YÖK'ü protesto eden öğrenciler TBMM'ye yürüdü

Haber Giriş : 05 Kasım 2010 15:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

- Gençlik Federasyonu üyeleri, YÖK'ün kuruluş yıl dönümünü protesto etmek için TBMM'ye yürüdü.

Yüksel Caddesi'nde toplanan federasyon üyesi bir grup öğrenci, YÖK'ü protesto eden sloganlar attı. Öğrenciler daha sonra TBMM'ye kadar yürüdü.

TBMM Dikmen Kapısı önünde federasyon adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Gökçe Uluada, YÖK'ün demokratik, bilimsel parasız eğitimin önüne set çektiğini, düşünmeyen sorgulamayan, üretmeyen, sadece düzenin verdiğini tüketen bir gençlik yarattığını önü sürerek, YÖK'e karşı olduklarını söyledi.

Eğitimin her geçen gün paralı hale geldiğini, niteliksiz ve bilimsel olmayan bir eğitimin dayatıldığını öne süren Uluada, demokratik, bilimsel ve parasız eğitim istediklerini dile getirdi.

Basın açıklamasının ardından üç öğrenci, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile görüşmek üzere TBMM'ye girdi.


AİBÜ'DE ÖĞRENCİLER YÖK'Ü PROTESTO ETTİ

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) bir grup öğrenci, Yüksek Öğretim Kurulu'nu (YÖK) protesto etti.

Üniversite birimlerinin bulunduğu alanda yürüyüşe geçen grup, fakülte binası önünde basın açıklaması yaparak YÖK'ün kaldırılmasını istedi. Polisin ve çevik kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde ellerinde Kürtçe ve Türkçe sloganların yer aldığı pankartlar taşıyan öğrenciler, "Katil polis üniversiteden defol", "Eşit, parasız, bilimsel ana dilde eğitim", "YÖK kalkacak polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek", "Müşteri değiliz öğrenciyiz" şeklinde sloganlar attı. Grup daha sonra

yanlarında getirdikleri seyyar tahtada Kürtçe ders işledi. Yaklaşık 30 kişilik grup, birkaç gün içerisinde yapılacak olan eylemlere katılmak üzere olaysız dağıldı.


ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YÖK'Ü PROTESTO ETTİ

Adıyaman Üniversitesi'nde bir grup öğrenci Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) kuruluş yıl dönümünde YÖK'ü protesto ederek, ana dilde eğitim istedi.

Adıyaman Üniversitesi'nde okuyan Adıyaman Demokratik Öğrenciler Derneği'ne üye öğrenciler Kürtçe sloganlar, Kürtçe dövizlerle YÖK'ü protesto ederek, ana dilde eğitim istedi. Adıyaman Üniversitesi ana nizamiye kapısı önünde gerçekleştirilen protesto eyleminde polis ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı.

Sloganlar eşliğinde giriş kapısının önüne gelen öğrenciler adına basın açıklamasını Cihan Kaya yaparak, YÖK'ün üniversiteleri denetim altına aldığını ve akademik özgürlüklerin kısıtladığını vurguladı.

Cihan Kaya, "Sadece akademik özgürlüklerin değil düşünce ve anlatım özgürlüğünün de önünde engel olan YÖK tüm hükümetlerin gündeminde yer almasına rağmen bir türlü kaldırılamadı. Oysa YÖK'ün sadece öğretim üyelerini araştırma görevlilerini ve öğrencileri değil, tüm toplumu ve geleceği etkilediği bir çok kesim tarafından da görülmektedir. YÖK Türkiye de iktidarların, politikalarını yaymak için okullarda maşa olarak kulandan bir organ halini almıştır. YÖK'ün darbenin ve sermayenin üniversiteler üzerindeki

baskı aygıtı olduğu açıkça görülmektedir. Üzerinde durulması gereken bir diğer önemli husus da dilin hala tutsak oluşudur" dedi.

Kaya, ana dilde eğitim konusunda ise, "Osmanlı döneminde doğu medreselerinde eğitim dili olan Kürtçe'nin yeniden eğitim dili olarak iadesinin zamanı gelmiştir. Milyonlarca insanımızın dilini, sadece söz ve sesle sınırlamak, yazı ve eğitim dili olmasına karşı çıkmak onlara dil haklarını vermiş olmak sayılır mı? Bu sadece dili yok etmenin başka bir yöntemidir" diye konuştu.

Öğrenciler yapılan basın açıklamasının ardından Kürtçe müzik eşliğinde halaylar çekerek, olaysız bir şekilde dağıldılar.

AA - İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber