MOBESE sistemi bulunduğu bölgelerde ev fiyatları da artırıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Ekim 2010 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SABAH, binlerce olayın aydınlanmasını sağlayan MOBESE sisteminin İstanbul'daki merkezindeydi. FBI heyetinin bile hayran kaldığı MOBESE sistemi bulunduğu bölgelerde ev fiyatlarını da artırıyor

İlk olarak 2005'de hayata geçirilen MOBESE (Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu) uygulamasıyla İstanbul, 1179 noktada 4011 kameralı bir sistemle izleniyor. MOBESE Muhaberat Merkezi'ndeki polisler, her an ekranların karşısında dijital sistemin her türlü kolaylığından faydalanıyor. SABAH, MOBESE Muhaberat Merkezi'ne girerek, yaklaşık 13 milyon kişinin yaşadığı megakent İstanbul'u görevli polis ekipleriyle bir de kameralardan izledi. İstanbul'un en işlek yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi'nden diğer tüm caddelere dönen kameralarla sanki o sokaktaymış gibi takiplerini sürdüren polisler, olası bir olayın tespitini anında yapıyor. 155 polis imdat hattına gelen bir ihbarda, olay yeri anında büyütülüp, ilk görüntülere ulaşılıyor. 2010'un ilk 10 ayında adliyelerden 2 bin 500 olay için görüntü analizleri MOBESE merkezinden talep edilmesi, MOBESE'nin adaletin dağıtılmasında da ne kadar önemli bir yer tuttuğunu gösteriyor.

ANINDA ÇALINTI ARAÇ TESPİTİ

MOBESE ile plaka tespitinin yapılabilmesi de birçok çalıntı aracın bulunmasında da büyük kolaylıklar sağlıyor. Gişelerden geçen her aracın plakası kameralara takılıyor ve bu sayede çalıntı araç tespiti anında yapılıyor. İstanbul'a giriş çıkış yapanlar da kameralar sayesinde tespit edilebiliyor. Teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştirilen MOBESE ile artık daha net görüntüler elde edebilmek mümkün. Miting alanlarında ya da futbol maçlarında kameraların zoom yapabilme özelliği ile olası olayların önüne geçiliyor. Olay çıkarma eğiliminde olanlar kameralarla tespit edilip, kısa sürede müdahale ediliyor. Kamuya açık alanlarda yapılan yakınlaştırma işleminde, evlerin içine yani özel alana girdiğinde birden ekran kararabiliyor. İnterpol Bilişim Ödülü birinciliğine sahip olan MOBESE, İstanbul'un her ilçesinde bulunuyor. Kameralar, her ilçenin kendi suç haritasına göre belirlenen yerlere yerleştirilmiş durumda. Helikopterden bile görüntü aktarma sistemi var.

'MOBESE TURU DÜZENLİYORUZ'

İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Erbil, MOBESE'nin kurulduğu yerlerde suç oranın düştüğünü de belirterek, şunları söylüyor: "Polis belki uyuyabilir ama bu sistem uyumaz. Polis biyolojik olarak gözünü kapadığında MOBESE polisin dijital gözü olarak, uyumuyor. FBI hayran kaldı. Alman İçişleri Bakanı bu kadar entegre bir sistem hiçbir ülkede görmediğini söyledi. En iyi teknolojiyi kullanıyoruz. Yabancı heyetler akın akın MOBESE sistemini görmeye geliyor. Artık, önce Boğaz turu düzenliyoruz, sonra MOBESE gezisi..." Erbir, MOBESE kameralarının bulunduğu noktalarda ev alımlarının da yükseldiğine dikkat çekerek, "Çünkü bu noktalar güvenlikli. Buralarda evi olanlar rahat" diyor.

'POLİS UYUR MOBESE UYUMAZ'

İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Erbil, "Polis belki uyuyabilir ama bu sistem uyumaz. En iyi teknolojiyi kullanıyoruz. Yabancı heyetler akın akın MOBESE'yi görmeye geliyor" dedi.

SUÇLUNUN PEŞİNİ BIRAKMIYORLAR

İstanbul'un en işlek caddelerinden İstiklal Caddesi'nden diğer caddelere dönen kameralar suçlunun takibini sürdürmeyi kolaylaştırıyor. 155'e gelen ihbarla olay yeri anında büyütülüp ilk gürüntülere ulaşılıyor.

'Mobese'lendiler

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre şu anda Türkiye'de 58 ilde MOBESE kullanılıyor. 15 ilde bu sistem yapım aşamasında. Hedef 2010 sonuna kadar 81 ilin tamamında bu sistemi hayata geçirmek. Sistem sayesinde Türkiye genelinde binlerce olay aydınlatıldı. MOBESE'ye yansıyan bazı ilginç olaylar şu şekilde:

Ekim 2005: Maslak'taki OPET istasyonuna bombalı saldırı düzenleyen şüphelinin yakalanmasını MOBESE kameraları sağladı. Akaryakıt istasyonunun güvenlik kameralarından bombacının olay yerine mavi renkli Tofaş marka bir araçla geldiği, önce tuvavelete, ardından da kendisine müşteri süsü vermek için markete girdiği belirlenmişti.

Kasım 2009:

Antalya'da Fener Mahallesi, eski Lara Yolu'ndaki Falez Parkı'nda otomobilinin içinde esrar paketleyen E.S., MOBESE kameralarınca görüntülendikten sonra yakalandı. Şüphelinin üzerinde 60 gram esrar ele geçirildi.

Mart 2008:

Konya Merkez Meram ilçesinde, yol kenarlarındaki telefon kulübesine tuvaletini yapan İ.H. isimli şahsın MOBESE kamerasından fark edilmesi üzerine olay yerine polis ekipleri gönderildi. Aşırı derecede alkollü olduğu belirlenen İ.H. hakkında, Kabahatlar Kanunu'ndan işlem yapılarak 62 YTL para cezası kesildi.

Haziran 2007

Beytüşşebap polis noktasına saldırı için gelen PKK'lı teröristler, MOBESE kameraları tarafından görüntülenince polis önlem aldı. Çıkan çatışma sırasında kaçamayacağını anlayan PKK'lı üzerindeki bombanın pimini çekti ve parçalanarak öldü.

Eylül 2010:

Kahramanmaraş'ta, kasaptan 292 kilo et çaldıkları iddia edilen 3 şüpheli, görüntüler izlenerek yakalandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber