'Uzman'ından sözleşmeli er uyarısı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Kasım 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Uzmanlar Derneği'nden, 'Sözleşmeli Er' projesine yönelik uyarı var: Uzman erbaşlıktaki yanlışlara düşülmemeli. Terörle mücadelede ön safta yer alan uzmanlar, 45 yaşında kapının önünde kondu. Kimi çaycı, kimi garson oldu

TSK'da profesyonelleşmenin en önemli adımlarından biri olarak görülen 'sözleşmeli er' sistemine ilişkin uyarı var. 'Uzman erbaşlık' konusunda karşılaşılan sıkıntılara dikkat çeken Emekli Uzmanlar Derneği (EMUZDER) Genel Başkanı Esef Merdoğlu, 'Sözleşmeli er modeli, 1986'da uzman erbaşlık sisteminin başlangıcına benziyor. Terörle mücadelede profesyonel askerlerin görev alması için uzman erbaşlık başlatılmıştı ancak hem süre konusunda sıkıntılar yaşandı hem de ilişikleri kesilen yüzlerce kişi ve aileleri perişan oldu. Yeni sistemde bu hatalar giderilmezse, bu sorunlarla yine karşılaşılır' dedi. Merdoğlu'nun tespitleri şöyle:

- AYNI SIKINTILAR YAŞANIR:Uzman erbaşlar, 31 yaşına kadar 6 yıllığına alınmıştı. Yaş sınırı 35 ve 45'e kadar uzatıldı. 45 yaşına gelen bu personel ne yapacağını şaşırdı. Yıllarca terörle mücadele eden, arkadaşını şehit veren uzman erbaşlar o yaşta işsiz kaldı. Çaycılık yaparak geçimini sağlamaya çalışan arkadaşlarımız var. Şimdi aynı sorunlar 'sözleşmeli er' modeli için de görünüyor. Çünkü, onlarla da belli bir süreden sonra ilişik kesilecek.

- EN ZOR GÖREVLER ÜSTLENİLİYOR AMA:Uzman erbaşlar halen zor şartlarda görev yapıyor. Hastalık ve diğer sebeplerle 3 aydan fazla istirahat izni alanlar, 1 aydan fazla disiplin cezası olanlar meslekten atılıyor. Orduevi ve lojmanlardan yararlanamıyor. Herkesten çok ölme ihtimali olan uzman erbaşlara, emeklilik imkanı, psikolojik destek verilmiyor. ABD, Irak ve Afganistan'da savaşan askerlerin bütün ihtiyaçlarıyla uğraşırken, bizde işsiz olduğu için elektriği kesilen arkadaşlarımız var. Sözleşmeli er modelinde ilişik kesildikten sonraki aşama planlanmazsa, benzer sıkıntılar yaşanabilir.

PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLANMALI

merdoĞLU önerilerini de şöyle sıraladı: Sözleşmeli erlere bin 500 TL maaş ve 6 yıl sonra görevi sona erince 60 bin TL ikramiye verilecek. Bekarlar tercih edilecek ve evlenemeyecekler. Kışlada kalacaklar. Bizim yaşadığımız sorunların yaşanmaması için şu adımlar atılmalı:

- Görevin ağırlığı ve yıpratıcılığı göz önüne alınarak erken emeklilik fırsatı verilmeli.

- 6 yıllık görev süresi sonunda sınav yapılarak başarılı olanların uzman erbaş ve 45 yaş sonrasında da astsubaylık için önleri açılmalı.

- Göreve başlarken kalite aranıp, okullarda eğitimleri de verilmeli.

- Özel lojmanları ve sosyal tesisleri olmalı.

- Özel eğitim ve programları oluşturulmalı.

- Psikolojik destek imkanları verilmeli.

Hakkı KURBAN / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber