Sağlık Şurasına göre doktorun yanlış teşhisi 'normal'

Haber Giriş : 19 Mart 2005 04:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun tıpta "yanlış teşhis"e ceza verilmesi gerektiği yönündeki kararını, Yüksek Sağlık Şurası'nın "Her zaman doğru teşhise varılamayabilir" görüşüne rağmen aldığı ortaya çıktı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal kararında, penisi olmayan ve anüsü tıkalı bebek için annenin hamileliği boyunca "sağlıklı bir çocuğunuz olacak" diye rapor verilmesinin açıkça bir kusur olduğunu belirterek, doktorlar ve hastanenin tazminata mahkum edilmesini istedi. Genel Kurul'un karar için incelediği dosyada, Yüksek Sağlık Şurası'nın olayla ilgili verdiği karar da bulunuyordu. Türkiye'de tıbbi görüşleri bağlayıcı kabul edilen Yüksek Sağlık Şurası, Ankaralı anne E.K'yı hamileliği boyunca izleyen ve "bebeğiniz sağlıklı" diyen iki doktora ceza verilip verilmeyeceğini tartışmış, şu kararı vermişti: "Tıpta her görüntüleme sisteminin kendine göre hata payının olduğu ve her zaman doğru ve isabetli teşhise tam olarak varılamayabileceği, B. Hastanesi'nin hastanın izlenmesinde dikkatsizlik ve özensizlik göstermediği, gereken bütün tıbbi müdahale ve tedavilerin yapılmış olduğu görüşüne varılmıştır." Şura, bu nedenle B. Hastanesi ile doktorlar C.A ile E.C.'nin kusuru olmadığına karar vermişti.

ADLİ TIP: DOKTOR KUSURLU
Adli Tıp Kurumu'nun görüşünün ise Yargıtay ile aynı doğrultuda olduğu belirlendi. Adli Tıp Kurumu raporunda, olayla ilgili teknik açıklamalar yapıldıktan sonra, "yanlış teşhisin eksik incelemeden kaynaklandığı" şöyle anlatıldı: "E.K.'nın (anne) izlemesini yapan hekimlerin ultrasonografik incelemelerin yanısıra, serumda AFP incelemesini de yaptıkları, ancak tespit edilen AFP düzeyinin gebeliğin o dönemine göre yüksek olduğu, dolayısıyla bu çeşit anomalilerden (bebeğin özürlü doğmasına neden olan rahatsızlık) şüphelenilerek tetkiklerin derinleştirilmesi gerektiğinden, hastaları izleyen doktorların kusurlu bulunduğu görüşü oybirliği ile mütalaa olunur."

AİHM'YE GİDİYOR
Çocukları özürlü olarak yaşamla mücadele eden anne E.K ve baba T.K'nın dava sonuçlandıktan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracakları öğrenildi. Dosyadaki bilgilere göre doktorların "sağlıklı" dediği bebeği, özürlü dünyaya gelen anne E.K, B. Hastanesi'ne hamileliği sırasında 7 kez gitti. Doktorlar 7 kontrolde de bebeğin sağlıklı olduğu gönünde görüş belirttiler.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber