Öğretmenler daha iyi ücret veren kamu kurumlarına geçmek istiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2010 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES)'in yaptığı araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Ankete katılan öğretmenlerin yaklaşık yarısı fırsat tanınması durumunda daha iyi ücret veren ve sosyal haklar tanıyan kamu kurumlarına geçmek istediğini belirtti. Öğretmenlerin geçmek istedikleri kurumların başında BOTAŞ, RTÜK, TRT, SPK, Merkez Bankası ve Başbakanlık geliyor.

DES, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle 'Türkiye'de Öğretmenlerin Durumu' başlıklı bir anket yayınladı. Araştırma, DES Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından İstanbul, Ankara ve İzmir'de bin 489 öğretmen üzerinden yapıldı.

Ankete göre öğretmenlerin yüzde 82.9'u maaşlarının zorunlu ve zaruri ihtiyaçlarını dahi karşılamadığını ifade ediyor. Öğretmenlerin yüzde 32.7'si banka kredisi alıyor. Yüzde 40.3'ü kredi kartı ile maaşlarını destekliyor. Yüzde 32.9'u ek iş yapıyor. Yüzde 48.3'ü ise harcamalarını keserek maaşlarının yetmesini sağlıyor.

Öğretmenlerin yüzde 86.9'u kamuda en düşük ücret alan grubun öğretmenler olduğunu söylüyor. Yüzde 47.7'si fırsat tanınması durumunda daha iyi ücret veren ve sosyal haklar tanıyan kamu kurumlarına geçmeyi istiyor. Öğretmenlerin geçmek istediği kurumların başında BOTAŞ, RTÜK, TRT, SPK, Merkez Bankası ve Başbakanlık geliyor.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 62'Sİ SİNEMA VE TİYATROYA GİDEMİYOR

Ankete göre öğretmenlerin yüzde 92.4'ü her gün gazete alamıyor. Sadece yüzde 4.5'i branşı ile ilgili yayınları takip edebiliyor. Öğretmenlerin sadece yüzde 6.7'si sinema, tiyatro, konser gibi etkinliklere gidebiliyor. Yüzde 62.5'i bu yıl hiç gidemediğini söylüyor. Öğretmenlerin yüzde 70.5'i kişisel gelişim, kendini yenileme, yetiştirme, master, doktora gibi akademik çalışmalardan kendisini oldukça uzak hissediyor.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 61'İ GELECEKTEN UMUTSUZ

Öğretmenlerin yüzde 61.7'si 2011 yılında hayat standartlarında bir değişiklik beklemiyor. Yüzde 24.6'sı bir iyileşme olacağına inanıyor. Hayat standardında düşüş bekleyenlerin oranı ise yüzde 11.3.

Öğretmenlerin yüzde 40.9'u eğitim sisteminden memnun olmadığını, yüzde 34.4'ü ise 'hiç memnun' olmadığını belirtiyor. Eğitim sisteminden memnun olan öğretmenlerin oranı yüzde 15.7, çok memnun olanların oranı ise yüzde 6.2.

Ankete göre öğretmenlerin yüzde 15.7'si öğretmenlik mesleğinden memnun değil. Yüzde 5.2'si ise hiç memnun olmadığını kaydediyor. Mesleğinden memnun olan öğretmenlerin oranı yüzde 50.7, çok memnun olanların oranı ise yüzde 20.3. Öğretmenlerin yüzde 6.1'i ise mesleği hakkındaki düşüncelerinde kararsız.

Öğretmenlerin yüzde 29.7'si eğitim politikaları başta olmak üzere eğitimin niteliğinden hiç memnun olmadığını, yüzde 30.1'i ise memnun olmadığını ifade ediyor. Memnun olan öğretmenlerin oranı yüzde 25.6 iken çok memnun olan öğretmenlerin oranı yüzde 11.6.

YÜZDE 40'I BAKAN ÇUBUKÇU'YU BAŞARILI BULUYOR

Öğretmenler arasında Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu başarılı bulanların oranı yüzde 40.4 civarında. Yüzde 10.1'i çok başarılı, yüzde 20.1'i başarısız ve yüzde 7.1'i çok başarısız bulduğunu belirtiyor. Yüzde 18.9'luk bir kesimi ise henüz fikir belirtmenin erken olduğu görüşünde.

Öğretmenlerin yüzde 69.9'u Milli Eğitim bürokrasisini 'erkek egemen, yetersiz, donanımsız ve başarısız' buluyor. Yüzde 72.6'sı yaşadıkları sorunları yöneticileriyle paylaşmadığını belirtiyor. Öğretmenlerin yüzde 81.9'u ise terfi, görevde yükselme ve tayin sisteminden şikayetçi.

24 KASIM İKRAMİYESİ İSTİYORLAR

Araştırmayla ilgili verileri yorumlayan DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "GSMH'den eğitime ayrılan pay iki katına çıkarılmadığı, eğitim çalışanlarının başta ekonomik olmak üzere mesleki, özlük ve demokratik hakları geliştirilmediği müddetçe her 24 Kasımlarda çekilen sıkıntılı öğretmen manzaralarının değişmesi mümkün değildir." dedi.

Ortalama bin 450 TL maaş alan öğretmen ordusuyla, yeniden büyük ve müreffeh Türkiye'nin kurulamayacağının altını çizen Avcı, "Topal yürüyen eğitimin koşarak kalkınmayı, çağdaşlığı ve gerek bölgesinde gerekse dünyada liderliği yakalaması mümkün değildir." diye konuştu.

Avcı, şöyle devam etti: "Sayın Başbakan'ımızın ve Sayın Milli Eğitim Bakanı'mızın bu veriler karşısında öğretmenlerimizin durumunu iyileştirecek tedbir ve politikalara yönelmesi ve ayrıca 18. Milli Eğitim Şura'sında sendikamızın teklifiyle karar haline gelen 'Her 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmesi' yönündeki kararı hayata geçirmesini bekliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber