Mahkeme, üye aidatlarını iade etmeyen İLKSAN'ı haksız buldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2010 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkeme, başka bir göreve atanmak suretiyle İLKSAN üyeliği sona eren öğretmenin, kesilen aidatlarının geri ödenmesi talebini reddeden İLKSAN'ı haksız buldu. Mahkeme, aidatın davalı idareye yapılan başvuru tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine karar verdi.

Eğitim-Bir-Sen'in, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde memur olarak görev yaparken, Gaziantep Şehitkamil Mehmet Akif Ersoy Endüstri Meslek Lisesi'ne motorlu araçlar teknolojisi öğretmeni olarak atanmak suretiyle İLKSAN üyeliği sona eren Öcal Sert'in, kesilen aidatlarının geri ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddedilmesi işleminin, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptali ve yapılan kesintinin başvuru tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte ödenmesi talebiyle Gaziantep 2. İdare Mahkemesi'nde açtığı dava sonuçlandı.

Mahkeme, davacının üyeliğinin beş yıldan az olduğu, işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek reddi savunulan davada, İLKSAN'ın, 'Anayasa'nın 125. maddesi hükmü uyarınca hukuka aykırı işleminden dolayı davacının yoksun kaldığı aidat toplamını ödemesine' hükmetti.

Mahkemenin verdiği kararda şu ifadelere yer verildi:

"Uyuşmazlık konusu olayda, davacının üyelik süresinin beş tam yılı doldurmadığından bahisle ödemiş olduğu aidatların iadesinin mümkün olmadığı belirtilmişse de sandık üyeliği döneminde ödenen aidatların tasfiyesi konusu mülkiyet hakkına ilişkin olduğu ve mülkiyet hakkının anayasamızın ikinci kısmında yer alan temel haklardan birisi olduğu, temel hak ve hürriyetlerin ise özlerine dokunulmaksızın yalnızca anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabileceği anlaşıldığından, davacının yukarıda yer verilen yönetmeliğin 20. maddesindeki en az beş tam yıl üyelik koşulunu sağlamadığı gerekçesiyle isteminin reddi yolunda tesis olunan işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmaktadır. Öte yandan, Anayasanın 125. maddesi hükmü uyarınca idarenin hukuka aykırı işleminden dolayı davacının yoksun kaldığı aidat toplamının ödenmesi gerekmektedir."

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, insanların bir sandığa üye olmaya zorlanmasını doğru bulmadıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"4357 sayılı Kanun'un 11. maddesinde sayılan görevlere atanan kişilerin isteklerine bakılmaksızın zorunlu olarak üye yapıldıkları, istekleri dışında aylık ve ücretlerinden bir kısmının aidat olarak kesildiği, yine başka görevlere atanmaları üzerine Sandık'la üyeliklerinin isteklerine bakılmaksızın sona erdirildiği, konunun Anayasa ile güvenceye bağlanmış mülkiyet hakkını da ilgilendirdiği dikkate alındığında; sandığa zorla üye yapılmanın hukuka aykırı olduğu ortadadır. Hukuk devleti ilkesi gereğince herkes dilediği şekilde vakıf, dernek ya da yardım sandığına üye olabilir ve aidat ödeyebilir. Fakat hiç kimse bir sandığa üye olmaya zorlanamaz, maaşından kesinti yapılamaz. Bu durum, hukuk devletinin vatandaşlarına sunmuş olduğu bir teminattır. İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı'na üye olma ve üyelikten ayrılma hususları objektif ve kesin hukuk kuralları altında düzenlenmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber