Merkez Bankası faiz indirimi nedenini açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2010 12:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, kredi genişlemesinin ısınmaya işaret etmediğini ama ileriye dönük tedbirlerin proaktif olarak alınması gerektiğini söyledi. Yılmaz, dört puanlık faiz indirimin nedenini de açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Kriz Sonrası Finansal Düzen Konferansı" sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yılmaz şunları söyledi: "Bugün itibariyle iç talepteki canlanmanın enflasyon üzerinde olumsuz etkisi^yok. Yapısal reformlar, dalgalı kur rejimi devam edecek. Kambiyo kontrolü düşünülmüyor ama gelen para akımı finansal istikrar açısından da sorun yaratabilir diye düşünüyoruz.

Faiz oranları dışında makro düzenleyici tedbirler alarak finansal istikrarı ön plana çıkarıyoruz, dünkü kararlar bu çerçevede alındı. Aldığımız karar ile yabancıların elde ettiği TL ile daha uzun vadeye gitmelerini ve kalıcı olmalarını amaçlıyoruz. Bu, cari açığın azaltılmasına yönelik bir tedbir. Gecelik borçlanma faizi sıfıra kadar gidebilir ama bugün itibariyle böyle bir düşüncemiz yok.

BDDK ile PPK öncesi görüş alışverişi olması da beklenemez, PPK para politikası kararlarını kendisi alır. Aldığımız kararların güven artırıcı kararlar olduğunu düşünüyoruz.

Bankacılık sektörünün büyümesinin yavaşlatılması söz konusu değil. Bankacılık sektöründe kontrollü bir büyümenin Türkiye için uygun olduğunu düşünüyoruz.

Kredi genişlemeleri yıllıklandırıldığında yüzde 20-25 seviyesinde, bugün itibariyle bu ekonomide ısınmaya işaret etmiyor ama ileriye dönük tedbirler proaktif olarak alınmalı.

Bizim paramızın orta ve uzun vadede değeri Türkiye ekonomisinin orta ve uzun vadeli performansı ile çok ilişkili. Kontrollü bir borçluluk oranının olması için çaba gösteriyoruz.

Bir yıldan uzun mevduatta zorunlu karşılıkların düşürülmesi bir niyet bildirimi, bunun üzerinde çalışıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber