Tedavi Yardımına İlişkin Talimatta Neler Değişti?

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan tedavi yardımına ilişkin bütçe uygulama talimatı dün değişmişti. Bu değişiliğin tam metnini dün yayımladık. Hem bu değişikliğe hem de Bütçe ile ilgili diğer verilere Mevzuat/2005 Bütçe Verileri kategorisi altından ulaşabilirsiniz. Dün yayımlanan değişikliğe ilişkin olarak hazırladığımız dosya için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 16 Mart 2005 12:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAPILAN DEĞİŞİKLİK
1- Talimatın 2.2 nci maddesine sekizinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Ayakta tedavi gören hastalara ait sevk evraklarının hastalara verilen suretlerine (tek hekim tarafından verilen istirahat raporlarına ilişkin sevk evrakları hariç) muayene ve tedavi işlemlerinin tamamlanması sonrasında kurum baştabibinin onayı ve mühür tasdik işlemi yapılmayacaktır."

ANLAMI:
Talimatın 12'inci maddesinde daha önce, ayaktan hastalar için yazılan reçetelerde, reçeteyi yazan hekimin imzası ve kaşesinin (kaşede kurumun adı, hekimin uzmanlık dalı ve diploma numarası mutlaka yer alacaktır.) bulunacağı ayrıca kurum başhekiminin onayının ve mührünün aranmayacağı belirtilmiştir. Bu değişilik ile hastanece düzenlecek sevk avraklarında da kurum baştabibinin onayının ve mührünün aranmayacağı belirtilmiştir.


YAPILAN DEĞİŞİKLİK
2- Talimata 2.5 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde ilave edilmiştir.
"2.6. Kurum Tabiplikleri
Bünyesinde birinci basamak laboratuar hizmeti vermeyen ya da yeterli donanımı olmayan kurum tabipliklerinde, hekim tarafından Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan özel tıp merkezleri ve özel laboratuarlar veya resmi sağlık kurum ve kuruluşlarından; tam kan sayımı, kanama ve pıhtılaşma zamanı tayini, periferik yayma, lökosit formül, açlık kan şekeri ölçümü, sedimantasyon, kan grubu tayini, temel idrar tetkikleri, gaita mikroskopisi ve gebelik testine ilişkin laboratuar tetkikleri ile direkt grafiler istenebilir. Ancak hastalara ayrıca muayene ücreti tahakkuk ettirilemez."

ANLAMI:
Bazı kamu kurumlarında yeterli donanım olmadığı için laboratuar hizmeti verilmemektedir. Yapılan bu değişiklik memura, Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan özel tıp merkezleri ve özel laboratuarlar veya resmi sağlık kurum ve kuruluşlarından belirtilen tahlilleri muayene ücreti ödemeksizin yapma imkanı getirilmiştir.


YAPILAN DEĞİŞİKLİK
"
3- Talimatın 8 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan 169, 127 ve 85 rakamları sırası ile 169,49 , 127,12 ve 84,75 olarak; birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrası madde metninden çıkarılmıştır.
?Memur ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin böbrek, üreter ve safra kesesi taşlarından kaynaklanan rahatsızlıklarının ESWL metodu ile tedavisi, Talimatın 20.7.2 nci maddesinde tanımlanan resmi sağlık kurulu raporuna istinaden resmi veya özel sağlık kurum veya kuruluşlarında yapılabilir.?
?Bu konuda yeni bir düzenleme yapılmadığı sürece, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 26/08/1988 tarihli ve II/Yön.Hizm. Şb.Md. (Mev. 3120)/ 1869 sayılı Genelgesine uyulacaktır. Radyolojik veya sonografik bulgular dikkate alınarak düzenlenecek bu raporlarda kırılacak taşın sayısı ve ?mm? cinsinden boyu mutlaka gösterilecektir.?

ANLAMI:
Böbrek, üreter ve safra kesesi taşlarından kaynaklanan rahatsızlıklarının ESWL metodu ile tedavisine ilişkin resmi sağlık kurulu raporuna tanımı değişmiştir. Daha önce "aşağıda tanımlanan" derken yeni değişiklik ile "Talimatın 20.7.2 nci maddesinde tanımlanan resmi sağlık kurulu raporu" olarak değiştirilmiştir. Bu da şu şekildedir: "20.7.2. ESWL Tedavisi İçin Düzenlenecek Sağlık Kurulu Raporları
ESWL yöntemi ile yapılacak taş kırdırma tedavileri için gerekli olan sağlık kurulu raporları; bünyesinde var ise üç üroloji uzmanının katılımı, bulunmaması halinde üroloji uzmanı ile birlikte bu uzmanlık dalına en yakın dallardan iki uzman tabibin katılımı ile üç uzmandan oluşan sağlık kurullarınca düzenlenecektir.
Bu raporlar yukarıda belirtilen şartları haiz sağlık kurulu raporu vermeye yetkili resmi sağlık kurumu veya üniversite hastanelerinden (ilgili personel için askeri hastanelerden) alınacaktır. Bu hastanelerden alınan sağlık kurulu raporları başka bir hastaneye teyit ettirilmeyecektir."


YAPILAN DEĞİŞİKLİK
"4- Talimatın 10.3.1 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Evli olan memurun kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu eşinin kısırlığa bağlı olarak tüp bebek tedavisi olması gerektiğinin, eğitim ve üniversite hastaneleri tarafından Talimatın 20.7.3 üncü maddesinde belirtilen esaslara uygun olarak düzenlenecek resmi sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi zorunludur.?

ANLAMI:
Kısırlığa bağlı tüp tedavisine ilişkin resmi sağlık raporunun tanımı değişmiştir. Yeni tanım "eğitim ve üniversite hastaneleri tarafından Talimatın 20.7.3 üncü maddesinde belirtilen esaslara uygun olarak düzenlenecek resmi sağlık kurulu raporu" olarak değiştirilmiştir. Talimatın 20.7.3 maddesinde şu açıklama yer almaktadır:
"20.7.3. Tüp Bebek Tedavileri İçin Düzenlenecek Sağlık Kurulu Raporları
Tüp bebek tedavisi için gerekli olan sağlık kurulu raporları; iki kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve bir üroloji uzmanının katılımı ile üç uzmandan oluşan sağlık kurullarınca düzenlenecektir. Bu raporların eğitim, eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversite hastanelerinden alınması zorunludur."


YAPILAN DEĞİŞİKLİK

10- Talimatın eki Yurtdışında Tedavi Amacıyla Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Resmi Sağlık Kurumları Listesine (EK-1) aşağıdaki resmi sağlık kurumları ilave edilmiştir.
?22. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
23. Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
24. İstanbul Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi
25. İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi?

ANLAMI:
Belirtilen dört hastane yurt dışında tedavia amacıyla sağlık kurulu raporu vermeye yetkili listeye eklenmiştir.

Yapılan diğer değişiklikler için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber