Dershane öğrencileri otobüs işgal etti

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 01 Kasım 2010 15:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İZMİR'de aynı anda, aynı yerde Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım kararlarıyla ilgili iki farklı eylem gerçekleşti. Üniversite sınavına hazırlık için dershaneye giden lise mezunu beşi kız yedi öğrenci, öğrenci kartlarının iptal edilmesine tepki için Bahri Baba Parkı durağında 33 numaralı Kadifekale- Konak otobüsünü ücretsiz binişle 15 dakika işgal etti.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi de, 2009'da mahkeme kararıyla iptal edilen ulaşım zammından kalan 7 aylık zam farklarının ödenmesi için kampanya başlattı.

İZMİR'de aynı anda, aynı yerde Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım kararlarıyla ilgili iki farklı eylem gerçekleşti. Üniversite sınavına hazırlık için dershaneye giden lise mezunu beşi kız yedi öğrenci, öğrenci kartlarının iptal edilmesine tepki için Bahri Baba Parkı durağında 33 numaralı Kadifekale- Konak otobüsünü ücretsiz binişle 15 dakika işgal etti. Eşitlik ve Demokrasi Partisi de, 2009'da mahkeme kararıyla iptal edilen ulaşım zammından kalan 7 aylık zam farklarının ödenmesi için kampanya başlattı.

Konak Meydanı'na yakın Bahri Baba Parkı otobüs durakları üst üste iki toplu ulaşım eylemine sahne oldu. EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı ve partililer, Büyükşehir Belediyesi'nin, mahkeme kararıyla iptal edilen zamlı tarifeden kaynaklanan fazla tahsilatın, kentkartlara yeniden yüklenmesi için kampanya başlattı. EDP'liler, ?Büyükşehir'den alacaklıyız' kampanyası çerçevesinde, İzmirlilere hazırladıkları dilekçeleri dağıttı. Kimi vatandaşlar dilekçeleri doldurup, imzaladı. Cangı, ?Bu dilekçelere dolum makbuzunu de ekliyoruz. İptal edilen zamlı tarifenin geçerli olduğu yedi ayda ne kadar fazla ödeme yaptığımızınn belirlenmesini ve tarafımıza ödenmesini istiyoruz. Belediye İzmirlilere borçludur. Alacaklarımız için dilekçesini alan 4 Kasım 2010 saat 12.30'da Büyükşehir Belediyesi kapısı önüne gelsin? dedi.

DERSHANE ÖĞRENCİLERİNDEN DESTEK

EDP'nin eylemine, taşıdıkları ?Ulaşım hakkımız engellenemez. Kentkart ulaşım mağduru dershane öğrencileri' pankartı taşıyan beşi kız 7 dershane öğrencisi de destek verdi. Lise mezunu olduklarını, üniversiteye girmek için sınava hazırlandıklarını belirten öğrenciler, dershaneye gittikleri için artık öğrenci sayılmadıklarından yakındı. Öğrenci kartlarının iptal edildiğini belirten öğrenciler tepkilerini şöyle dile getirdi:

?Üniversiteyi kazanamamak bizim suçumuz gibi hesabı bize kesiliyor. Başarısız olmamız eğitim kurumları ve eğitim sisteminin aksaklığından kaynaklandı. Bizler, işçi- emekçi ailelerin çocukları olarak dershane ücretlerini öderken zorlanıyoruz. Şimdi de indirimli ulaşım hakkı elimizden alındı. Öğrenci olduğumuz kabul edilmeli, bize de öğrenci kartı verilmeli.?

OTOBÜS 20 DAKİKA BEKLEDİ

Dershane öğrencileri daha sonra eylemlerinin ses getirmesi için, durakta yolcu bekleyen 33 numaralı Kadifekale- Konak otobüsüne ücretsiz bindi. Otobüs şoförünün kart göstermeleri çağrısına yanıt vermeyen öğrenciler, otobüsün arka kısmına geçti. Burada, pankartı yeniden açtı. Öğrencilerle birlikte destek olmak için EDP'li yöneticilerin bazıları da otobüse bindi. Ancak ESHOT hareket memuru otobüs şoförüne, öğrenciler kentkartla ücreti ödeyene kadar hareket etmemesi talimatı verdi. Öğrenciler, otobüste eylemi neden gerçekleştirdiklerini yolculara megafonla anlattı, destek istedi. Öğrenciler sık sık ?Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır? sloganı attı. Yolcular önce alkışladı. Ancak, 12.45'te kalkması gereken otobüs dolmasına karşın 20 dakika hareket etmeyince, öğrenciler ile yolcular arasında tartışma çıktı. Yolculardan bazıları acele işleri olduğu mazeretleri öne sürüp öğrencilerden inmelerini istedi. Bazıları ise ?Neden Kadifekale otobüsünü seçtiniz? Mavişehir otobüsünde eylem yapsaydınız. İşimizden gücümüzden oluyoruz? diye çıkıştı.

YOLCULARA SİTEM

EDP'li yöneticiler de ESHOT yetkililerine eylemin sembolik olduğunu, otobüs kalktıktan bir durak sonra, Varyant'da öğrencilerin ineceklerini söyledi. Ancak ESHOT hareket memuru otobüsü kaldırmadı. Otobüste artan gerginlik üzerine, bir öğrenci yolculara ?İşçi, emekçi çocukları olan bize destek vermenizi bekliyorduk. Ancak, bizi çok şaşırttınız? dedi. Öğrenciler, EDP'lilerin de isteğiyle otobüsten indi. Öğrenciler, belediyenin kendilerini vatandaşla karşı karşıya getirmek için otobüsün kalkmasına izin vermediğini ve başarılı olduğunu önesürdü. Eylem sona erince, otobüste seferine çıkabildi. Öte yandan, otobüsteki gerginlik süresince başından beri olay yerinde olan polis, hiçbir müdahalede bulunmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber