2011 nüfus sayımında sokağa çıkma yasağı kalkıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2010 16:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kars Valisi Ahmet Kara, 2011'deki nüfus sayımında sokağa çıkma yasağının kaldırılacağını söyleyerek, "Hayvan sayar gibi sayma işini artık bıraktık." dedi.

Dünya İstatistik Günü nedeniyle açıklama yapan Vali Ahmet Kara, bütün ekonomik ve sosyal politikaların sağlıklı istatistiki veriler üzerine temellendirildiğini ifade etti. İstatistik veriler baz alınarak ekonomik ve sosyal politikaların belirlendiğini vurgulayan Vali Kara, "İstatistikler ne kadar sıhhatli olursa devletlerin, hükümetlerin uygulayacağı politikalar da o kadar sağlıklı olur. Örneğin sağlıklı bir nüfus sayımını uzun süre Türkiye Cumhuriyeti beceremedi. Yani ya köydeki nüfus şehirlerin üzerine yazılıyordu ya şehirdeki nüfus köylerin üzerine yazılıyordu. Mesela mülkiye müfettişi olduğum zaman Eminönü'ne gittim. Belediye başkanı gündüz nüfusunun 200 bin, gece nüfusunun ise 20 bin olduğunu söyledi. Dolayısıyla benimle ilgili hükümetlerin, devletin aldığı tedbirlerin hiçbiri gerçekçi olmuyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin geldiği, uyguladığı en güzel noktanın Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi olduğunu ifade eden Vali Kara, "Son yapılan nüfus sayımı daha gerçekçi. Hatta tamamen gerçekçi ve bundan sonraki sayımların da daha sıhhatli olacağını düşünüyorum. Bundan sonraki nüfus sayımları 2011'de yapılacak. 2011'de artık sokağa çıkma yasağını da kaldırıyoruz. Yani çok affedersiniz böyle hayvan sayar gibi sayma işini artık Türkiye'de bıraktık. Sokağa çıksın vatandaş, ama vatandaş normal beyan edecek, gelip belki kendisi başvurup sayılmadıysa 'sayılmadım' diyecek. Ayrıca bilim adamlarına önemli imkânlar sunuyor istatistikler. Çünkü bilim adamları da bu istatistiklere bakarak, bunları yorumlayarak çıkarımlarda bulunmaktadırlar. Gelecekteki öngörülerini, gelecekteki tahminlerini veya bilimsel tespitlerini istatistiklere dayandırmaktadırlar." diye konuştu.

Vali Kara, Nüfus Genel Müdürlüğü'nün Türkiye İstatistik Kurumu gibi Başbakanlık'a bağlı olarak, hatta onunla iç içe aynı kurumda çalışması gerektiğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber