Teşvikte IMF'in dediği olacak...

Haber Giriş : 16 Mart 2005 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bütçeye ek yük getireceği iddiasıyla IMF'nin karşı çıktığı teşvik tasarısının, yeni stand-by düzenlemesinin nisanda onaylanmasını sağlayacak şekilde revize edileceğini söyledi. Financial Times ile söyleşisinde ayrıca Avrupa Birliği reform çalışmalarına da değinen Gül, hükümetin reform taahhütlerini yerine getiremediği yönündeki eleştirileri reddederek, birlik ile ekim ayında başlatılacak katılım müzakerelerine yönelik hazırlıkların yolunda gittiğini söyledi.

İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan habere göre Bakan Gül, teşvik tasarısındaki değişikliklerin, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) gelen taleplerden çok yerel sanayicilerden gelen eleştiriler doğrultusunda hazırlandığını vurguladı. Fon ile 10 milyar dolarlık desteği de içeren yeni stand-by düzenlemesi hazırlıkları içinde olan hükümet, geçen aralık ayında taslak niyet mektubu üzerinde mutabakata varmış, 2005'in ilk aylarında da yürürlüğe girmesi öngörülmüştü. Ancak, yasal düzenlemelerdeki gecikme sebebiyle IMF İcra Kurulu toplanamamıştı. İcra Kurulu'nun toplanması için bankacılık ve sosyal güvenlik düzenlemelerinin Meclis'e sevki, Gelir İdaresi tasarısının ise yasalaşması gerekiyor.

Bakan Gül, tasarının IMF ile aralık ayında anlaşmaya varıldığı şeklinin ötesine geçtiğinin farkında olduğuna ve Türk iş dünyasından tasarının adaletsiz bir rekabet yaratacağı yönünde ?çok güçlü eleştiriler' geldiğine dikkat çekerek, ?Yeniden gözden geçireceğiz.? dedi. Devlet Bakanı Ali Babacan da geçen hafta yaptığı açıklamada, stand-by'ın yürürlüğe girebilmesi için bankacılık, sosyal güvenlik ve gelir idaresi ile ilgili düzenlemelerin yanı sıra teşvik yasasının da tamamlanması gerektiğini belirterek, teşvik tasarısının da gerekli koşullar arasında olduğunu ima etmişti. Hükümetin 36 ilde uygulanan teşvikleri 49 ile çıkaran yasa tasarısı daha kapsamlı şekilde değerlendirilmek üzere Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan alt komisyona gönderilmişti.

Financial Times ile söyleşisinde ayrıca Avrupa Birliği reform çalışmalarına da değinen Gül, hükümetin reform taahhütlerini yerine getiremediği yönündeki eleştirileri reddederek, birlik ile ekim ayında başlatılacak katılım müzakerelerine yönelik hazırlıkların yolunda gittiğini söyledi. AB, gerek Türkiye ile ilgili yazılı belgelerinde gerekse de yetkililerin açıklamalarında Türkiye'nin gerçekleştirdiği yasal reformlardan övgüyle bahsederken, uygulamadaki eksikliklere dikkat çekiyor. Bakan Gül, AB'nin, hak ve özgürlükler alanındaki yasal düzenlemelerin uygulamaya geçirilmesinde eksiklik olduğuna ilişkin eleştirileri için de ?En önemli şeyin ?reformların' uygulanması olduğunu biliyoruz. Devam edeceğiz. Hiçbir şekilde burada durmayacağız.? şeklinde konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber