu sene türbanla derse girilmesine izin verildi. Öğretim görevlileri şikayetçi olursa tutanak tutabiliyor. Öğrenciler henüz tam bir şekillenme olmadığı için tedbirli davranıyorlar, çoğu türbanlı öğrenci ne olacağını bekliyor. Türbanla derse giren öğrencilere üniversitemizde herhangi bir müdahale yapılmıyor."

-TÜRBANA VİZE VERMEYEN ÜNİVERSİTELER-

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik: "YÖK'ten herhangi bir talimat gelmediği için türbanlı öğrencilerin derslere türbanlı olarak giremiyor. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'ndan Üniversitemiz Rektörlüğüne bugüne kadar türban ile ilgili herhangi bir talimat ulaşmadığından uygulamalarımızda herhangi bir değişiklik yoktur."

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin: "Yasalarda değişiklik olmadığı için türbanlı öğrenciler türbanla derslere giremiyorlar fakat kampüse girebiliyorlar. Başlangıçtan beri türban konusunda bir sıkıntı yaşamadık. Türbanla derse girme konusunda öğrencilerden talep gelmedi. Soru soranlar oldu. Bende ?Mevzuatta değişiklik olmadı' yanıtını verdim. Sınıftan öğrencilerimizi çıkartmak ya da dersten atmak istemeyiz. Öğrenciler bu konuda duyarlı mevcut kurallara uyuyorlar."

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Zafer Eren: "Ben 2547 sayılı yasaya göre görev yapan özerk bir kurumun başındayım. Bana hiçbir kanun, üniversitede türbanı serbest bırakmam konusunda bir yetki vermemiştir, YÖK Başkanı'na da vermemiştir. Yargıtay'ın, kamusal alana ve üniversiteye türbanla girilemeyeceği konusunda verdiği içtihat kararları var. Bu, bizim mahkememiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarına göre karar veren mahkemeleri var. Öğrencilere zarar gelmesini istemem. Türbanla derse girmek isteyen hakkında önce tutanak tutulacak, durumun tekrarlanması durumunda süreç öğrencinin okuldan atılmasına kadar işleyebilir."

Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç: "Öğrencilerimiz üniversitemiz açık alanlarında istedikleri kıyafetle dolaşmaktadırlar. Şimdiye kadar derslere girişte kıyafet konusunda rektörlüğümüze intikal eden bir problem olmadı."

Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener: "Türbanlı öğrenciler kampus içerisine türbanla girebiliyorlar; fakat derslere türbansız giriyorlar. Bu konuda öğrencilerden herhangi bir talep gelmedi. YÖK Başkanı Özcan bir genelgeden bahsediyor öyle bir genelge yok, öğrencilerimiz de bunu biliyor. Öğrencilerimiz aklı başında Ankara'daki rüzgarlara kapılmıyorlar."

Rize Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oktay Torul: "Türbanlı öğrenciler derslere başörtülü şekilde giremiyorlar. YÖK Başkanı Özcan'ın açıklamalarından sonra yeni bir uygulamaya gittik. Daha önce türbanlı öğrenciler türbanla kampüse giremezken şimdi türbanla kampus içine girilmesine izin verildi."

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü: "Bizde geçen sene nasıl bir uygulama uygulanıyor ise şimdi de o uygulamaya devam ediliyor. Türbanlı öğrenciler derslere türbanla giremiyor. Bu konuda öğrencilerden de herhangi bir talep gelmedi. Hiçbir sorun olmadan eğitim ve öğretime devam ediliyor."

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü: "Türbanla derse girme konusunda YÖK sadece İstanbul Üniversitesi'ne yazı gönderdi. Türbanlı öğrenciler derslere türbanla giremiyor. Üniversite kapılarından da öğrenciler türbanla giremiyor. Biz üniversitelerin kılık ?kıyafet mevzuatına uyuyoruz. Üniversitelerde uygulanması gereken mevzuata uymaktır. Üniversitemiz türban konusunda ne yasakçı ne de serbest, sadece mevzuat ne gerektiriyorsa onu uyguluyoruz."

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörlüğü: "Türbanlı öğrenciler türbanla derslere giremiyor. Türbanla derse girme konusunda öğrenciler herhangi bir talepte bulunmadı. Türbanlı öğrenciler kampus içerisinde türbanlı şekilde dolaşamıyorlar. Öğrenciler türbanlarını çıkarıp kampüse girebiliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber