Batman Belediye Başkanına 'Sayın' cezası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2010 17:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, 2009 yılında Batman'da yayınlanan bir yerel gazeteye verdiği bir röportajında Abdullah Öcalan için "Kürt halk önderi" ve "Sayın" dediği için 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle Atalay hakkında açılan davanın duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Atalay'ın katılmadığı ve Avukatı Mustafa Yıldız'ın hazır bulunduğu duruşmada, mahkeme TMK'ya göre örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle Başkan Atalay'a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Avukatı Mustafa Yıldız yaptığı savunmada, şu görüşlere yer verdi: "Müvekkilimin ifadesinde belirttiği şekliyle beyan ve açıklama, müvekkilimin siyasi kimliği çerçevesindedir. Bu tip açıklamalar gerek anayasamızın 26. Maddesinde ve gerekse de tarafı olduğumuz Avrupa insan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi ile güvence altına alınmış bulunan düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. Nitekim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi pek çok kararında siyasi kimliği ve sorumluluğu bulunanların eleştiri haklarını düşünce ve ifade açıklama haklarının sınırlarının biraz daha geniş tutulması gerektiği şeklindeki ilkesel içtihatları da bulunuyor. Kürt sorunun barışçıl bir şekilde çözümü konusunda beyanda bulunan politikacılar, her ne kadar görüşleri anayasal prensiplere aykırı da olsa, ifade özgürlüğünün korunmasından faydalanmaları gerektiği, bu nedenle de müvekkilimin beraatına karar verilmesi gerektiğini savunuyoruz."

Yıldız'ın savunmasından sonra ara veren mahkeme heyeti, Başkan Atalay'ın TMK'ya göre örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis ile cezalandırılmasına karar verdi.

Karara tepki gösteren Yıldız, kararın hukuki olmadığını, kararı temyiz edeceklerini, kararın onaylanması halinde ise davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber