Casus dinleme yazılımını iptal etmek için şunu yapın!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 18 Ekim 2010 08:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yasadışı dinlenmeye karşı alınabilecek önlemleri yasal dinlemenin başkanından dinleyin: ?Faturanızda göndermediğiniz SMS varsa telefonda casus olabilir. Bundan kurtulmanın yolu var.?

DENİZ ZEYREK

Yasal dinlemenin merkezi, Türkiye'nin dijital kalesini gezerken buranın başkanına soracak pek çok sorumuz vardı. Öncelikli sorularımızdan biri yasadışı dinleme ve bundan korunmanın yolu oldu. Özellikle cep telefonlarının dinlenmesi konusunda toplumda yaygın bir kaygı var. Cep telefonu dinlenmesinin pek çok yönteminin olduğu da daha önce kamuoyuna yansıdı. Devletin kulağının başında duran ve her yasadışı dinlemeden sonra bakışların yöneldiği TİB Başkanı Fethi Şimşek internete düşen kayıtların hiçbirinin TİB'den çıkmadığını ifade ederek söze başlıyor:

İddianameden sızma

?İnternete düşen sadece iki konuşmanın kaynağı telefon konuşması çıktı. Savcılık iddianamesine girenler dışında bu kayıtların hiçbiri bizim kurumumuzdan çıkmadı.?

TİB dışındaki telefon dinlemelerinin yasadışı olduğunu vurgulayan Şimşek, cep telefonuna gönderilen casus yazılımla kayıt yapmanın mümkün olduğuna dikkat çekti. Bir kişinin telefonunda böyle bir yazılım olup olmadığını anlamak için ayrıntılı faturasına bakabileceğini belirten Şimşek, şunları söyledi:

?Mesajlara bakın'

?Casus yazılım varsa, telefon kullanılmaya başladığında kaynağa istem dışı mesaj gönderir. Bu nedenle faturanızda sizin bilmediğiniz SMS görürseniz, telefonunuzda casus yazılım bulunma ihtimali yüksektir.? TİB Başkanı Fethi Şimşek, iki önlem olduğunu söyledi:

?Birincisi cep telefonunu güvenilir bir servise götürüp inceletmek. İkincisi ise ?fabrika ayarlarına dön' seçeneğini tercih ederek telefona format atmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber