Dayıların çiftliği EPDK...

Haber Giriş : 15 Mart 2005 00:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri özellikle gençlerimizin istihdamı meselesidir. Üniversite mezunu binlerce insan iş bulma ümidiyle büyük gayret içerisine girmekte bunlardan ancak çok az bir kısmı istedikleri hedefe ulaşabilmektedirler.

Bir taraftan, Anadolu'dan gelip zor şartlarla üniversiteyi bitiren ve basit bir memur olmak için çok büyük gayret gösteren gençlerimiz, diğer taraftan, babalarının, dayılarının, amcalarının vs. devlet sayesinde elde ettikleri nüfuzu kullanarak zorlanmadan iş bulan gençlerimiz.

Bu şanslı gençlerimizin öyle çok sayıda olduğunu zannetmeyin. Bu talihli gençlerimiz sadece ve sadece 44 kişiden oluşmaktadır.

Çağdaş ve modern dünyada olduğu gibi ülkemizde de enerji sektörünü düzenlemek ve halka daha ucuz ve kaliteli enerji satışını sağlamak açısından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kurulmuş ve bu amaçla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yatay geçişle uzman alınmıştır.

Bunların yanında, zamanın hükümetinde kankalığı ile ün yapmış Başbakan Yardımcılarınca Kurum Başkanlığına getirilen kişi bunun karşılığında diyet ödemek amacıyla Yerli Uzman kadrosu ile hiçbir vasfı olmayan gençleri kuruma yerleştirmiştir.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 2003 yılı faaliyet ve işlemlerinin Başbakanlık Müfettişleri İbrahim YİĞİT, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başdenetçisi Salim SELEK ve Maliye Başmüfettişi Fikret DEMİR tarafından 12.05.2004 tarihinde rapor düzenlenmiştir.

Bu komisyonca tespit edilen ve yerine getirilmesi istenen bazı önerilere ilişkin EPDK tarafından Başbakanlığa yazı yazılmış ve yapılan bu usulsüz işlem ve alımların yeniden değerlendirilmesi talep edilmiştir.

Bunun sonucunda yazılan bu raporu ortadan kaldırmak ve bu gençlerimizi kurtarmak açısından yeni bir denetim komisyonu kurulmuştur.

Yeni kurulan bu komisyonun hazırladığı 11.11.2004 tarihli denetim raporunda, 12.02.2004 tarih ve 24669 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yerli ve Yabacı Uzman istihdamına ilişkin yönetmelikte istihdam şartları belirlenmiş ve ?kurumda asli ve sürekli görevler dışındaki uzmanlık gerektiren görevlerde sözleşme ile? yerli uzman çalıştırılabilmesine imkan tanınmış ve bunların ?en az dört yıl süreli eğitim veren fakülte veya dengi bir okuldan mezun olmaları ve kurumun görev alanı ile ilgili konularda bilgi ve tecrübeye sahip olmaları? şartının aranacağı belirtilmiştir.

Ancak, yerli uzman olarak istihdam edilen bu kişilerin kurumda göreve başlamadan önce bir çoğunun özel şirketlerde ?satış memuru, muhasebeci gibi? uzmanlık gerektirmeyen işlerde çalıştığı, bu işlerin ise kurumun görev alanı ile ilgili olmadığı, pek çoğunun ise üniversiteden mezun olduktan sonra ilk kez bu kurumda işe başladıkları tespit edilmiştir.

Ayrıca, hatırı sayılır bir komutanımızın kızı olan Alev ARINAN'ın üniversiteden mezun olmadan 22.08.2002 tarihli kurul kararı ile istihdam edildiği, istihdam kararı alındıktan sonra 04.09.2002 tarihinde iş talep formunu doldurduğu belirtilmiştir.

Kurul Başkanının yapmış olduğu basın toplantısında, yazılan bu ikinci denetim raporunun kendilerini akladığını belirtmiş olmasına rağmen, raporun sonuç kısmında EPDK Başkanı ve Kurul Üyeleri hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun Uyarınca Ön İnceleme yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Her fırsatta yolsuzluklarla mücadelede kararlı olduğunu belirten Başbakan'a cevaplanması için birkaç soru sormak istiyorum.

Raporun sonuç kısmında talep edilen soruşturma ve ön inceleme istemi ile ilgili herhangi bir işlem yapıldı mı? Veya soruşturma açılması düşünülüyor mu?

Raporu Başbakana özetleyerek sunan Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun yazısında soruşturma ve ön inceleme talebi ile ilgili herhangi bir bilgi verildi mi? Yoksa bu konudan Başbakanın haberi yok mu?

Haberi yoksa kendisini yanıltan ve doğru bilgi vermeyen Başbakanlık Teftiş Kurulu hakkında herhangi bir işlem yapılması düşünülüyor mu?

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanının kardeşinin EPDK'da çalışıyor olmasının bunda herhangi bir etkisi var mı?

Yerli uzmanların açtıkları davaya İdare Mahkemesi bakması gerekirken neden Danıştay'da görülmeye başlandı?

Yerli uzmanlar arasında Danıştay'da görevli yüksek yargıçların yakınları var mı?

Bu sorulara verilecek cevapları dokunmadan yayınlayacağımı belirtir siz okuyucularımın gösterdiği ilgiden dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Kaşif Doğru/ aktifhaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber