Mortgage Sistemi'nin 2006'da devreye girmesi hedefleniyor

Haber Giriş : 16 Mart 2005 19:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, ipoteğe dayalı konut edindirme sisteminin (Mortgage) 2006 yılı başında devreye girmesini hedeflediklerini ifade ederek, bu sistemin bankaların verdikleri ev kredisi sistemiyle karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Okan Üniversitesi'nde konferans veren Cansızlar, Mortgage sisteminin dünyada 150-200 yıldır kullanıldığını ancak Türkiye için yeni olduğunu belirtti.

Mortgage sisteminin bankadan konut kredisi alma sistemiyle karıştırıldığına işaret eden Cansızlar, şunları kaydetti:

"Bu sistemde vatandaş konut almak istediği zaman ki bu konut bitmiş, imara uygun ve iskan izni alınmış konut olması zorunludur, kredi veren bir bankaya başvuracak. Konutun maliyetinin yüzde 75'ini bankadan alacak. Bankanın 15-20 yıllık vadeli kredi vermesi mümkün değil. Bu nedenle bir model getirdik. Bankanın bunu gidip kırdırabileceği bir üst ipotek finansman kuruluşu kurduk. Taslakta böyle. İpotek finansman kuruluşuna gidecek ve havuzda biriken ipotekler, menkul kıymetleştirmeyle piyasaya sürülecek. Piyasada yerli ve yabancı yatırımcılar orta ve uzun vadeli kağıtları satın alacak ve yine havuza gelen para, bankacılar ya da özel finans kurumları tarafından yine vatandaşın konut ihtiyacını karşılamada kullanılacak."

tnn

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber