Emniyet, bilimsel metotlarla suçları aydınlatma oranını yüzde 95'e çıkardı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2010 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis teşkilatında asayiş suçlarının soruşturulmasında bilimsel metotların kullanımı, uzman personelin istihdamı ve performans yönetimi, bu suçların aydınlatılmasında önemli katkı sağladı. Şahsa karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranı yüzde 95'e çıktı.

Vatandaşların korku ve endişeden uzak, huzur ve güven içinde bir yaşam sürmesini sağlamak amacıyla 'Polisin Asayiş Suçları İle Mücadele Stratejisinin Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Projesi' 81 ilde faaliyete geçti. Bu kapsamda kurulan 'Güven Timleri ve Yıldırım Ekipleri'nin çalışmaları ile önemli başarılar elde edildi. Vatandaşların yoğun olarak bulunduğu mahallerde sivil kıyafetli görevlilerin sayısı artırıldı. Özellikle sokak suçlarından kapkaça yönelik yürürlüğe konulan Güven Timi-Yıldırım Ekibi uygulamasıyla kapkaç suçu toplumun gündeminden çıkartıldı.

Emniyet teşkilatı suçla mücadele politikasını suçu önlemeye öncelik veren, planlı, projeli, 'teşhis, analiz ve çözüm odaklı' ve çok yönlü bir güvenlik yaklaşımı üzerine bina etti. Bu politika doğrultusunda uygulamaya konulan projeler ile sistematik ve planlı çalışmaların sonucu olarak suçla mücadelede önemli başarılar elde edildi ve asayiş suçlarında kayda değer düşüşler görüldü.

Emniyet verilerine göre 2010 yılının ilk 9 ayında 61 ilde yapılan 111 planlı asayiş operasyonunda, bin 774 şahıs yakalanarak haklarında adli işlem yapıldı. 'Hırsızlık Suçlarıyla Etkin Mücadele Edilmesinin Geliştirilmesi Projesi' ile hırsızlık olaylarına yönelik mücadele yöntemlerinin güçlendirilmesi ve vatandaşların bu suçlara yönelik bilgilendirilmesine ağırlık veriliyor. Halkın gündelik yaşamını etkileyen asayiş suçlarıyla mücadelede geliştirilen bu yeni stratejiler ve projeler sayesinde, büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye'de suç oranlarında düşüşler yaşandı.

Son 3 yılda meydana gelen asayiş olaylarında, kasten öldürme, oto hırsızlığı, gasp, insan ticareti gibi birçok asayiş suçunda düşüşler görüldü. 2007-2008 yılları kıyaslandığında kasten adam öldürme suçunda yüzde 8, oto hırsızlığı suçunda yüzde 26, gasp suçunda yüzde 25 azalma oldu. 2008-2009 yılları arasında kasten adam öldürme suçunda yüzde 4, oto hırsızlığı suçunda yüzde 10 düşüş gerçekleşti. 2009-2010 yıllarına bakıldığında ise kasten adam öldürme suçunda yüzde 7 ve oto hırsızlığı suçunda yüzde 19 oranında düşüşler sağlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber