Milli Eğitim Şurası'nda zorunlu eğitimin 13 yıl oması için tavsiye kararı alındı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2010 12:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

18. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda, Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun, zorunlu eğitimin 1+ 4+4+4 olmak üzere 13 yıl olarak düzenlenmesi teklifi kabul edildi. Şura kararları, tavsiye niteliği taşıyor.

18. Milli Eğitim Şurası çalışmaları 4. gününde devam ediyor. Şura genel kurulunun sabah oturumunda söz alan Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, İlköğretim-Ortaöğretim Komisyon Raporu'nun 2. maddesi (Gelişim özellikleri bakımından farklı düzeylerdeki öğrencilerin bir arada bulunmasının ortaya çıkardığı pedagojik sorunların ortadan kaldırılması için ilköğretim okullarında 8 yıllık zorunlu eğitimin öğrencilerin yaş ve gelişim özellikleri dikkate alınarak kademelendirilmesi, fiziksel mekanların bu kademelere göre öğrencilerin ayrı alanlarda eğitim görmelerini sağlayacak biçimde bölümlendirilmesi, okulların öğrenme alanları olmanın yanında, bir kültür merkezi ve yaşam alanları olarak düzenlenmesi) 'Eğitim süreleri 1 yıl okul öncesi eğitim, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık eğitimi, 4 yıl ortaöğretim olmak üzere zorunlu eğitimin 13 yıl olacak biçimde düzenlenmesi' teklifinde bulundu.

Gündoğdu'nun söz konusu önergesinin okunmasının ardından Eğitim İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, konunun kesintisiz eğitim noktasında çok önemli olduğunu belirterek, lehte ve aleyhte söz hakkı verilmesini talep etti. Adıbelli, "Neden olsun, neden olmasın? Bilimsel mi? Pedagojik mi? Kimse bunu söylemiyor." diyerek teklife tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise 60'a yakın genelge bulunduğuna dikkat çekerek, bu konuda yeni bir usul tartışması açılmamasını istedi. Salondaki herkesin, önergeyi okuyarak anlayabilecek durumda olduğunu söyleyen Çubukçu, ardından oylamaya geçti. Çubukçu, oylama sonucunda önergenin kabul edildiğini açıkladı.

Gündoğdu'nun verdiği önerge kapsamında, 'ortaöğretime geçişte öğrencilerin ilgi ve yetenekleri dikkate alınarak rehberlik ve yöneltmenin yapılması', 'zorunlu eğitimin ortaöğretimi de kapsayacak şekilde düzenlenmesi' ve '9. sınıftaki derslerin okul türüne göre düzenlenmesi' maddeleri de kaldırıldı.

Eğitim İş Başkanı Yüksel Adıbelli'nin konuyla ilgili divana sunduğu tekriri müzakere talebi de yapılan oylama sonucunda reddedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber